foto

Jane Darwell

  • nar. 15.10.1879
    Palmyra, Missouri, USA
  • zem. 13.8.1967 (87 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Patti Woodard ve městečku Palmyra ve státě Missouri. Její otec William byl ředitelem železniční společnosti. Jako malá chtěla být cirkusovou umělkyní, později opěrní pěvkyní. Její otec ale zasáhl a tak došla ke kompromisu stát se herečkou. Změnila si jméno na Darwellová, aby se vyhnula pošpinění rodiného jména. Již v dětství brala lekce zpěvu a hry na klavír, po kterých následovaly lekce herectví.

Svou hereckou kariéru začala v divadelních produkcích v Chicagu a ve filmu se poprvé objevila v roce 1913. Během následujících dvou let se pak objevila téměř ve dvacítce filmů než se vrátila na divadelní prkna. Po patnáctileté přestávce obnovila svou filmovou kariéru v roce 1930 rolí v dobrodružném filmu Johna Cromwella TOM SAWYER. Právě díky tomuto filmu začala její opravdová kariéra hollywoodské herečky.

Malá, silná herečka s nepříliš hezkým obličejem začala být rychle obsazována do nejrůznějších filmů, nejčastěji jako matka hlavní postavy. Zahrála si celkem v pěti filmech s Shirley Temple, většinou jako hospodyně nebo babička – například ve snímku CHUDÁ BOHATÁ HOLČIČKA z roku 1936 nebo v muzikálu LITTLE MISS BROADWAY (1938). V roce 1933 si zahrála v divácky úspěšné komedii LÁSKA MEZI UMĚLCI o dvou umělcích, kteří se zamilují do nezávislé ženy Gildy. O rok později jsme ji mohli vidět v dramatu RUDÁ CAREVNA s Marlene Dietrich v hlavní roli. V roce 1939 si zahrála v dramatickém milostném příběhu a americké klasice JIH PROTI SEVERU a v témže roce ji mohli diváci vidět i ve westernu JESSE JAMES.

Její největší herecký úspěch přišel ale o rok později - v roce 1940, kdy se objevila jako matka a vůdkyně rodiny Joadových ve filmové adaptaci HROZNY HNĚVU. Za tuto roli získala Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Příliv hereckých příležitostí neustával ani ve 40. a 50. letech, a tak si Jane zahrála napříkald v akční komedii s Humphrey Bogartem ALL THROUGH THE NIGHT, we westernech JÍZDA DO OX-BOW, MY DARLING CLMEMENTINE a 3 GODFATHERS nebo v kriminálním dramatu CAGED. Ke konci své kariéry měla na kontě více než 170 filmů. Její úplně poslední rolí byla role staré ženy krmící ptáky ve filmu Walta Disneyho MARY POPPINS. Jane Darwell zemřela na infarkt ve věku 87 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1964 Mary Poppins
1959 Hound-Dog Man
1958 The Last Hurrah
1956 Girls in Prison
There's Always Tomorrow
1955 Hit the Deck
1954 A Life at Stake
1953 Affair with a Stranger
It Happens Every Thursday
Slunce jasně svítí
The Bigamist
1952 We're Not Married!
1951 Excuse My Dust
Fourteen Hours
Journey Into Light
The Lemon Drop Kid
1950 Father's Wild Game
Redwood Forest Trail
Second Face, The
Surrender
The Daughter of Rosie O'Grady
Three Husbands
V kleci
Wagon Master
1949 Red Canyon
1948 3 Godfathers
Train to Alcatraz
1947 Keeper of the Bees
Rudý hřebec
1946 Můj miláček Klementina
The Dark Horse
Three Wise Fools
1945 Captain Tugboat Annie
Yankee v Londýně
1944 Music in Manhattan
Reckless Age
She's a Sweetheart
Sunday Dinner for a Soldier
The Impatient Years
1943 Family Feud
Gildersleeve's Bad Day
Government Girl
Jízda do Ox-Bow
Stage Door Canteen
Tender Comrade
The Great Gildersleeve
1942 Highways by Night
It Happened in Flatbush
Men of Texas
On the Sunny Side
Small Town Deb
The Loves of Edgar Allan Poe
Young America
1941 All Through the Night
Private Nurse
The Devil and Daniel Webster
Thieves Fall Out
1940 Brigham Young
Chad Hanna
Hrozny hněvu
Untamed
Youth Will Be Served
1939 20,000 Men a Year
Grand Jury Secrets
Inside Story
Jesse James
Jih proti Severu
Když nastaly deště...
Miracle on Main Street
The Zero Hour
Unexpected Father
1938 Battle of Broadway
Change of Heart
Five of a Kind
Little Miss Broadway
The Jury's Secret
Three Blind Mice
Time Out for Murder
Up the River
1937 Dangerously Yours
Fifty Roads to Town
Jeho pravá ruka
Lest We Forget - a.z.
Nancy Steele Is Missing!
Poslední otrokář
The Great Hospital Mystery
The Singing Marine
Veřejný ženich
1936 Chudá bohatá holčička
Craig's Wife
Kapitán January
Laughing at Trouble
Little Miss Nobody
Paddy O'Day
Private Number
Ramona
Star for a Night
The Country Doctor
The First Baby
White Fang
1935 Jeho malá přítelkyně
Life Begins at Forty
McFadden's Flats
Metropolitan
Navy Wife
One More Spring
We're Only Human
Wig-Wag
1934 Blind Date
Change of Heart
Cross Country Cruise
David Harum
Desirable
Embarrassing Moments
Fashions of 1934
Finishing School
Gentlemen Are Born
Happiness Ahead
Heat Lightning
Jimmy the Gent
Journal of a Crime
Let's Talk It Over
Million Dollar Ransom
Most Precious Thing in Life
Once to Every Woman
One Night of Love
Rudá carevna
The Firebird
The White Parade
Tomorrow's Youth
Wake Up and Dream
Wonder Bar
Zářící oči
1933 Aggie Appleby, Maker of Men
Air Hostess
Ann Vickers
Bed of Roses
Before Dawn
Bondage
Child of Manhattan
Emergency Call
Good Housewrecking
He Couldn't Take It
Jennie Gerhardt
King for a Night
Láska mezi umělci
Murders in the Zoo
One Sunday Afternoon
Only Yesterday
Past of Mary Holmes, The
The Girl in 419
Římské aféry
1932 Back Street
Hot Saturday
No One Man
The Strange Case of Clara Deane
Washington Merry-Go-Round
Women Won't Tell
1931 Fighting Caravans
Huckleberry Finn
Ladies of the Big House
1930 Tom Sawyer
1923 Little Church Around the Corner
1915 After Five
Goose Girl, The
Hypocrites
The Reform Candidate
The Rug Maker's Daughter
1914 Brewster's Millions
Ready Money
Rose of the Rancho
The Man on the Box
The Master Mind
The Only Son
1913 At Shiloh
Capture of Aguinaldo, The
Cowboy Magnet, The
Head Hunters, The
War of the Cattle Range
White Squaw, The

TV seriály

1960 New Comedy Showcase (TV seriál)

Dokumentární

1999 John Ford - americká vize (TV film)
1942 Bitva o Midway

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace