Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měsíc po střetu Číny se Spojenými státy o Tchaj-wan je severní polokoule Země mrtvá. U pobřeží Austrálie se z hlubin oceánu vynořuje americká vojenská nukleární ponorka. Tou dobou již nikdo z její posádky nemá na starém kontinentě žijícího příbuzného. Píše se rok 2006. Apokalyptický radioaktivní mrak, který týdny držel nad rovníkem silný vítr, se náhle pohnul k jihu. Vědí to všichni, co zůstali živí. Každý se s vidinou smrti vyrovnává po svém. Jen málokdo věří, že lze přežít. Jedna z teorií ale tvrdí, že by se lidstvo zachránit mohlo. Je to však šance jedna k milionu. Členové posádky americké ponorky rozšířené o mladého australského kapitána Holmese a geniálního matematika Osborna ji mají ověřit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Z jednoho úhlu pohledu mě celkem mrzí, že scénář Na břehu byl zpracovaný jen jako televizní film, z druhého jsem tomu rád. Mlucahy si totiž paradoxně mohl dovolit natočit až okázale lyrický katastrofáč, ve kterém divák marně čeká na nějaký dravý zvrat do tradičního schématu "naděje na záchranu existuje a hrstka statečných ji promění ve skutečnost". Mnohem víc než o akční záchranu světa tu běží o vztahy charakterů, slušně provedenou milostnou linii, moralizování a vskutku epochální mírovou agitaci, která je proto snesitelná, že se neohlíží na hranice velmocí. Na břehu je film působivý už proto, že si po vzoru hollywoodských katastrofických špektáklů nemůže dovolit servírovat masové scény zmaru. "Highlander" Rusell Mulcahy je překvapivě silný v náznacích, které velmi působivě mapují konec lidské společnosti (mrtvá rodina pokojně ležící na posteli, drancování v Melbourne). Od režiséra jeho kalibru bych skoro čekal povrchní lpění na efektu, ale Na břehu se naopak snaží o poctivou práci s charaktery a z každé efektnější scény těží maximum. Bohužel, limity všech složek (vizuální, herecké, režijní atd.) jsou místy příliš patrné a film má tendence být až trochu přepjatý a křečovitě emotivní. Záchvěvy diletantství a televizáckého průměru jsou časté a jinak výtečný příběh poznamenávají víc než zdrávo. Jenže i přesto je Na břehu stokrát působivější výpovědí o apokalypse než 99% velkoprodukcí fúzovaných do jedné. Pokud očekáváte velkolepou efektovou řež, v níž hrdina zachrání svět, obejme ženu, políbí dítě a dojatě se vysmrká do vlajky, dejte ruce pryč. Naopak pokud čekáte ve své podstatě konzervativní a lyrický příběh několika postav tváří tvář zániku světa, zkuste pobýt Na břehu. Jsem přesvědčený, že se tvůrcům záměr povedl, byť s malými výhradami. ()

triberpaddy 

všechny recenze uživatele

1% stopáže - válka, její následky, radiace, celkový podstatný příběh. 99% stopáže - sentimentální žvásty, ubulená limonáda, nesmrtelnost brouka pytlíka, trapná omáčka okolo, neskutečně hrdý a nekonečný loučení se, jak poslat tatínka do polepšovny, apatie, rezignace, a hlavně pekelná nuda. Co víc dodat. Bohatě by stačilo jako krátkometrážní. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočené apokalyptické drama...osudy obyčejných Australanů a několika Američanů (posádky jaderné ponorky) po jaderné válce, která zničí severní polokouli a změní proudění atmosféry tak, že nezasaženou Austrálii hrozí zničit radioaktivní mrak...strhující režie, efektní vykreslení zdevastované civilizace, ale především lidské tragédie nevídaných rozměrů. Pokud vás tohle nevezme za srdce, pak už asi nic... Na televizní remake skutečně nevídaný nářez. 80% ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Skvelá záležitosť, aj keď asi nie pre každého. Takéto televízne spracovanie pri filme s takýmto námetom v drvivej väčšine znamená hodnotenie okolo 20 % :). Tých 79 čo tam svieti teraz hovorí za všetko. Ja odporúčam pozrieť, chviľu vydržať, prekonať šok zo spracovania a potom si užívať jeden z najlepších katastrofických filmov v histórii. 9/10 ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Od televizního zpracování jsem očekávala mnohem méně, takže jsem byla příjemně překvapená....a taky dojatá....a taky na slzičky, proč to neříct.Tohle není lehké téma, tím spíše, že kdyby se něco podobného vážně stalo - a jen hlupák si může myslet, že vážně nikdy - jak bychom se k tomu postavili? Rabovali bychom? Ubližovali ostatním? Prožili jeden velký mejdan na konec? Totálně to vzdali? Kdo ví.....Armand Assante je velmi charismatický muž s široce od sebe posazenýma očima a tvrdých rysů, takže jako kapitán ponorky perfektní a přitom zároveň lidský a donutí vás k přemýšlení o vašem vlastním životě coby, kdyby....mapování lidských osudů s nevyhnutelným koncem spolu s krásnou kamerou a vhodně zvolenou hudbou mi nedovolí dát nic jiného než čtyři hvězdy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama