foto

Innokentij Smoktunovskij

  • nar. 18.3.1925
    Taťjanovka, Tomská oblast, Sibiř, Sovětský svaz
  • zem. 3.8.1994 (69 let)
    Moskva, Rusko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Innokentij Michajlovič Smoktunovskij přišel na svět v malé vsi Tomské gubernie. Prošel druhou světovou válku a dalších deset let svého mládí strávil v provinčních divadlech. V devětadvaceti se herec dostává do Moskvy, jeho premiéra na filmovém plátně se koná ve VRAŽDĚ V DANTOVĚ ULICI. Proslavil se však až ve dvaatřiceti, famózním divadelním ztvárněním knížete Myškina, Dostojevského Idiota. Všechny jeho pozdější role, ač některé neméně legendární, byly neustále srovnávány s „Idiotem“ jako s nepřekonatelným ideálem herectví.

Z dlouhého výčtu jeho filmových prací lze těžko vybrat pouze několik nejlepších: mladý vědec v DEVÍTI DNECH JEDNOHO ROKU, Jurij Dětočkin v tragikomedii POZOR NA AUTO, ČAJKOVSKIJ v dvoudílném filmovém životopise skladatele… Smoktunovskij zazářil u Nikity Michalkova, Michaila Romma, Sergeje Bondarčuka, Lva Kulidžanova, Andreje Končalovského, Anatolije Efrosa; filmově ztělesňoval postavy stvořené Doylem i Čechovem, Londonem i Gogolem, Andersenem i Shawem; u Andreje Tarkovského v ZRCADLE zahrál hlavního hrdinu pouhým hlasem, aniž by se jedinkrát objevil na plátně.

A není pochyb o tom, že by se vepsal do dějin už jenom svým filmovým HAMLETEM podle Kozinceva. Smoktunovského introvertní, podlomený, tichý Hamlet-intelektuál konkuroval nervně-energickému Vladimiru Vysockému jakožto druhému kultovnímu Hamletovi té doby, ovšem ne filmovému, nýbrž divadelnímu, z Taganky.

Jako každý velký herec své epochy a své země, i Innokentij Smoktunovskij ohromoval tvůrčí odvahou a rozmanitostí svých rolí. Jasným toho důkazem slouží například to, že se v šedesátých letech zhostil role Amadea (v Puškinově „malé tragédii“ MOZART A SALIERI) a později neméně bravurně ztvárnil Saliériho (v MALÝCH TRAGÉDIÍCH podle tétéž předlohy).

Již jako proslavený umělec Smoktunovskij sám ironizoval nad svými opožděnými hereckými začátky v rámci roztomilé cameo v Oscarovém snímku MOSKVA SLZÁM NEVĚŘÍ. Na druhou stranu to však možná není náhodné, a je symbolické, že unikátní člověk, který přinesl cosi svěžího, upřímného a nového do ruského divadla i filmu, se neobjevil jako herec stalinské doby, nýbrž později, zároveň s dobou Chruščovského „tání“, nových uměleckých i společenských nadějí a začátků.

lera ivanova

Herecká filmografie

Filmy

1997 Vino iz oduvančikov
1996 Bělyj prazdnik
1994 Podroz na wschod
Zakoldovannyje
1993 Choču v Ameriku
Istoki
Ubijca
1992 Zoloto
1991 Caccia alla vedova
Dyelo
Linija smerti
Otkrovenije Ioanna Pervopečatnika
Příběh génia
1990 Damskij portnoj
Dina
Lovuška dlja odinokogo mužčiny
1989 Mať
Serdce ně kameň (TV film)
1988 Chyornyy koridor
Zapretnaja zona
1987 Bez solntsa
Na ischodě noči
Oči černé
Pervaja vstreča - posledňaja vstreča
Zagadochnyj naslednik
1986 Gerakl u admeta
Posledňaja doroga
1985 Doktor Jekyll a pan Hyde
Rus iznačalnaja
Sestra moja, Ljusja (TV film)
1983 Dvoje pod odnim zontom
Pozdňaja ljubov (TV film)
Unikum
1982 Etot fantastičeskij mir. Vypusk 7 (TV film)
Kraža (TV film)
Pikovaja dama (TV film)
Silák
1981 Chalif-aist (TV film)
Rožďonnyje burej
Šutka?!...
1980 I s vami snova ja ...
1979 Bariéra
Moskva slzám nevěří
Osennije kolokola
1978 Na konci sezóny
1977 Ja k vam leču vospominaněm
Nepřátelé
Step
V chetverg i bolshe nikogda
1976 Důvěra
Fantazija (TV film)
Legenda o Ullenspiegelovi
Princezna na hrášku
Višňový sad (TV film)
1975 Bojovali za vlast
Hvězda kouzelného štěstí
Zrcadlo
1974 Anna i Komandor
Caplja i žuravl
Cesta vesmírem
Dcery a matky
Romance o zamilovaných
Volba cíle
1973 Ispolněnije želanij
Moskva-Kassiopeja
1972 Jechali v tramvaje Ilf i Petrov
Zkrocení ohně
1970 Strýček Váňa
Zločin a trest
1969 První láska (TV film)
Čajkovskij
1968 Stepen riska
Živá mrtvola
1966 Pozor na auto
1965 Na odnoj planetě
Poslednij mesjac oseni
Pěrvyj posetitěl
1964 Hamlet
1962 Mozart i Salieri
1961 Devět dní jednoho roku
Visokosnyj god
1960 Do buduščej vesny
1959 Neodeslaný dopis
1958 Děň pěrvyj
Nočnoj gosť
1957 Rjadom s nami
Štorm
1956 Vojáci
Vražda v Dantově ulici

TV seriály

2006 Vospominanija o Šerloke Cholmse (TV seriál)
1991 Dělo Suchovo-Kobylina (TV seriál)
1987 Námořní kadeti, vpřed! (TV seriál)
1985 Děti solnca (TV seriál)
1984 Mjortvyje duši (TV seriál)
1979 Maleňkije tragedii (TV seriál)
1976 Dni chirurga Miškina (TV seriál)

Dokumentární

2015 Innokentij Smoktunovskij. Proročestvo pro genija
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace