foto

Maurice Biraud

  • nar. 3.3.1922
    Paříž, Francie
  • zem. 24.12.1982 (60 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Maurice Biraud získal nejprve značnou popularitu v rozhlase, až později se prosadil ve filmu a televizi, kde odehrál přes stovku vedlejších rolí. Pocházel z Paříže a po dokončení střední školy začal v roce 1939 pracovat v rozhlase, kde postupně prošel několika profesemi, značné zkušenosti získal jako hudební redaktor, později byl i režisérem a nakonec se prosadil jako moderátor. Jeho stoupající popularitu brzy využili i filmoví tvůrci, kteří chtěli divákům k oblíbenému hlasu z rádia představit i tvář.

Počátkem padesátých let se Maurice Biraud začal objevovat před filmovou kamerou, jako kolega hlavního hrdiny (Bourvil) se například mihnul v komedii MUŽ, KTERÝ PROCHÁZÍ ZDÍ (Le passe-muraille, 1951), podružné role pak hrál v řadě filmů různých žánrů té doby. Mezitím začal hrát i divadlo, první jevištní praxi absolvoval v Théâtre du Quartier Latin, mezi významné osobnosti divadla pronikl svým výstupem ve hře Monsieur Masure v Comédie Wagram (1957). Ve filmu se výrazněji zviditelnil jednou z hlavních rolí v dobrodružném filmu TAXI DO TOBRUKU (Un taxi pour Tobruk, 1960), jedinou hlavní postavu ztvárnil ve filmu SALAVINOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Les aventures de Salavin, 1962). Za tuto roli obdržel Cenu pro nejlepšího herce na Mezinárodním festivalu v San Sebastian (1964), ve stejné době kulminovala i jeho kariéra v rozhlase a v roce 1962 získal cenu Prix Ondas pro nejlepšího moderátora.

Z jeho dalších významnějších filmů připomeňme kriminálku MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963), v níž jako řidič Louis vytvořil sourozeneckou dvojici s Alainem Delonem. Několikrát v této době točil s Georgesem Lautnerem, ve dvou jeho filmech se setkal s Mireille Darc (VELEKOBYLA – La grande sauterelle, 1966; KVĚT ŠŤOVÍKU – Fleur d’oseille, 1967). Mezitím klesala jeho popularita na pozici rozhlasového moderátora, o to více se začal realizovat ve filmu a také v televizi. Z jeho televizní tvorby připomeňme velkou roli v seriálu NICK VERLAINE ANEB JAK UKRÁST EIFFELOVU VĚŽ (Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel, 1976).

Opětovnou spoluprací s režisérem Pierrem Granier-Deferrem obohatil svou filmografii o postavu dezertéra Maurice ve válečném dramatu VLAK (Le train, 1973), v této době dvakrát točil také s úspěšným tvůrcem komedií Jeanem Giraultem. V komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973) vytvořil manželskou dvojici s Claudine Coster, ve filmu ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ (Le permis de conduire, 1974) byl instruktorem v autoškole. Ve vedlejších rolích absolvoval další dvě setkání s Alainem Delonem (CIKÁN – Le gitan, 1975; POVÍDKA O POLICAJTOVI – Flic Story, 1975), v sedmdesátých letech ale stále častěji hrál v televizi.

Maurice Biraud zemřel následkem infarktu při cestě autem na Štědrý den 1982 ve věku šedesáti let. Jeho poslední film POLICAJTOVA NEDĚLE (Un dimanche de flic, 1982), kde hrál velkou roli kriminalisty ve výslužbě, měl premiéru až v následujícím roce. Biraudovou manželkou byla herečka Françoise Soulié (*1930), s níž se v padesátých letech seznámil v divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1983 Un dimanche de flic
1982 Nuit du général Boulanger, La (TV film)
1981 Otčím
Proč ne my?
1980 Bande du Rex, La
1979 C'est dingue... mais on y va
1977 Gloria
1976 Bartleby
Deux imbéciles heureux
1975 Cikán
Jackpot
Povídka o policajtovi
Salut les frangines
1974 Bons baisers d'Astérix (TV film)
Rivale, La
Řidičský průkaz
1973 Complot, Le
Domovník
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Vlak
1972 Elle cause plus, elle flingue
Guerre des espions, La
Le trèfle à cinq feuilles
1970 Koňská hlava
1968 Fleur d'oseille
1967 Deux romains en Gaule (TV film)
Velekobylka
1966 La Morale de l'histoire (TV film)
1965 La Métamorphose des cloportes
1964 Honba za kytarami
Nebožtíci
Une souris chez les hommes
1963 Aventures de Salavin, Les
Melodie podzemí
Soupe aux poulets, La
1962 L'Oeil du monocle
Le Septième juré
Le monte-charge
Petit garçon de l'ascenseur, Le
Pourquoi Paris?
Ďábel a desatero
1961 Candide ou l'optimisme au XXe siècle
Král padělatelů
1960 Pierrot la tendresse
Taxi do Tobruku
1958 C'est la faute d'Adam
V jediném dnu
1957 Charmants garçons
Donnez-moi ma chance
Trois jours à vivre
1956 L'Homme et l'enfant
1954 Le mort en fuite
Mam´zelle Nitouche
Poisson d'avril
Quai des blondes
Secret d'Hélène Marimon, Le
1953 Belle mentalité
Le Portrait de son père
Schiavitù
1952 Plus heureux des hommes, Le
Poil de carotte
1951 Marche, La
Muž, který prochází zdí
Roi des camelots, Le
Une fille à croquer

TV seriály

1982 Esprit de famille, L' (TV seriál)
L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Marie-Marie (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
1978 Hommes de Rose, Les (TV seriál)
1977 Banlieue Sud-Est (TV seriál)
Les samedis de l'histoire (TV seriál)
Un juge, un flic (TV seriál)
1976 Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mireille Darc, la femme libre (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

1975 Système 2 (TV pořad)
1961 La grande farandole (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace