foto

Eleanor Bron

  • nar. 14.3.1938 (81 let)
    Stanmore, Middlesex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Eleanor Bron je anglická divadelní, filmová a televizní herečka a spisovatelka. Bron se narodila ve Stanmoru v hrabství Middlesex do židovské rodiny. Před jejím narozením nechal její otec změnit své příjmení z Bronsteina na Bron aby lépe zněl název jeho koncertního orchestru Bron's Orchestral Service. Bron navštěvovala North London Collegiate School na univerzitě Newnham College v Cambridgi.

Svou hereckou kariéru začala v herecké revue Cambridge Footlights ve hře "The Last Laugh", ve které se objevil i herec Peter Cook. Mezi její významné filmové role můžeme zařadit postavu Ahme ve filmu o Beatles HELP! /1965/, roli doktorky ve filmu s Michaelem Cainem ALFIE /1966/, postavu Margaret Spencer v komedii s Peterem Cookem a Dudley Moorem BEDAZZLED /1967/ a nebo roli Hermione Roddice v romantickém dramatu Kena Russela WOMEN IN LOVE /1969/. Objevila se ve filmu TWO FOR THE ROAD /1967/ po boku Alberta Finneyho, Audrey Hepburn a Williama Danielse. V poslední době účinkovala ve filmových adaptacích románů A LITTLE PRINCESS /1995/, THE HOUSE OF MIRTH /2000/, BLACK BEAUTY /1994/ a WIMBLEDON /2004/.

Nejrannější televizní tvorbou Eleanor Bron bylo účinkování v satirické show Davida Frosta NOT SO MUCH A PROGRAMME, MORE A WAY OF LIFE /1964-1965/ a MY FATHER KNEW LLOYD GEORGE /1965/ vysílaných na BBC 3, kde vystupovala v komediálních skečích spolu s Johnem Fortunem. Spolu s Peterem Cookem vystupovali v londýnském nočním klubu Establishment Club. Později spolupracovala na pořadech jako WHERE WAS SPRING? /1969/ nebo AFTER THAT, THIS /1975/.  V roce 1982 si záhrála v epizodě "Equal Opportunities" ze seriálu YES, MINISTER /1980-1988/.

Bron se objevila v britském kultovním sci-fi seriálu DOCTOR WHO /1963-1989/ a v následujících sequelech CITY OF DEATH /1979/, REVELATION OF THE DALEKS /1984/ a také v rádiové verzi LOUPS-GAROUX /2001/, ve které hrála bohatou dědičku Ileanu de Santos. V roce 1990 ztvárnila kritičku umění v komediálních skečích pořadu FRENCH AND SAUNDERS a taktéž účinkovala v TV show Jennifer Saunders ABSOLUTELY FABULOUS /1992-současnost 2013/. V roce 2001 a 2002 se objevuje v rádiovém komediálním pořadu BBC, THE RIGHT TIME spolu s Graemem Gardenem, Paulou Wilcox a Neilem Innesem. V seriálu GYPSY GIRL /2001/ TV společnosti ITV hrála postavu prababičky hlavní postavy.

V divadelní branži začala vystupovat v polovině 70.let v muzikálu THE CARD na West Endu. V průběhu 80.let účinkovala v projektu AIl Secret Policeman's Balls – charitativním projektu spolu s Peterem Cookem a Rowanem Atkinsonem. V roce 2005 hrála v muzikálu "Twopence To Cross The Mersey" na prknech divadla Liverpool Empire Theatre. Působila také v divadlech Shakespeare Globe  a Old Vic Theatre. V červnu 2010 dostala guest roli v detektivním dramatu FOYLE'S WAR /2002-současnost 2013/ v epizodě 'The Russian House'.

Bron je také autorkou knih Life and Other Punctures a Cedric Price Retriever. Eleanor Bron byla celoživotní partnerkou známého architekta Cedrica Price až do jeho smrti v roce 2003. Neměli spolu žádné děti. Její starší bratr Gerry Bron je nahrávacím producentem. V roce 1985 namluvila pro British Telecom automatické nahrávky hlasu oznamujícího chybné hlášení jako např.: "Prosím zavěste a zkuste to znova" nebo "Číslo, které voláte neexistuje".

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Lady M
2012 Královský víkend
2010 StreetDance 3D
2004 Love's Brother
Wimbledon
2002 Rozpolcená srdce
2001 Iris
2000 The House of Mirth
1996 Saint-Ex
1995 Malá princezna
Some Interesting Facts About Peter Cook (TV film)
1994 Krasavec Beauty
Modrý chlapec (TV film)
Vraždit je snadné
1993 Micky Love (TV film)
1990 Friends in Space (TV film)
1988 Intrigue (TV film)
Úkryt Anne Frankové (TV film)
1987 Malá Dorritka
Quartermaine's Terms (TV film)
1985 A Month in the Country (TV film)
Time for Murder: Mister Clay, Mister Clay (TV film)
Želví deník
1983 Pes baskervillský (TV film)
1980 Day Christ Died, The (TV film)
1979 The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
1978 Nina (TV film)
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)
1974 Pianorama
1973 The National Health
1971 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1970 Cucumber Castle (TV film)
1969 Dotek lásky
Zamilované ženy
1967 Dva na cestě
Okouzlený
1966 Alfie
Canterville Ghost, The (TV film)
1965 Pomoc!

TV seriály

2015 Life in Squares (TV seriál)
Episode 1 (E01)
2012 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Tajemný jezdec (S15E01)
2010 Foylova válka (TV seriál)
Ruský dům (S07E01)
2009 Casualty 1909 (TV seriál)
Episode 5 (E05)
Episode 2 (E02)
2003 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Cold Turkey (S05E08)
2002 Ted and Alice (TV seriál)
2001 Gypsy Girl (TV seriál)
2000 Fat Friends (TV seriál)
1998 Vanity Fair (TV seriál)
1996 Ruth Rendell: The Strawberry Tree (TV seriál)
Wyrd Sisters (TV seriál)
1994 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Jak jsem přišla na svět (S02E06)
1992 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Módní magazín (S01E06)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Time for Murder (TV seriál)
1983 Pinkerton's Progress (TV seriál)
1982 Jistě, pane ministře (TV seriál)
Rovnoprávnost (S03E01)
1975 Making Faces (TV seriál)
1972 Beyond a Joke (TV seriál)
1969 Where Was Spring? (TV seriál)
World in Ferment (TV seriál)
1967 A Series of Bird's (TV seriál)
1966 The Late Show (TV seriál)

Dokumentární

1993 Doctor Who: 30 Years in the Tardis (TV film)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1966 The Late Show (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace