Reklama

Reklama

Tonino Valerii

Tonino Valerii

nar. 20.05.1934
Montorio al Vomano, Provincie Teramo, region Abruzzo, Itálie

zem. 13.10.2016 (82 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Tonino Valerii byl absolventem Centro Sperimentale di Cinematografia, kde byli v oboru režie v letech 1955–1957 jeho spolužáky Ernesto Gastaldi a Giuliano Carnimeo. Začínal jako asistent režie a učil se u režisérů jako Camillo Mastrocinque, Alessandro Blasetti či Sergio Leone. Kromě režie byl rovněž scenáristou a podílel se  na mnoha vlastních filmech. Stejně jako jeho vrstevníci natáčel na přelomu šedesátých a sedmdesátých let spaghetti westerny. Bylo to dáno dobou a popularitou tohoto žánru. On sám měl k tomuto žánru velice blízko, neboť byl často asistentem režie u Leonových filmů a navíc se podílel i na scénářích Per un pugno di dollari (1964) a Per qualche dollaro in più (1965).

Jeho prvním filmem je western I giorni dell'ira z roku 1967. O dva roky později přichází další western Il Prezzo del Potere (1969), dále například Una ragione per vivere e una per morire (1972). Největším úspěchem se pro Valeriiho stává, u nás velmi dobře známý film s Terencem Hillem, Mé jméno je Nikdo. Přitom se k tomu snímku dostal náhodou. Režisér Michele Lupo měl mnoho námitek a protože film již byl schválen distributorem a různými zahraničními prodejci, nedošlo ke změně scénáře, ale k výměně režiséra. Dva týdny před natáčením byl Michele Lupo propuštěn a producent Sergio Leone ho nahradi  právě Toninem Valeriim, který si nakonec poradil znamenitě. Sám Leone prý v tomto filmu řídil pouze dvě nebo tři scény jako „druhá posádka“ z důvodu času výroby, ale za celým úspěchem stojí Tonino Valerii. Kvůli tomu také v budoucnu vzniklo mnoho lží a pomluv ohledně vztahu Valerii – Leone.

V sedmdesátých letech začal zájem o spaghetti westerny postupně klesat a na scénu se dostaly zejména žánry krimi včetně gialla a poliziotteschi. V této oblasti natočil Valerii poměrně zdařilý snímek Mio caro assassino (1972). Pak přicházejí Vai Gorilla (1975), Sahara Cross (1978) či Sicilian Connection (1987). V roce 1987 natočil ještě válečný film La sporca insegna del coraggio a své filmování ukončuje dvěma dramaty v roce 1997.

Valerii natáčel, i když zcela výjimečně, také pro televizi. V roce 1985 se jako jeden z režisérů podílel na seriálu Caccia al ladro d'autore, stejně tak o tři roky později na seriálu Il ricatto (1988). Jeho posledním televizním dílem je romantická mini-série Il cielo non cade mai (1992).

V roce 2007 obdržel na Almería International Short Film Festivalu zvláštní cenu Tribute Award. Kritikou nejlépe hodnoceným filmem ale zůstává film o dospívající dívce La ragazza di nome Giulio (1970), ve kterém si sám zahrál a film byl nominován v roce 1970 v Berlíně na Zlatého medvěda. Bohužel vzhledem k předčasnému ukončení festivalu nebyl tento film vůbec promítán.

Valerii tvrdil, že pro dobrý film musí být tři pravidla: 1) dobrý scénář 2) dobrý scénář 3) dobrý scénář. Jeho přítel Ernesto Galstaldi ho v tom podporoval a scénáře kvalitní, mu psal. Je snadné vytvořit špatný film z dobrého scénáře, ale je těžké udělat dobrý film ze špatného scénáře, zní další z jejich pouček. Napsal také knihu „Fare l'aiutoregista nel cinema e nella tv“ („Být asistentem režiséra ve filmu a televizi), která slouží jako průvodce pro mladé začínající režiséry. Po ukončení filmování se věnoval filmovému festivalu Roseto Opera Prima, jehož byl autorem.

Až do své smrti byl Tonino Valerii ženatý s manželkou Ritou Scannavini, se kterou měl tři děti. Tonino Valerii zemřel na klinice v Římě ve věku 82 let, o měsíc dříve zemřel i jeho, o dva roky starší, kamarád a spolužák Giuliano Carnimeo.

Rodné město Montorio al Vomano pak pojmenovalo své filmové divadlo po svém slavném rodákovi. Slavnostní ceremoniál proběhl v pondělí 20. května 2019 od 18 hodin a účastnila se ho manželka Rita, nejstarší dcery Francesca a místní orgány. Součásti ceremoniálu bylo také promítání divácky nejúspěšnějšího filmu Il mio nome è Nessuno (1973). Divadlo dnes nese název Cineteatro Comunale Tonino Valerii.

Petr "Hennes" Hennebichler

Režisér

Scenárista

Filmy
1972

Můj milovaný vrah

Herec

Reklama

Reklama