foto

Dale Robertson

  • nar. 14.7.1923
    Harrah, Oklahoma, USA
  • zem. 27.2.2013 (89 let)
    San Diego, California, USA

Biografie

Dale (Lymoine) Robertson se narodil v Oklahomě ve městě Harrah 14. 1. 1923. Matka Varval a otec Melwyn vlastnili velkou farmu a Dayle se vyznal ve všech pracech okolo ní. Především však miloval koně. Hrál také jako desítiletý mladý kluk koňské pólo a velmi v tomto sportu vynikal. Po ukončení střední školy v Oklahoma City, se přihlásil do armády USA, ovládal výborně bojové umění, box a strategii, byl vyhodnocen, jako výborný střelec. Za II. světové války bojoval u tankové posádky v severní Africe a v Evropě. Během té doby byl dvakrát zraněn, z toho podruhé vážně. Byl třikrát vyznamenán, získal bronzovou a stříbrnou hvězdu a Purpurové srdce za  odvahu a statečnost.

Dale byl charizmatický, uhrančivě zajímavý mladý muž přes 183 cm vysoký a svou kariéru filmového herce začal čistě náhodně ještě v období aktivní služby v armádě. Nechal se totiž během léčení v San Luis Obispo v Kalifornii po zranění, vyfotografovat pro svou matku, a jeho fotografie se dostala do rukou hledače talentů pro film. Kopie jeho fota putovala do Hollywoodu. Robertson se vydal do Kalifornie, kde se setkal s hercem Willem Rogersem, Jr.  Ten mu velmi dobře poradil, aby se vyhnul hodinám herectví, pokud nechce setřít přirozené herecké nadání a vlastní osobnost.

Dale Robertson se stal novým nástupcem herce Clarka Gablea, který se po válce už nedostal zpět tam, kde se hřál na výsluní. Zapomenuty byly i jeho vlastenecké pohnutky a boje ve válce. Přicházela nová generace. K filmu se přidává další fenomén TV a s ní i seriály a zábavné pořady. Dale využil oba, a je známý z filmů především s westernovou a indiánskou tématikou jako byly mj.: TWO FLAG WEST, FIGHTIN MAN OF THE PLAINS, THE CARIBOO TRIAL,OUTCASTS OF POKER FLAT, DEATH VALLEY DAYS, DEVILS CANYON, SEDÍCÍ BÝK, DAKOTA INCIDENT. Hrál v mnoha seriálech naposledy: TO JE VRAŽDA NAPSALA, DALLAS, DYNASTIE. Svou hereckou dráhu ukončil rolí Zeka v televizním seriálu HARTS OF THE WEST v roce 1993.

Robertson získal cenu GOLDEN BOOT v roce 1985, a ve stejném roce byl uveden do síně velkých westernových umělců – Cowboy Hall of Fame  v Oklahoma City.

Dale byl čtyřikrát ženatý: s Fredericou J. Wilson 1951-1956 a měli spolu dítě, dceru Rochelle, dále s Mary Murphy – 1956-1957 ani ne po roce bylo manželství zrušeno, Lula M. Maxey – 1959-1977 a poslední manželkou se stala Sue Dee Robbins od roku 1980 - do 26. února 2013 do Robertsonovy smrti. Dale žil od roku 1993 na svém ranči "Yukon", ale později, když se mu radikálně změnil zdravotní stav, byl převezen do San Diega, kde zemřel 26.2.2013 ve Scrips Memorial Hospital v La Jolla na rozedmu plic a zápal plic. Na svém kontě měl jako filmový herec 72 filmů a TV seriálů.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1993 Wind in the Wire (TV film)
1979 The Last Ride of the Dalton Gang (TV film)
1975 Masakr v Kansas City (TV film)
1974 Kelly zvaný Samopal (TV film)
1970 Aru heishi no kake
Segreto dei soldati di argilla, Il
1966 One Eyed Soldiers, The
Scalplock (TV film)
1965 The Man from Button Willow
1964 Blood on the Arrow
Coast of Skeletons
Law of the Lawless
1961 Gunfight in Black Horse Canyon (TV film) - a.z.
1958 Anna di Brooklyn
1957 Hell Canyon Outlaws
1956 A Day of Fury
Dakota Incident
High Terrace
1955 Son of Sinbad
Top of the World
1954 Sedící býk
The Gambler from Natchez
1953 City of Bad Men
Devil's Canyon
The Farmer Takes a Wife
The Silver Whip
1952 Lure of the Wilderness
Lydia Bailey
O. Henry's Full House
Return of the Texan
The Outcasts of Poker Flat
1951 Call Me Mister
Golden Girl
Take Care of My Little Girl
The Secret of Convict Lake
1950 The Cariboo Trail
Two Flags West
1949 Fighting Man of the Plains
Flamingo Road
The Girl from Jones Beach
1948 Chlapec se zelenými vlasy

TV seriály

1993 Harts of the West (TV seriál)
1989 Oklahoma Passage (TV seriál)
1987 J.J. Starbuck (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Matt Houston (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1974 The Six Million Dollar Man (TV seriál)
1966 Iron Horse (TV seriál)
1957 Tales of Wells Fargo (TV seriál)
1955 The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Studio 57 (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Host

TV pořady

1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)
1976 Family Feud (TV pořad)
1969 Hee Haw (TV pořad)
1965 The Dean Martin Show (TV pořad)
The Hollywood Squares (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
The Steve Allen Show (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)
This Is Your Life (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace