foto

Pei-pei Cheng

  • nar. 4.12.1946 (71 let)
    Šanghaj, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v čínské metropoli Šanghaj 4. 12. 1946. Od dětství se věnovala studiu baletu, tance a bojových umění. Zhruba v polovině 60. let, 170 centimetrů vysokou, pohybově nadanou krásku objevili hongkongští filmaři.

Od té doby se začala objevovat v nízkorozpočtových akčních videosnímcích, kde často ztvárňovala titulní role neohrožených čínských hrdinek. Byla vůbec první ženou, která prorazila v akčním kung-fu žánru a od fanoušků získala přezdívku "The Queen of Swords" (Královna mečů). Asi její nejslavnější rolí byla úloha neporazitelné bojovnice Zlaté vlaštovky ve filmu Hu Kinga u nás uvedeného pod názvem SPOJENÍ SHAOLINŮ.

V r. 1971 se vdala a přestěhovala do Spojených států, ale na americkém kontinentu se do světa filmu nikdy neprosadila. Postupem času začala její kariéra uvadat až se na ni téměř zapomělo.

Nečekaný návrat přišel až v r. 2000, kdy ji režisér Ang Lee svěřil zápornou postavu nebezpečné vražedkyně Nefritové lišky ve velkolepém, několika Oscary oceněném eposu z rané čínské historie TYGR A DRAK. Za tuto roli byla Pei-pei vyznamenána Hongkongskou filmovou cenou. Zdá se tedy, že na stříbrném plátně ještě neřekla své poslední slovo.

Pei-pei Cheng je matkou herečky Eugenie Yuan a zpěvačky Marshy Yuan.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2020 Mulan
2017 Escaping
Love of Hope
Meditation Park
2016 Cooking for Two
Goldstone
2015 Bo ji qi yuan
2014 Bright Wedding
Chvění
Shanghai Hotel
The Eyes of Dawn
The Scroll of Wing Chun White Crane
2011 Hui Ma Qiang
My Wedding and Other Secrets
Yu Qian Shi Wei
Yáng Mén Nǚ Jiàng Zhī Jūn Lìng Rú Shān
2010 Fortune King Is Coming to Town!
2009 Blood Ties
Street Fighter: Legenda z Hong Kongu
2008 Eine Liebe im Zeichen des Drachen (TV film)
Smrtící Kung Fu 1 (TV film)
2007 Shanghai Baby
They Wait
2004 Tian zuo zhi he
2002 Létající drak
Vyvolené
2001 Shadow Mask
2000 Tygr a drak
Xun yi cao
1999 Zhen xin hua
1997 Lao shu long zhi Meng long guo gang
1996 Yun cai wu fu xing
1994 Bohové se zbláznili i v Číně
Kung Fu Mistress
Luan shi chao ren
Qing ren de qing ren
Yong Chun
1993 Bang jia Huang Qi-Hui
Tang Bohu dian Qiuxiang
1988 Qi xiao fu
1986 Qu mo tong
1983 Tian xia di yi
1982 Lie ri nu wa zi
1974 Hu bian zi
1973 None But the Brave
1971 Ying zi shen bian
Zhong kui niang zi
1970 Huang jiang nu xia
Wu hu tu long
1969 Du long tan
Fei dao shou
Hu dan
Long men jin jian
1968 Hong la jiao
Jin yan zi
Yu luo cha
1967 Die wang jiao wa
Long hu gou
Shen jian zhen jiang hu
Xiang jiang hua yue ye
Yan yang tian
1966 Kuai lo qing chun
Spojení Shaolinů
Tie shan gong zhu
1965 Bao lian deng
Lan yu zhi ge
1964 Da ji
Qing ren shi

TV seriály

2015 The Lost Tomb (TV seriál)
2012 Jing Zhong Yue Fei (TV seriál)
2005 Chinese Paladin (TV seriál)
Liao Zhai Zhi Yi (TV seriál)
2003 Shui yue dong tian (TV seriál)
2001 Wo lai ye (TV seriál)
1999 Hua Mulan (TV seriál)

Dokumentární

2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
Cinema Hong Kong: The Beauties of the Shaw Studio (TV film)
Cinema Hong Kong: Wu Xia (TV film)
2002 Umění akce
2001 At Home with... Fann Wong (TV seriál)
1996 Top Fighter 2

TV pořady

2008 Long de Chuanren (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace