Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První epizoda seriálu divákům představí policistu ÚOOZ Filipa Marvana ve chvíli, kdy se ocitne pod tlakem. Jeho bratr Kryštof se opět dostal do dluhů a vlivný muž Josef Šejba toho využije k nátlaku na Filipa. Nehoda, po níž se Filip v kómatu propadne o třicet let zpátky do svého rodného města na počátku osmdesátých let minulého století, je jen odkladem. Filipovi kolegové už vědí, že přestoupil zákon. S kým se potká Filip ve světě na hranici snu a reality a co z toho mu pomůže vyřešit jeho současný problém? (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

stration 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím hodnotím velice opatrně. Zápletka vypadá zajímavě, herci v pohodě. Nešvar přehnaného zdůrazňování tehdejších reálií, chování esembáků a celkové vykreslení doby se bohužel nevyhnul ani tomuto seriálu. Na komunismu a socialismu není ani krapet pozitivního, ale lepší je, když si divák udělá obraz sám o tehdejším morálním marasmu, zde je to až moc polopatisticky pojaté. Ale na další díly jsem zvědavý. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že jsem dnes zahlédl článek, kde recenzent vychválil seriál a pasoval ho na pravděpodobného krále seriálů roku - jsem byl poměrně zklamán. Václav Neužil mne moc neužil a jeho postava a herectví mne nějak moc nebavilo. Hrál tu spíš Trojan než on. Na soudruhy ze Sboru se však ještě podívám - jak budou mít nějaký normální případ. Za první díl, který mne příliš neoslovil, nedám ani ochlup víc jak 3*. ()

Reklama

Nine 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cítila jsem se trochu rozpačitě, když jsem se u některých scén musela smát, obzvlášť když v žánru nečtu 'komediální'... Ale k mínusům to nedávám. Jsem zvědavá, jak se rozjede nejen seriál, ale hlavně Vašek Neužil, protože duo Neužil-Trojan je na divadle vynikající, jen tady první jmenovaný ještě příliš nevynikal... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Představit poldu, který nectí zákon a pak ho vyslat do minulosti, kde pro odčinění svého (zlo)činu zatím nemůže nic udělat, nebyl šťastný nápad. Důvod, proč fandit Marvanovi nedává ani katatonický Neužil, kterému víc sedí komediální poloha. Většinu pozornosti tak k sobě strhává a nejvíce smíchu svým přesným timingem vyvolává Trojanův esenbák ze staré školy, který však jen přikrmuje nejistotu, jestli se normalizaci, jak ji vidí tvůrci, máme smát, nebo z ní být zděšeni. Svět pod hlavou jde do opačného extrému než Vyprávěj a pozdní socialismus ukazuje (ve vyblitých barvách) jako temně totalitní éru, ve které měli příslušníci VB absolutní moc a jediný světlý bod z celého dno představoval ohyzdný stojan na párátka. Seriál ale ve své ponurosti není stejně důsledný jako Pouta (rovněž od Štindla), která se vedle fetišů socialismu, umožňujícím pamětníkům ostalgické vzpomínání (vyjma podvratného použití Majora Zemana jako výukového videa pro esenbáky), nebála ukázat ani opravdového psychopata, při jehož sledování vám vstávají chlupy na zátylku a uvědomujete si, že držet hubu a krok možná nestačilo. Svět pod hlavou by chtěl být temný, pomalý, psychologický seriál, ale jelikož tolik ulpívá na povrchu a při každé možné příležitosti si neodpustí nějaký ten vtípek, je spíše ospalý, plytký a nevyrovnaný. Stejně jako v případě Trpaslíka dávám hodně opatrné tři hvězdičky v naději, že následující epizody osvětlí, oč autorům v pilotním díle vlastně šlo. ()

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Náhodou, podle mě to neni tak strašný. Trochu mi to připomíná nějakou počítačovou hru, a tahle epizoda by bylo těch prvních 20-30 minut, kde se hráč seznamuje s prostředím a lidmi, učí se základní dovednosti, dostává první úkol a tak. Neužil (ač ho mám rád) mi tady moc nesedí, vážně se spíš hodí na komédie. Za to Trojan a soudruzi mě bavili ohromně, hlavně během sledovačky (Trojan mě tedy bavil neustále). Troška té mysterióznosti není na škodu, v českých krimoškách to moc často nevídáme. Slovy "soudruh" a "kretén" se tenhle díl jen hemží, což nevadí, protože cokoliv, co v tomhle seriálu vyjde z Trojanových úst, je skoro perla. Zatím mě to baví a těšim se na další díly. Čest. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • V čase 28:51 se v záběru objeví Škoda 100. Její SPZ je ve formátu bez pomlčky mezi písmeny a čísly. Tento formát značek se objevil v roce 1986. Děj je však zasazen do roku 1982. (budivoj)
  • Auto, které objeví vyšetřovatelé při vyšetřování nehody Filipa Marvana (Václav Neužil ml.), je Škoda Garde, vyráběné v letech 1981–1984. (ArthasKarfa)
  • Vila Pavla Kroupy je na adrese Lesní 164, Jevany. Bydliště Marvana (Václav Neužil ml.) je Ondříčkova 26, Praha-Vinohrady. Rodný dům jeho matky je na adrese Švabinského 34, Ústí nad Labem. Nemocnice je Oblastní nemocnice v Příbrami. Okresní správa SNB je na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem, ale její interiér se točil v bývalé vojenské nemocnici ve Hředlích u Berouna. Bejčkovice jsou Hřešice. (sator)

Reklama

Reklama