Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

berg.12 odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, ze kterých se mi dělá opravdu špatně. A tohle je jeden z nich. "Anděla na horách" ještě skousnu, ale tenhle vzorek pracujícího lidu (korunovaný nadrženým instalatérem), který na dovolenou jede v podstatě za trest, povinně se na povel bratřit a z utrpení v nicnedělání je vysvobodí až stavba místní školky, už ne. Na rozdíl třeba od "Zítra se bude tančit všude" se totiž tohle jako film pokouší i tvářit. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem, pod modrou oblohou skřivan jásá a hlásá to všem. Ten kdo má život rád, proč by váhal s námi jít, s veselou písničkou vykročíme, vždyť je pro co žít! Zemanův filmový majstrštyk, který navzdory proklamované ideologii zároveň skvěle funguje jako zdařilé komediální dílo, vyvolávající salvy smíchu především tam, kde to tvůrci původně neplánovali, bych rozhodně neházel do společného pytle se soudobým politickým škvárem, už proto, že Anděl oplývá jakž takž snesitelným budovatelským pathosem i obratnějším druhem humoru. No, to mám rád! Jeden si sebou veze filharmonii a druhej botanickou zahradu! Doba, ve které film vznikal, se musí zákonitě někde projevit, ale domnívám se, že bylo hůř. Vzájemné představování v jídelně, vztah manželů Pavlátových, agilní montér Mašek, violoncellista Vyhlídka, nesympatická kulturní referentka, kolektivní výlet, stavba mateřské školky, písničky na přání. Jaroslav Marvan vystihl věčně nespokojeného revizora Dopravních podniků, který se pyšní nulovou absencí a obzvláště svědomitým přístupem, vykoupeným obecnou nepopularitou, v mistrovských finesách svého hereckého umění, a to tak, že Gustav Anděl dokonce zvítězil v televizní anketě Hrdina filmového úsměvu. Hůl bych nelámal ani nad Růženou Šlemrovou, která je sice zbavena tradičních prvorepublikových propriet, nicméně i v šátku a v nižší společenské kastě dokázala uplatnit svůj ironický nadhled. Anděl zůstává v každém ohledu kontroverzním dílem, v očích dnešních diváků rehabilitován patrně tím, že se s milimetrovou přesností strefuje do základních lidských vlastností. A ty zůstávají neměnné napříč politickými převraty našich moderních dějin. P. S. Podívejte, tak to ste se dopustila hned dvou přestupků! Zaprvé ste měla jet dvacítkou, která jede do Vršovic přímo a za druhé ste přerušila jízdu! – Copak nemůžu přestupovat dvakrát? – Třeba třikrát, když je zapotřebí, ale ne zbytečně! Jak by to vypadalo, kdyby si každej přestupoval kde by chtěl, chodil po návštěvách a po nákupech?! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oblíbená komedie u níž musítě buďto nemyslet a nebo vzpomenou údernických let, kdy každý plnil plán na 102% a jezdil na rekreace. Zkrátka na ,,krásná'' padesátá. Lidským historkám se sice můžeme smát a jiskření mezi bodrým Kemrem a morousem Marvanem nám může připadat zábavné, ale mezi řádky jde na člověka děs. Ať už jsou to kolektivní zábavy, kolektivní rekreace, kolektivní soudružský duch - který by si rekreanti měli odvézt i domů a na dílny.... Jsou to však všude na chodbách všudypřítomné plakáty se srpy a kladivy československé a sovětské vlajky,a le hlavně podbizny dvou největších vrahounů Stalina S Gottwaldem... (naštěstí pro svět a hlavně pro vězněné a perzekuované v době uvedení filmu už oběma šmejdům zbýval jen necelý rok života). Oblíbená Dovolená s Anděleme není pravá komedie. Je to komunistická agitka u níž by se měl člověk zaměřit ne na ty dva, ale na to všechno okolo. Dvě jízdy na černo. * * ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nemohu uvěřit tomu, že někdo dá tomu filmu signum-odpad- ! O to více mě to mrzí, že hlavním hercem v tomto filmu je pan Jaroslav MARVAN, hvězda našeho českého filmu. Film je velice vtipný. Chápu, že mladé generaci je asi obsah filmů málo srozumitelný, neboť neví, co to je rekreace ROH, neví, že to bylo udělováno za velmi dobrou práci v podniku, že se na rekreaci "nemakačenkové" vůbec nemohli dostat a že to ssebou přinášelo nové přátelské vztahy mezi lidma a mnohdy i s pěknými následky lásky a manželství. O tom tento film je. Poukazuje na nepřizpůsobivé lidi v kolektivu, na bručouny se stále špatnou náladou. Ale je to podáno formou vtipnou a má to nálepku s vynikající dílny pana režiséra Bořivoje ZEMANA. Vzhledem k myšlence filmu, a výkonům našich herců dávám 5*. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ,síce staršieho razenia ...ale, ktorý nemám problém vidieť viackrát......srší vtipom, romantikou, nostalgiou.....je proste viac než fajn......A čo sa týka vo viacerých príspevkoch zmieňovanej propagande....ja som v tejto dobe nežil alebo som ju lepšie povedané ešte ako dieťa nedokázal vnímať a teda nemám na túto dobu trpké spomienky a propaganda mi príde ako ďaľšie spestrenie, vyvolávajúce na mojej tvári úsmev. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Keď volili diváci Českej televízie najpopulárnejšiu postavu veseloherných filmov, zvíťazil revízor pražských Elektrických podnikov Gustav Anděl, stvárnený Jaroslavom Marvanom. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)
  • Film byl natočen za 45 dní. (cariada)

Reklama

Reklama