foto

Peter Gábor

  • nar. 24.10.1963 (53 let)
    Nitra, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér a herec Peter Gábor pochází z Nitry, kde se roku 1963 narodil, je synem známé divadelní, televizní a filmové herečky Adely Gáborové a jazzového hudebníka Doda Šošoky. Po maturitě na gymnáziu vystudoval nejdřív slovenštinu a hudební výchovu na Pedagogické fakultě v Nitře, poté činoherní režii na DAMU v Praze. Po absolutoriu prošel - ať už jako kmenový nebo hostující režisér - řadou slovenských a českých divadel. V letech 1992 - 1995 působil jako v martinském divadle, další dvě sezony režíroval ve Středočeském divadle v Kladně a v letech 1997 - 2004 byl kmenovým režisérem a současně uměleckým šéfem činohry v Moravském divadle v Olomouci. Za inscenace Goethova Fausta I. a II., které režíroval právě v olomouckém divadle, získal v roce 2002 Cenu českého divadla za režii.

Jako zajímavé se jeví i jeho hostování na scéně Théâtre Moliére v Paříži, kde v roce 2003 nastudoval představení sestavené z poezie francouzských, českých a slovenských básníků.

Že je Peter Gábor nejen zdatným režisérem, ale i zajímavým hercem, svědčí řada rolí ve filmu i televizi. Jako student gymnázia se věnoval amatérskému divadlu. Před kamerou debutoval ve televizním triptychu režiséra Ivana Baladi Biela voči oblohe (1986), potom si u něj zahrál v pohádce O živé vodě (1987). Z té doby pochází i televizní film Dve balady (1986), který režíroval Jozef Bednárik. Historickou postavu Františka Josefa I. ztvárnil ve slovenském televizním seriálu Štúrovci (1991), ale v dalším seriálu se objevil až o mnoho let později - v Ordinácii v ružovej záhrade (2008), kde si střihl roli gynekologa, i v kriminálním seriálu Mesto tieňov (2012).

Objevil se i v českých seriálech - například v dílu Čest rodu druhé řady Četnických humoresek (1998), zatímco v seriálu Vyprávěj (2010) v díle Bytové divadlo představoval (jak jinak než) roli režiséra. Ještě výraznější postavu - zločince na útěku - měl v epizodě Gleb v česko-slovenském seriálu Policajti z centra (2012).

Do filmografie Petra Gábora patří také televizní film režiséra Ladislava Halamy Citové cvičenie (1990), Kachyňův snímek Hanele (1999), Zima kúzelnikov režiséra Dušana Trančíka (2006), baladický příběh Cinka Panna režiséra Dušana Rapoše (2008) nebo působivý komorní snímek režisérky Michaely Pavlátové Nevěrné hry (2003), kde ztvárnil postavu hudebního skladatele Martina.

V Německu ztvárnil v televizním filmu Pionerre: Siegeszug der Düsenjets (2012) legendárního britského vynálezce Franka Whittlea. Polohraný dokument, který v rámci cyklu Terra X režírovala Mira Thiel, uvedla německá televize ZDF. Role anglického vynálezce a strojního důstojníka RAF Franka Whittlea (1907 - 1996), který významně rozvinul technologii proudového a tryskového motoru, ale není zdaleka první hereckou zkušeností Petra Gábora s německými filmaři . V německé produkci si zahrál už předtím, a to ve filmovém dramatu Prager Botschaft (2007) režiséra Lutze Konermanna.

Přes poměrně bohatý filmový rejstřík je pro rodáka ze slovenské Nitry, který působí od sezóny 2012/2013 jako kmenový režisér a šéf činohry v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, prioritou divadlo.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2008 Cinka Panna
2007 Praha - Železná opona (TV film)
2006 Zima kúzelníkov (TV film)
2003 Nevěrné hry
1999 Hanele
1990 Citové cvičenia (TV film)
1987 O živé vodě (TV film)
1986 Biela voči oblohe (TV film)
Dve balady (TV film)
1981 Manduľa (TV film)
1978 Tosca

TV seriály

2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Pandorina skrinka (S02E06)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
Světla pasáže (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Čest rodu (S02E05)
1991 Štúrovci (TV seriál)

Dokumentární

2012 Průkopníci: Tryskový triumf (TV film)

TV pořady

2002 Divadlo žije! (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1998 Král se baví (divadelní záznam)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace