foto

Patsy Kensit

  • nar. 4.3.1968 (53 let)
    Hounslow, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Uhrančivá kráska, známá spíše trojicí svých manželství se známými zpěváky, než svou hereckou prací, se narodila 4. března 1968 v londýnském Hounslow jako Patricia Jude Francis Kensit a poprvé stála před kamerou v reklamě, když jí byli čtyři. Na filmovém plátně debutovala o dva roky později v dramatu VELKÝ GATSBY (1974), kde představovala dceru Mii Farrow a Bruce Derna. Podobně hvězdné obsazení (Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Ava Gardner) měla i koprodukční pohádka MODRÝ PTÁK (1976), v níž si zahrála svou první hlavní roli. Film natočil proslulý mág stříbrného plátna George Cukor podle novely nositele Nobelovy ceny Maurice Maeterlincka a osmiletá Patsy tu ztvárnila jednoho ze dvou sirotků na cestě za štěstím symbolizovaným modrým ptákem (pro film namodro obarveným holubem).

Pak pomalu šplhala přes vedlejší role v převážně televizních filmech k rolím hlavním (rodinný ADVENTURES OF POLLYANNA, drama FROST IN MAY, scifi seriál „LUNA“), ale průlom zaznamenala až jako modelka Suzette v úspěšném muzikálu ABSOLUTNÍ ZAČÁTEČNÍCI (1986). Zahrála a zazpívala si tu s Davidem Bowiem (zřejmě jediným britským zpěvákem, za kterého nebyla nikdy provdaná), a to mj. i píseň HAVING IT ALL, kterou si sama napsala a slavila s ní omezený úspěch v britské hitparádě. V té době rovněž vystupovala jako zpěvačka s poměrně úspěšnou popovou skupinou Eighth Wonder, se kterou se opakovaně objevila v televizní hitparádě Top of the Pops.

U nás Patsy známe především z Donnerovy SMRTONOSNÉ ZBRANĚ 2 (1988) a komorního duchařského hororu NÁVRAT MRTVÝCH (1994). Ve ZBRANI obdařila svým křehkým půvabem sekretářku podlého jihoafrického diplomata kšeftujícího s drogami, jejíž násilnou smrt mstí Mel Gibson, v NÁVRATU, natočeném podle stejnojmenné novely Henryho Jamese, okouzlila jako roztomile vyjukaná guvernantka dvou sirotků, do jejichž impozantní venkovské rezidence se začne jednoho dne vkrádat zvláštní zlo. Z její dlouhé, ale nepříliš zajímavé filmografie ještě rozhodně stojí za pozornost její velké sólo TWENTY-ONE (1991), drama o mladé ženě ohlížející se za svým dosavadním milostným životem.

Jak už jsem zmínil v úvodu, Patsy osudově přitahují hudební hvězdy a to už od patnácti, kdy chodila se zpěvákem Gary Kempem ze skupiny Spandau Ballet. Jejím prvním manželem byl v letech 1988-1991 Dan Donovan z Big Audio Dynamite, následovaný Jimem Kerrem (1992-1996) ze Simple Minds (se kterým má syna), kterého 1997-2000 vystřídal Liam Gallagher z Oasis (se kterým má dalšího syna). V současnosti žije sama v Londýně, kde se věnuje natáčení populární nekonečné (běží od roku 1972!) mydlinkové opery „EMMERDALE FARM“, do které vstoupila v roce 2004 a za niž získala cenu Best Episode na The British Soap Awards.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2007 Magic Door, The
2006 Played
2004 Kdo je tvůj táta?
Pavilion, The
2003 Ostrov pohody
Prokletí (TV film)
2002 Darkness Falling
Začalo to v kuchyni
Špatná karma
2001 Skryté věci
Zločiny podle Mary Higgins Clark: Má rád hudbu, rád tančí (TV film)
2000 Aladdin (TV film)
Best
1999 Janice Beard: 45 Words Per Minute
Speedway Junky
1998 Lidská bomba (TV film)
1996 Světlo mého srdce
1995 Andělé a hmyz
Harlequin 5 - O půlnoci (TV film)
Kleptomania
Love and Betrayal: The Mia Farrow Story (TV film)
Tunnel Vision
Vražedná představa
1994 Riskantní poslání (TV film)
1993 Full Eclipse (TV film)
Hořká sklizeň
1992 Návrat mrtvých
Sveďte to na poslíčka
1991 21
Adam Bede (TV film)
Beltenebros
Modré tornádo
Prý jsme manželé (TV film)
Časovaná bomba
1990 Býčí oko
Chicago Joe a holka ze šantánu
Der Skipper
1989 Smrtonosná zbraň 2
1988 Don Bosco
Neklidná premiéra
1986 Úplní začátečníci
1985 Korsičtí bratři (TV film)
Silas Marner - tkadlec z Raveloe (TV film)
1983 Richard III. (TV film)
1982 Frost in May (TV film)
The Adventures of Pollyanna (TV film)
1979 Hanover Street
Lady Oscar
Quincy's Quest
1978 Quiet as a Nun (TV film)
1976 Modrý pták
1975 Alfie Darling
Hennessy
1974 Velký Gatsby
Zlato

TV seriály

2021 McDonald & Dodds (TV seriál)
The Man Who Wasn't There (S02E01)
2019 Vraždy podle Agathy (TV seriál)
The Deadly Dance (S03E02)
2016 Tina and Bobby (TV seriál)
2012 Lemon La Vida Loca (TV seriál)
2002 Krůček k vraždě (TV seriál)
Flashback (S02E05)
1999 Holby City (TV seriál)
1998 The Last Don II (TV seriál)
1993 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
As Ye Sow (S05E02)
1985 Theatre Night (TV seriál)
1984 Diana (TV seriál)
1983 Luna (TV seriál)
1981 Great Expectations (TV seriál)
1980 Flesh and Blood (TV seriál)
Hannah (TV seriál)
1979 The Legend of King Arthur (TV seriál)
1978 Armchair Thriller (TV seriál)

Dokumentární

2012 Sex, Lies & Rinsing Guys (TV film)
2007 Concert for Diana (koncert)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)

Hudební videoklipy

1988 Eighth Wonder: I'm Not Scared (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2016 Hvězdy ve svých autech (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
2009 Big Food Fight, The (TV pořad)
2000 Dale's All Stars (TV pořad)
GPTV (TV pořad)
1996 Sunday Show, The (TV pořad)
1992 The Big Breakfast (TV pořad)

Fanoušci tvůrce