foto

Jerry Fielding

  • nar. 17.6.1922
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 17.2.1980 (57 let)
    Toronto, Ontario, Kanada

Biografie

Jerry Fielding se narodil v roce 1922 v Pittsburghu v USA. Od mládí se zajímal o hudbu. Možná diky tomu, že po celou dobu dospívání měl výborného učitele v osobě Maxe Atkinse ze Stanley Theater Orchestra. Atkins seznámil Fieldinga, kterému tehdy ještě nebylo ani dvacet let se skupinou Alvina Reye. Tím okamžikem začala jeho dlouholetá kariéra hudebního skladatele. Na začátku začal Fielding psát pro rádio a televizi a byl vedoucím hudebního programu Groucha Marxe "You Bet Your Life".

Brzy se mu podařilo udělat doslova revoluci v do té doby uzavřeném kruhu hudebníků hrajících v televizních orchestrech. Bez váhání zaměstnával černé hudebníky, např. Buddy Coleta nebo Reda Callendera. Po celý svůj život byl nezlomným obhájcem liberální politiky a občanských práv. Podobně jako spousta jiných lidí v branži i on zaplatil za své politické názory a postoje. V polovině 50. let se ocitl na černé listině a Hollywood se pro něho nadlouho uzavřel. Filding se ale nedal odradit a vydal se na další cestu sám a živil se koncertováním.

Teprve po mnoha letech se opět mohl objevit v Hollywoodu. Návrat mu umožnil Otto Preminger, který bez ohledu na stále přetrvávájící předsudky navrhl Fieldingovi, aby napsal soundtrack k filmu ADVISE AND CONSENT (1962). Kromě filmové hudby skládal Fielding i hudbu k televizním seriálům jako např. STAR TREK, MISSION: IMPOSSIBLE či HOGANS´S HEROES. V roce 1966 složil k televiznímu westernu Sama Peckinpaha NOON WINE smutnou hudbu, bez zbytečných příkras. Fildiengovo rostoucí renomé v brzké době potvrdila veliká spousta nabídek, které z tohoto skladatele udělaly opravdu uznávaného Hollywoodského mistra.

Mezi nejznámější díla Jerryho Fieldinga dodnes patří hudba k takovým filmům jako DIVOKÁ BANDA (1969), STRAŠÁCI (1971), ŠTÍR (1973), PSANEC JOSEY WALES (1976), NÁSILNÍK (1976), HLUBOKÝ SPÁNEK (1978), DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU (1979) či ÚTĚK Z ALCATRAZU (1979). Jerry Fielding možná nebyl nejslavnějším skladatelem filmové hudby, ale podle slov mnoha jeho kolegů se kterými spolupracoval to byl naprostý profesionál, na kterého se dalo pokaždé spolehnout a s jeho hudbou vždy počítat. Jerry Fielding zemřel 17. Února 1980 na infarkt.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Skladatelská filmografie

Filmy

1980 Below the Belt
Cries in the Night
1979 High Midnight (TV film)
Mr. Horn (TV film)
Po dobrodružství Poseidonu
Útěk z Alcatrazu
1978 Hluboký spánek
Lovey: A Circle of Children, Part II (TV film)
Ponorka na dně
1977 Little Ladies of the Night (TV film)
Napůl drsňák
Ďábelské sémě
Železný stisk
1976 Násilník
Psanec Josey Wales
Špatné zprávy pro Medvědy
1975 Black Bird, The
Cage Without a Key (TV film)
Hustling (TV film)
Matt Helm (TV film)
One of Our Own (TV film)
Zabijácká elita
1974 Gambler
Honky Tonk (TV film)
Přineste mi hlavu Alfreda Garcii
The Super Cops
Unwed Father (TV film)
1973 Stopaři smrti
Černá výprava
Štír
1972 A War of Children (TV film)
Chatova země
Junior Bonner
Man in the Middle (TV film)
Mechanik zabiják
Noční příchozí
Sestry Snoopovy (TV film)
1971 Ellery Queen: Don't Look Behind You (TV film)
Johnny si vzal pušku
Once Upon a Dead Man (TV film)
Strašáci
Strážce zákona
1970 Hunters Are for Killing (TV film)
Vojna není kojná
1969 Divoká banda
1968 Mission Impossible Versus the Mob
1966 Noon Wine (TV film)
1965 McHale's Navy Joins the Air Force
1964 For Those Who Think Young
Low Man on the Totem Pole (TV film)
McHale's Navy
1962 Rada a souhlas

TV seriály

1976 The Bionic Woman (TV seriál)
1975 On the Rocks (TV seriál)
1974 Kolchak: The Night Stalker (TV seriál)
1973 Faraday and Company (TV seriál)
1972 The Brian Keith Show (TV seriál)
1971 Chicago Teddy Bears, The (TV seriál)
McMillan & Wife (TV seriál)
1969 The Governor & J.J. (TV seriál)
1968 The Good Guys (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1966 Tarzan (TV seriál)
1964 Broadside (TV seriál)
1960 The Tom Ewell Show (TV seriál)
1953 The Life of Riley (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1965 Something Special (TV film)
1952 The Jerry Fielding Show

Dokumentární

1996 Divoká banda: Filmové album

Host

TV pořady

1963 Here's Edie (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace