Reklama

Reklama

Kendži Sawada

Kendži Sawada

nar. 25.06.1948 (75 let)
Tottori, Japonsko

Biografie

Kendži Sawada je japonský zpěvák, skladatel a herec známý především jako zpěvák japonské skupiny The Tigers. V této skupině si Kendži vybral přezdívku „Julie“ (japonské popové hvězdy té doby často přejímaly přezdívky, zejména často anglicky psaná dívčí jména), podle známé herečky a zpěvačky Julie Andrews. V březnu 1969 se objevil na obálce časopisu Rolling Stone.

Jako zpěvák byl v 60. letech v Japonsku velmi známý, a tak po rozpadu The Tigers se Sawada rozhodl vydat na vlastní sólovou dráhu. V 70. letech se z něho stala módní ikona kvůli jeho extravagantnímu vystupování s make-upem. V Japonsku bylo toto chování v té době považováno za velmi skandální a šokující. Mnozí ho označili za „japonskou verzi Davida Bowieho“.

Sawadova filmová kariéra započala již v roce 1968, kdy natočil několik filmů s kapelou The Tigers. Poté hrál v komediích jako Nippon ichi no yakuza otoko nebo Niji wo watatte. Do širšího povědomí se dostal v roce 1979, kdy si zahrál v akčním filmu Muž, který ukradl Slunce. Zde ztvárnil učitele, který sestavil atomovou bombu. Další známá role byla v životopisném snímku o životě a smrti slavného japonského spisovatele Jukio Mišimy, Mishima: A Life in Four Chapters z roku 1985. V roce 2001 si zahrál v muzikálu od kontroverzního režiséra Takaši Miikeho, Katakurike no kófuku.

V roce 1975 se oženil s Emi Ito, členkou popového dua The Peanuts, ale v roce 1987 se rozvedli. Od roku 1989 je ženatý s herečkou Yuko Tanakou, se kterou se seznámil při natáčení filmu Otoko wa curai jo: Hana mo araši mo Toradžiró.

Petra "YumiOkami" Hanzalová

Reklama

Reklama