foto

Edgar Selge

  • nar. 27.3.1948 (70 let)
    Brilon, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edgar Selge se narodil v Sauerlandu. Když měl tři roky, přestěhovala se rodina do Herfordu, kde jeho otec získal místo soudce. Budoucí komisař tak bydlel kousek od věznice. Po maturitě na hudebním gymnáziu v Detmoldu studoval hru na klavír. Později odjel za stejným účelem do Vídně. Studia však přerušil a začal pracovat v mnichovském divadle Theater in der Marktlücke. V Mnichově v letech 1969 až 1972 studoval filosofii a germanistiku, později herectví a v roce 1975 studia úspěšně zakončil. V tom samém roce debutoval v berlínském Staatliche Schauspielbühnen. V roce 1978 režiséroval na dublinském divadelním festivalu hru (ve Zlíně narozeného) britského dramatika, sira Toma Stoppardse EVERY GOOD BOY DESERVES FAVOUR. Od roku 1978 hrál v mnichovském Kammerspielen. Zde mimo jiné ztvárnil např. Andrease Kraglera v BUBNOVÁNÍ V NOCI, Bleichenwanga v CO CHCETE, či Sainta Justa v DANTOVA SMRT. Roku 1991 zde angažmá z důvodu dalších pracovních povinností ukončil, vystupuje pouze pohostinsky. Svůj první film DER HAVARIST natočil roku 1984. Českým divákům je znám jako komisař Tauber z VOLEJTE POLICII 110. Edgar Selge je od roku 1985 ženatý s Franziskou Walserovou. Jejich syn Jakub je též hercem.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2017 So auf Erden (TV film)
Unterwerfung (TV film)
2015 Bach v rytmu samby
Der Fall Barschel (TV film)
Ein großer Aufbruch (TV film)
Nie mehr wie immer (TV film)
2014 Das Zeugenhaus (TV film)
Miss Sixty
2013 Hattinger und die kalte Hand - Ein Chiemseekrimi (TV film)
Tatort - Machtlos (TV film)
Vlhká místa
2012 Bankraub für Anfänger (TV film)
Hannas Entscheidung (TV film)
Ludvík II. Bavorský
O Červené Karkulce (TV film)
2011 Místo činu: Kolín - Staré železo (TV film)
2010 Der Grosse Kater
Der Verlorene Vater (TV film)
Die Freundin der Tochter (TV film)
Poll
2009 Im nächsten Leben
Jenseits der Mauer (TV film)
Lippelův sen
Polizeiruf 110 - Endspiel (TV film)
2008 Neben der Spur
Polizeiruf 110 - Rosis Baby (TV film)
Polizeiruf 110 - Wie ist die Welt so stille (TV film)
2007 Angsthasen (TV film)
Ha-Hov
Polizeiruf 110 - Jenseits (TV film)
Polizeiruf 110 - Taubers Angst (TV film)
Reine Geschmacksache
2006 Polizeiruf 110 - Er sollte tot... (TV film)
Polizeiruf 110 - Mit anderen Augen (TV film)
Väter - Denn sie wissen nicht was sich tut (TV film)
2005 Im Schwitzkasten
Polizeiruf 110 - Der scharlachrote Engel (TV film)
Polizeiruf 110 - Die Prüfung (TV film)
2004 Bibi Blocksberg: Tajemství modrých sov
Polizeiruf 110 - Die Maß ist voll (TV film)
Polizeiruf 110 - Vater unser (TV film)
2003 Polizeiruf 110 - Pech und Schwefel (TV film)
Polizeiruf 110 - Tiefe Wunden (TV film)
2002 Im Chaos der Gefühle (TV film)
Polizeiruf 110 - Silikon Walli (TV film)
Polizeiruf 110 - Um Kopf und Kragen (TV film)
Wasserfälle von Slunj, Die (TV film)
2001 Experiment
Polizeiruf 110 - Fluch der guten Tat (TV film)
Polizeiruf 110 - Gelobtes Land (TV film)
Suck My Dick
2000 3 Chinesen mit dem Kontrabass
DoppelPack
Fisimatenten
Polizeiruf 110 - Verzeih mir (TV film)
1999 Barracuda Dancing
Král duchů (TV film)
Mit fünfzig küssen Männer anders (TV film)
Polizeiruf 110 - Kopfgeldjäger (TV film)
Polizeiruf 110 - Rasputin (TV film)
Pomsta ženy (TV film)
Requiem für eine romantische Frau
1998 Das Böse (TV film)
Kai Rabe gegen die Vatikankiller
Místo činu: Mnichov - Padlí andělé (TV film)
Polizeiruf 110 - Spurlos verschwunden (TV film)
Schlange auf dem Altar (TV film)
1997 Große Lacher, Der
Rossini - Oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief
Starkes Team - Auge um Auge, Ein (TV film)
1996 Hamsun
1995 Prasátko Rudi
Schwurgericht - Zeuge der Anklage (TV film)
1994 Ausgespielt (TV film)
1992 Abgetrieben (TV film)
Nächtliche Besucher, Der
Zärtliche Erpresserin (TV film)
1991 Kruhy lásky
1990 Der Neue Mann (TV film)
Der zerbrochene Krug (TV film)
1989 Tatort - Armer Nanosh (TV film)
1988 Schön war die Zeit
1986 Betrogene Liebe (TV film)
Herschel und die Musik der Sterne (TV film)
1984 Havarist, Der

TV seriály

2013 VERBRECHEN nach Ferdinand von Schirach (TV seriál)
2011 Kriminalista (TV seriál)
Ztráta paměti (S05E08)
2000 Jahrestage (TV seriál)
1998 Král ze St. Pauli (TV seriál)
1996 Berlínské trio (TV seriál)
1994 Ein starkes Team (TV seriál)
1992 Wolffův revír (TV seriál)
1986 Kir Royal (TV seriál)
1984 Der Fahnder (TV seriál)
1977 Starej (TV seriál)
1974 Derrick (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mata Hari - Tanz mit dem Tod (TV film)
2014 Ein blinder Held - Die Liebe des Otto Weidt (TV film)

TV pořady

2004 Harald Schmidt (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace