foto

Gladys Cooper

  • nar. 18.12.1888
    Lewisham, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 17.11.1971 (82 let)
    Henley-on-Thames, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Gladys Constance Cooper se narodila v londýnské čtvrti Lewisham jako jedna ze tří dcer novináře Williama Fredericka a Mabel Cooperových. Větišnu svého dětství strávila v Chiswicku, kam se její rodina přestěhovala. Poprvé se objevila na divadelním jevišti v roce 1905 v muzikálu Seymoura Hickse Bluebell in Fairyland. Mladá kráska byla také populární fotografovanou modelkou. V roce 1906 se objevila na londýnských divadelních prknech ve hře The belle od Mayfair a v následujícím roce se stala sboristkou v londýnském Gaiety Thetre a účinkovala zde v úspěšném muzikálu Havana z roku 1908. V roce 1911 si zahrála ve hře Oscara Wildea The importance of being earnest a o dva roky později se objevila ve své první filmové roli ve snímku THE ELEVENTH COMMANDMENT.

V roce 1917 se stala spolumanažerkou Playhouse Theatre a od roku 1927 řídila chod tohoto divadla sama a to až do roku 1933, kdy toto divadlo opustila. Gladys se objevila také ve hře W. Somerseta Maughama Home and beauty z roku 1919. Opravdový úspěch u kritků ale získala až v roce 1922 za roli ve hře The Second Mrs. Tanqueray. V roce 1927 si zahrála i v další Maughamově hře The letter. Během své divadelní kariéry si Gladys postupně získávala úspěch i v Hollywoodu a byla často obsazována do rolí aristokratických žen z vyšší společnosti, ačkoliv někdy hrála i velmi živelné typy, jako například sestru Laurence Oliviera v jednom z režisérských počinů Alfreda Hitchcocka nazvaném MRTVÁ A ŽIVÁ z roku 1940.

V roce 1941 si zahrála v dobrodružném válečném dramatu LADY HAMILTONOVÁ a v témže roce také v hororové komedii THE BLACK CAT. V roce 1944 se objevila ve válečném romantickém dramatu BÍLÉ ÚTESY DOVERSKÉ. Mohli jsme ji vidět také v dramatu MADAME BOVARY z roku 1949 nebo v dramatu ODDĚLENÉ STOLY (1958). Gladys byla celkem třikrát nominovaná na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli – nominace byly za roli dominantní matky Bette Davisové ve snímku NOW, VOYAGER (1942), za roli skeptické jeptišky v dramatu Henryho Kinga THE SONG OF BERNADETTE (1943) a za roli paní Higginsové, matky Henryho Higginse ve filmu MY FAIR LADY (1964). Jednou z jejích posledních rolí byla Mary Drexelová v rodinné komedii THE HAPPIEST MILLIONAIRE. Jejím posledním velkým úspěchem na divadelních prknech byla role paní Maughamové ve hře The chalk garden – tuto roli ztvárňovala na jevišti v Londýně i na Broadwayi. V roce 1967 se objevila téměř ve věku 80 let v Londýně v Maughamově hře The sacred flame. Pokračovala v hraní i poté, co oslavila 80. narozeniny, mimo jiné reprízou hry The chalk garden v roce 1971.

Během svého života byla celkem třikrát vdaná. V roce 1908 – ve věku 20 let – se provdala poprvé, a to za kapitána Herberta Buckmastera, se kterým měla dvě děti: syna Johna a dceru Joan. Manželé se ale nakonec rozvedli. V roce 1928 se jejím druhým manželem stal anglický baronet Sir Neville Pearson, se kterým měla dceru Sally, ale manželství skončilo v roce 1936 opět rozvodem. Naposledy se Gladys provdala v dubnu roku 1937, kdy se jejím třetím a posledním manželem stal anglický herec Philip Merivale. I toto manželství ale v březnu roku 1946 skončilo rozvodem. Gladys žila mnoho let v kalifornské Santa Monice, ale ke konci svého života se vrátila do rodné Anglie. Zemřela ve věku 82 let na zápal plic v anglickém městečku Henley on Thames.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1969 Nice Girl Like Me, A
1967 The Happiest Millionaire
1964 My Fair Lady
1963 Pygmalion (TV film)
Seznam Adriana Messengera
1958 Oddělené stoly
1955 The Man Who Loved Redheads
1952 At Sword's Point
1951 Thunder on the Hill
1949 Madame Bovary
The Secret Garden
1948 Homecoming
Pirát
1947 Green Dolphin Street
The Bishop's Wife
1946 Beware of Pity
Cockeyed Miracle, The
Zelená léta
1945 Milostné dopisy
The Valley of Decision
1944 Bílé útesy doverské
Mrs. Parkington
1943 Forever and a Day
Mr. Lucky
Princess O'Rourke
Píseň o Bernadettě
1942 Eagle Squadron
This Above All
Život je cesta
1941 A Yank in the R.A.F.
Gay Falcon, The
Lady Hamiltonová
The Black Cat
1940 Mrtvá a živá
Slečna Kitty
1934 The Iron Duke
1923 Bonnie Prince Charlie
1922 The Bohemian Girl
1921 Headin' North
1920 Unmarried
1917 Masks and Faces
My Lady's Dress
Sorrows of Satan, The
1916 The Real Thing at Last
1914 Danny Donovan, the Gentleman Cracksman
1913 The Eleventh Commandment

TV seriály

1971 The Persuaders! (TV seriál)
1967 Callan (TV seriál)
1966 Adam Adamant Lives! (TV seriál)
The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1964 The Rogues (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Night Call (S05E19)
1963 Burke's Law (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Passage on the Lady Anne (S04E17)
1962 Fair Exchange (TV seriál)
Going My Way (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Nothing in the Dark (S03E16)
1961 Ben Casey (TV seriál)
If the Crown Fits (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
The Ann Sothern Show (TV seriál)
1957 Emergency-Ward 10 (TV seriál)
Rendezvous (TV seriál)
Suspicion (TV seriál)
1956 On Trial (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
ITV Play of the Week (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

TV pořady

1970 A Birthday Gala Tribute Noel Coward (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)
1957 Tonight Starring Jack Paar (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace