Reklama

Reklama

Julius Fučík

Julius Fučík

nar. 23.02.1903
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 08.09.1943 (40 let)
Berlín, Německá říše

Zajímavosti (11)

  • Byl popraven nacisty pro účast v protinacistickém odboji. (Duoscop)
  • Novinář a překladatel. (Duoscop)
  • Byla po něm pojmenována planetka s oficiálním číslem 2345. (Duoscop)

Svět pod hlavou - Stín kapradiny (2017)

  • Plachý (Ivan Trojan) říká: „Novější noviny nedostaneš, jedině v zemi, kde zítra znamená včera.“ Jedná se o narážku na knihu Julia Fučíka „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Jde o cyklus reportáží autora, které vznikly při jeho cestě Ruskem. (sator)

Julek (1979)

  • V díle zazní i slavná skladba "Vjezd gladiátorů" od skladatele Julia Fučíka (1872 - 1916), což byl strýc novináře Julia Fučíka (1903 - 1943). (KM Phoenix)

Skřivánci na niti (1969)

  • Režisér Jiří Menzel ve své knize "Rozmarná léta" komentoval období, v němž film vzniknul a co jím vlastně chtěl říct k systému, který v zemi panoval: "Tvrdý bolševický režim, který panoval v padesátých letech, jsem prožil jako pionýr a pak jako svazák. Jak jsem si pamatoval, byl pro tu dobu charakteristický schizofrenní stav mysli většiny občanů, kteří museli jinak myslet a jinak mluvit. Vyrostl jsem v ní a myslel jsem si, že to tak asi musí být. S odstupem dvaceti let se mi režim jevil jen jako doba směšná - v pitomých zákazech, v nesmyslné a zbytečné krutosti. A řekl jsem si: pojďme si raději z těch padesátých let udělat legraci, jako z něčeho, co bylo a co se už nemůže opakovat. Znamenalo to zachovat úhel pohledu pana Hrabala, jeho ironii a zvlátní druh laskavosti k surovcům, poučenější a účinnější. Ne vyprávět o kruté době vážně, ale popisovat ji s nevinným úsměvem, který krutost lépe obnažuje. Atmosféra v Československu byla v té chvíli taková, že jsem si po sovětské invazi ještě několik měsíců snad ani neuměl představit, že by se mohly opakovat stejné chyby nebo že by snad náš film chtěli zakázat. Dokonce jsem si myslel - tak jsem byl hloupej -, že film bude správně pochopen jako varování před hloupostmi padesátých let, kdy všichni komunisti byli ještě mladí, horliví, zbrklí bezohlední a blbí; že tohle připomenutí padesátých let může mít i pro bolševika užitek. Věřil jsem, že komunisti přiznali svoje chyby a že se z nich poučili. Byl to můj omyl. Bolševici byli a chtěli zůstat stejně blbý. Myslím, že to je Fučíkův výrok: 'My komunisti jsme ukuti ze zvláštní hmoty.' - Rudolf Hrušínský k tomu dodával: 'A já vím z který!'" (NIRO)

Spisovatel

Filmy
1970

Reportáž psaná na oprátce (TV film) - kniha

1961

Reportáž psaná na oprátce - kniha

1956

Fučík (TV film) - kniha

1954

Vo Rézince a dobrým exekutorovi (TV film) - kniha

Herec

Dokumentární
2008

Zrychlený čas (seriál) - a.z.

Reklama

Reklama