foto

Katja Rupé

  • nar. 18.9.1949 (69 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo

Biografie

Katja Rupé je významnou německou divadelní herečkou, již v sedmdesátých letech aspirovala také na prestižní festivalová ocenění za filmové role, u nás je ale známá hlavně jako Anežka Berwitzová ze seriálu CIRKUS HUMBERTO (1988). Pochází z Mnichova, kde také po maturitě studovala hereckou školu Otto-Falckenberg-Schule. Koncem šedesátých let účinkovala v Mnichově v pouličním divadle, poté stála u zrodu divadelního uskupení Rote Rübe, na jehož tvorbě se podílela jako autorka a režisérka.

Televizním divákům se poprvé představila slibnou hlavní rolí v adaptaci divadelní hry EIN UNHEIMLICH STARKER ABGANG (1973), následovaly i první nabídky od filmu. Jako představitelka hlavní role byla oceněna na filmovém festivalu v Mnichově za film STERNSTEINHOF (1976) zasazený do bavorského venkovského prostředí před první světovou válkou. Se svou divadelní skupinou procestovala Francii a vystupovala také v několika pařížských divadlech (Théâtre du Bouffes du Nord, Théâtre de l'Est Parisien). Díky své výborné francouzštině byla pak angažovaná i do několika televizních a filmových rolí ve Francii.

V Německu hrála v prestižním mnichovském divadle Münchner Kammerspiele, v Západním Berlíně účinkovala v Molièrově Tartuffovi. S filmem PLANOUCÍ SRDCE (Flammende Herzen, 1978) se dostala na festival v Cannes, zmínku si zaslouží také hraný dokument NĚMECKO NA PODZIM (Deutschland im Herbst, 1978), na němž se podílela i jako režisérka a spolu s dalšími zúčastněnými byla nominována na Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně.

Svou práci před kamerou rozšířila o televizní seriály a mezinárodní obsazení doplnila v koprodukčním seriálu CIRKUS HUMBERTO (1988), kde hrála Anežku Berwitzovou, manželku ředitele cirkusu. Znovu točila také ve Francii, kde ostatně v devadesátých letech častěji hrála i v divadle. V letech 1995-1996 se představila jako paní Kapuletová v Shakespearově Romeovi a Julii na turné v řadě francouzských divadel. Před filmovou kameru se vrátila po delší odmlce ve spolupráci s režisérem Ulli Lommelem (DANIEL – DER ZAUBERER, 2004; ZODIAC KILLER, 2005). Ve filmu se objevila zatím naposledy v rámci melodramatu DREIVIERTELMOND (2011), v němž vytvořila manželskou dvojici s hlavní hrdinou (Elmar Wepper).

Nadále se s ní mohou setkávat i diváci televizních seriálu, kromě toho neopouští ani divadlo, z poslední doby připomeňme turné po Německu s divadelní hrou Jméno růže.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 Zimní píseň
2011 Dreiviertelmond
2010 Smrt v lepší společnosti: Dokud nás smrt nerozdělí (TV film)
2005 Zodiac Killer
2004 Daniel - Der Zauberer
1994 Unvergeßliches Wochenende... in Sevilla, Ein (TV film)
1988 Colpo, Il (TV film)
1985 Betrogen
Bolero
Unser Mann im Dschungel (TV film)
1984 Milenci luny
1983 Kiez
1982 Herr Herr (TV film)
1980 Endstation Freiheit
1978 1982: Gutenbach (TV film)
Das andere Lächeln (TV film)
Planoucí srdce
1977 Kleinhoff Hotel
1976 Sternsteinhof
1975 Wandas Paradies
1974 Output

TV seriály

1996 Zámecký hotel Orth (TV seriál)
1993 Ein unvergeßliches Wochenende (TV seriál)
1990 Café Meineid (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Útěk (E11)
Rozhodnutí (E09)
Láska (E08)
další epizody (9)
1981 Případ pro dva (TV seriál)
Steckbriefe (TV seriál)
1980 Ringstraßenpalais (TV seriál)
1974 Derrick (TV seriál)
Münchner Geschichten (TV seriál)

Dokumentární

1978 Německo na podzim

Režijní filmografie

Dokumentární

1978 Německo na podzim

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace