foto

Rachel Ward

  • nar. 12.9.1957 (59 let)
    Cornwell Manor, Oxford, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Jestliže z vás má být filmová herečka, nemůžete být stydlivka.“

Rachel Claire Ward, britská herečka, filmová režisérka a scénáristka, která žije a tvoří v Austrálii. Narodila se v Anglii, rodiče se později rozvedi. Jejími dědečky byli 3. hrabě z Dudley William Ward a kriketový hráč Giles Baring; Wardová je pravnučkou generálního guvernéra Austrálie z let 1908-11, hraběte Williama Warda, a sestrou ekologické aktivistky a bývalé herečky Tracy-Louise Wardové. Navštěvovala londýnskou uměleckou školu “Byam Shaw School of Art“, odkud v šestnácti zběhla na dráhu modelky. Koncem 70. let krátce randila s Davidem Kennedym, synem Roberta F. Kennedyho a v roce 1983 byla v USA zvolena jednou z deseti nejkrásnějších žen.

Jako mladá herečka bydlela v jednom domě s kamarádkou, modelkou a herečkou Daryl Hannah. Do širšího diváckého povědomí se dostala díky úloze farmářské dcerky Meggie Cleary, objektu milostné touhy “rozpolceného kněze“ Richarda Chamberlaina v úspěšném seriálu “Ptáci v trní“ (1983). Jde o adaptaci románového bestselleru Colleen McCulloughové, který pokrývá období 42 let života. Za roli byla nominována na Zlatý glóbus pro “nejlepší herečku v seriálu nebo televizním filmu“. Z roku 1981 už přitom měla nominaci na “objev roku“ za roli ve filmu SHARKYHO MAŠINA (1981) s Burtem Reynoldsem a v roce 2001 pak byla na “nejlepší herečku“ nominována za sci-fi drama NA BŘEHU (2000), ve kterém vystupuje spolu s manželem, hercem Bryanem Brownem.

K dalším pozoruhodným věcem z té doby patří krimi komedie MRTVÍ MUŽI NENOSÍ SKOTSKOU SUKNI (1982) se Steve Martinem a romantické dobrodružné drama VŠEMU NAVZDORY (1984) s Jeffem Bridgesem. Následující tři roky se věnovala studiu herectví a v roce 1987 se po boku manžela v průměrném historickém dramatu DOBRÁ MANŽELKA (1987). Brown hrál jejího manžela v “Ptácích v trní“, v roce 1983 se vzali “doopravdy“ a mají spolu tři děti: Rose (Rosie, 1984), Matildu (1987. která se vydala v hereckých šlépějích svých rodičů) a syna Joea (1992).

V roce 2001 a 2003 Rachel získala od Sdružení australských kritiků (Australian Critics Circle) ceny za své krátkometrážní filmy THE BIG HOUSE (2000) respektive MARTHA’S NEW COAT (2003). Za prvně jmenovaný obdržela i cenu Australského filmového institutu pro “nejlepší krátkometrážní film“ a pro “nejlepší australský fim“ na Flickerfestu. Všechny tři její filmy (ještě BLINDMAN´S BLUFF) byly uvedeny na mnoha mezinárodních festivalech (Sundance, Clermont-Ferrand).

Portrét Wardové od malíře Jana Williamsona získal v roce 2003 cenu na soutěži “Archibald Prize“. V červnu 2005 jí byl anglickou královnou za činnost v sociální oblasti a za podporu australského filmového a televizního průmyslu udělen titul AM, tj. Member of the Order of Australia (Příslušník australského řádu). V roce 2006 se profesně znovu sešla s Chamberlainem, tentokrát v dobrodružném pirátském filmu ČERNOVOUS. V roce 2007 se vrátila do televize v seriálu “Rain Shadow“, ve kterém hraje venkovskou veterinářku, která se potýká s osobními i profesními překážkami v městečku postiženém suchem. V červnu 2009 měl na Sydneyském filmovém festivalu premiéru její první celovečerní film, mysteriózní BEAUTIFUL KATE (2008), adaptace novely Newtona Thornburga z roku 1982.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2016 The Death and Life of Otto Bloom
2006 Černovous (TV film)
2002 Bobbie's Girl (TV film)
Válka dobytkářů (TV film)
2001 Nenechám tě odejít (TV film)
2000 Na břehu (TV film)
1999 Seasons of Love
1997 My Stepson, My Lover (TV film)
1994 Posedlost
Výstup
1993 Širé Sargasové moře
1992 Black Magic (TV film)
Double Jeopardy (TV film)
Kryštof Kolumbus
1991 Pravdu zná jen moře (TV film)
1990 Až se setmí, miláčku
1989 Jak prorazit v reklamě
Shadow of the Cobra (TV film)
1987 Dobrá manželka
Hotel Colonial
1986 Fortress (TV film)
1984 Všemu navzdory
1983 Campsite Massacre
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni
1981 Night School
Sharkyho mašina
1979 Christmas Lilies of the Field (TV film)

TV seriály

2007 Rain Shadow (TV seriál)
2006 Monarch Cove (TV seriál)
1996 Mrazivé příběhy (TV seriál)
1983 Ptáci v trní (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)

Dokumentární

2013 Last Impresario, The
2009 Mooramong - Private Hollywood - vyp.

TV pořady

2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
2006 The Chaser's War on Everything (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Náhodný voják (TV film)
2009 Překrásná Kate
2003 Martha's New Coat
2001 Big House, The
2000 Blindman's Bluff

TV seriály

2014 Devil's Playground (TV seriál)
2012 Straits, The (TV seriál)
2010 Rake (TV seriál)
2005 Temné příběhy (TV seriál)

Dokumentární

2006 Knot at Home Project (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Překrásná Kate
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace