foto

Luciana Paluzzi

  • nar. 10.1.1937 (82 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Luciana Paluzzi má za sebou bohatou, dnes již ovšem dávno uzavřenou filmografii v žánru převážně dobrodružných filmů, celosvětově známá zůstává dodnes díky bondovce THUNDERBALL (1965). Narodila se v Římě do rodiny důstojníka a na otcův popud začala studovat námořní školu v Miláně, díky své atraktivní vizáži se však již jako velmi mladá začala uplatňovat v modelingu. Náhodné setkání s vlivnými lidmi od filmu jí přineslo první malou roli v muzikálu JEHO VÝSOST ŘEKLA: NE! (Sua altessa ha detto no!, 1953), následně si ji diváci mohli všimnout v americkém oscarovém filmu TŘI MINCE VE FONTÁNĚ (Three Coins in the Fountain, 1954), který se natáčel v Itálii.

Od poloviny padesátých let točila Luciana Paluzzi několik filmů ročně, objevovala se i v televizi. V některých svých počátečních filmech byla v titulcích uváděna s příjmením Paoluzzi, a i když některé zdroje tvrdí, že je to její skutečné jméno, spíše šlo o několikrát opakovanou tiskovou chybu. Často pracovala v Británii, točila také ve Francii, u nás jsme ji mohli vidět v německých dobrodružných filmech TYGR Z EŠNAPURU (Tyger von Eschnapur, 1958) a INDICKÝ HROB (Indische grabmal, 1959).

V lednu 1960 se Luciana Paluzzi v Las Vegas provdala za amerického herce Bretta Halseye (*1933), s nímž měla syna Christiana (*1961). V té době trvale žila v Americe, hrála v několika televizních seriálech, objevila se také ve filmu NÁVRAT NA PEYTON PLACE (Return to Peyton Place, 1961), kde hrála i s manželem Brettem Halseyem. Jejich manželství se ale rozpadlo již v listopadu 1961, Luciana pak Bretta obvinila z fyzického násilí a v březnu 1962 byli v Los Angeles rozvedeni.

Po návratu do Itálie hrála Luciana Paluzzi v televizním seriálu ZLOČIN A TREST (Delitto e castigo, 1963) na motivy Dostojevského románu, první hlavní roli dostala ve filmu TENTOKRÁT MLUVME O MUŽÍCH (Questa volta parliamo di uomini, 1963) po boku Nina Manfrediho, znovu točila také ve Francii (NEŘEST A CTNOST – Le vice et la vertu, 1963). Přelomem v její herecké kariéře se stala v pořadí čtvrtá bondovka THUNDERBALL (1965). Původně absolvovala kamerové zkoušky pro hlavní roli Domino Derval, tuto postavu však nakonec hrála bývalá Miss Francie Claudine Auger. Luciana Paluzzi dostala příležitost ve vedlejší úloze krásné, ale nemilosrdné vražedkyně Fiony Volpe. Nejprve byla zklamaná, že nehrála hlavní roli, s odstupem času ale přiznala, že záporná role byla zajímavější.

Účast na celosvětově úspěšné bondovce znamenala pro Lucianu Paluzzi další nabídky k filmování, velmi brzy ale zapadla do stereotypu žánru dobrodružných a špionážních, případně sci-fi filmů, z nichž valná část nepřesáhla ani dobový průměr. Připomeňme alespoň mezinárodně hvězdně obsazený film 99 ŽEN (99 mujeres, 1969) nebo velmi volnou adaptaci Verneovy literární předlohy KAPITÁN NEMO A PODMOŘSKÉ MĚSTO (Captain Nemo and the Underwater City, 1970). Později se objevovala hlavně v kriminálkách (PODSVĚTÍ ROZKAZUJE – La mala ordina, 1972; POLICIE SE DÍVÁ – La polizia sta e guardare, 1973). Její sláva však postupně začala upadat a po natočení amerického filmu ŘECKÝ MAGNÁT (The Greek Tycoon, 1978) na další hereckou kariéru rezignovala.

Krátce po ukončení herecké kariéry se Luciana Paluzzi znovu provdala a v roce 1980 se jejím druhým manželem stal americký mediální magnát, filmový a televizní producent Michael Jay Solomon (*1937). Příjmení Solomon přijal i syn Christian z prvního manželství, dnes je filmovým producentem. Po manželově boku zůstává Luciana Paluzzi dodnes často vídanou celebritou, obývají spolu luxusní rezidenci v Beverly Hills.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1978 Commissario Verrazzano, Il
Řecký magnát
1976 Amici di Nick Hezard, Gli
1975 ...a tutte le auto della polizia
Infermiera, L'
L'uomo della strada fa giustizia
1974 Sbandata, La
Člen klanu
1973 Guerriere dal seno nudo, Le
Mean Mother
Medusa
Policie se dívá
Six Million Dollar Man: Solid Gold Kidnapping, The (TV film)
1972 Black Gunn
Coartada en disco rojo
Colpo grosso, grossissimo... anzi probabile
Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europea
Hombre que vino del odio, El
La mala ordina
1971 Cometogether
Seržant Klems
1970 Segreto dei soldati di argilla, Il
1969 Femmine insaziabili
Heiße Tod, Der
Kapitán Nemo a podmořské město
Pistolero dell'Ave Maria, Il
Playgirl 70
1968 Esclava del paraíso, La
Ganma daisangó: Učú daisakusen
La morte non ha sesso
Now You See It, Now You Don't (TV film)
Tajný agent na Blízkém východě
1967 Chuka
The Venetian Affair
1966 One Eyed Soldiers, The
1965 Io uccido, tu uccidi
Questa volta parliamo di uomini
Thunderball
1964 Plážová párty 2
To Trap a Spy
1963 Delitto e castigo (TV film)
Vice et la vertu, La
Wounds of Hunger
1962 The Reluctant Saint
1961 Return to Peyton Place
1959 Indický hrob
Journey to the Lost City
Nepřítel mé ženy
Patálie kolem Gaillardie
Tygr z Ešnapuru
1958 Le fatiche di Ercole
Sea Fury
Si le roi savait ça
Útěk do pouště
1957 Donna che venne dal mare, La
Guaglione
1956 Châtelaine du Liban, La
Má mě rád, nemá mě rád
1955 Adriana Lecouvreur
Faccia da mascalzone
1954 J'avais sept filles
Three Coins in the Fountain
Vetturale del Moncenisio, Il
1953 Sua altezza ha detto no!

TV seriály

1973 Tenafly (TV seriál)
1972 Search (TV seriál)
1971 Bearcats! (TV seriál)
The New Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mr. Terrific (TV seriál)
1966 The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1964 12 O'Clock High (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1961 Hazel (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
The Tab Hunter Show (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Five Fingers (TV seriál)
1957 Sword of Freedom (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)

Dokumentární

2016 A Bond for Life: How James Bond Changed My Life
2007 True Bond (TV film)

TV pořady

1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace