foto

Joseph Bottoms

  • nar. 22.4.1954 (64 let)
    Santa Barbara, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Bottoms (narozen 22.5.1954 v Santa Barbaře v Kalifornii) je americký herec, který je držitelem ceny Zlatý glóbus za nový objev roku. Získal ji za roli ve filmu THE DOVE (1974). Je pravděpodobně nejvíce známý kvůli rolím v Disneyho THE BLACK HOLE (1979) a také v miniseriálu HOLOCAUST (1978), který popisuje lásku dvou židů a zároveň hrozivé pozadí Druhé světové války, kde se odehrávala.

Joseph je druhým synem Betty a sochaře Jamese "Buda" Bottomse. Má další tři bratry Timothyho, Sama a Bena, kteří se také věnují herectví.

Svůj filmový debut si odbyl v televizním filmu TROUBLE COMES TO TOWN (1973), kde si mimo jiné zahrál i legendární Lloyd Bridges (jehož syn Jeff se o dva roky dříve objevil na place s Josephovým starším bratrem Timothym v "The Last Picture Show" Petera Bogdanoviche). O rok později si zahrál v již zmiňovaném filmu THE DOVE postavu Robina Lee Grahama. Film vypráví životní příběh mladého chlapce a jeho namořnické cestě po celém světě. Joseph Bottoms je spojován s další řadou herců, kteří vyhráli cenu za Zlatý glóbus a jsou jimi např. Richard Burton, Robert Redford, Dustin Hoffman, John Voight a později také Ben Kingsley.

V roce 1978 si v miniseriálu HOLOCAUST střihnul roli Rudiho Weisse, německého žida, který se připojí k židovským partyzánům. Seriál byl kritiky velmi dobře přijat a vyhrál cenu Emmy. O rok později se objevil ve sci-fi filmu THE BLACK HOLE, který v USA vydělal více než 35 milionů dollarů. Na divadelních prknech porvé vystoupil v roce 1981 ve hře FIFTH OF JULY.

V roce 1984 si zahrál po boku Kirstie Alley v thrilleru BLIND DATE. Mezi lety 1985-1987 se pravidelně objevoval v "mýdlové opeře" v Santa Barbaře. V roce 1990 začal hostovat v kanadském televizním seriálu STREET LEGAL. O rok později hrál druhého Cala Winterse v mýdlové opeře DAYS OF OUR LIVES. V roce 1998 byl také obsazen do seriálu THE NET.

Jeho poslední učást před kamerou zahrnuje televizní seriál V.I.P. z roku 1999, který ale nesklízel příliš úspěchů a doslova propadl. Poté se uchýlil k Umělecké galerie Bottomsových (Bottoms Art Gallery) v Santa Barbaře kde jsou mimo jiné vystaveny také výtvory Josephova otce.

Herecká filmografie

Filmy

1998 Joseph's Gift
1997 Snide and Prejudice
1992 Gunsmoke: To the Last Man (TV film)
Liar's Edge (TV film)
Nebezpečná plavba (TV film)
1991 Inner Sanctum
1988 Born to Race
Police Story: Cop Killer (TV film)
1987 Island Sons (TV film)
Open House
Shades of Love: Make Mine Chartreuse (TV film)
1985 Braker (TV film)
1984 Slepý, který viděl
Time Bomb (TV film)
1983 I Married Wyatt Earp (TV film)
Sins of Dorian Gray, The (TV film)
1982 Side by Side: The True Story of the Osmond Family (TV film)
1981 Intruder Within, The (TV film)
Surfacing
Závod s časem
1980 Cloud Dancer
1979 Černá díra
1978 Return Engagement (TV film)
1977 High Rolling
1976 Eso v rukávu
Stalk the Wild Child (TV film)
1974 Holubice
Unwed Father (TV film)
1973 Trouble Comes to Town (TV film)
Winesburg, Ohio (TV film)

TV seriály

1998 Síť (TV seriál)
V.I.P. (TV seriál)
1996 Případ pro Sam (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1990 Cesta do Avonlea (TV seriál)
Flair (TV seriál)
1989 Mladí jezdci (TV seriál)
1988 The Highwayman (TV seriál)
1987 CBS Summer Playhouse (TV seriál)
Street Legal (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda v oáze (S01E21)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
Celebrity (TV seriál)
Santa Barbara (TV seriál)
1978 Holocaust (TV seriál)
1976 Family (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

TV pořady

1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace