foto

Maurice Barrier

  • nar. 8.6.1934 (84 let)
    La Flèche, Francie

Biografie

Maurice Barrier se k herectví dostal přes sborový zpěv, nakonec zakotvil u divadla a filmu, u nás jsme jej mohli vidět v několika Belmondových nebo Delonových filmech, ještě více uplatnění našel v televizi. Narodil se v malém městečku Malicon-sur-Sarthe západně od Paříže a pocházel z prostých poměrů, matka byla v domácnosti, otec pracoval jako truhlář. Barrier dnes sám říká, že vyrůstal v harmonickém rodinném prostředí, i když ve značné chudobě. Ve čtrnácti letech začal pracovat s otcem, později pomáhal u bratrance v lahůdkářství, vyzkoušel i jiná řemesla.

V osmnácti letech vstoupil do pěveckého sboru v Le Mans nedaleko od svého rodiště, současně na místní konzervatoři začal studovat zpěv. Od sborového zpěvu v divadle se postupně dostal k herectví a v letech 1959-1964 působil v Comédie de l'Ouest v Remeši, kde bez odborné průpravy zazářil v řadě velkých postav světové i domácí klasiky (Othello, Ruy Blas, Macbeth, Višňový sad, Antigona). Tady také potkal svou manželku, taktéž herečku Hélène Manesse (*1941), vzali se v roce 1962. V polovině šedesátých let dostal nabídku k účinkování v Paříži, což mu vzápětí přineslo i první příležitosti před kamerou.

Kamera jej zachytila poprvé v roli legendárního mušketýra d'Artagnana v televizním filmu PŘEVZETÍ MOCI LUDVÍKEM XIV. (La prise de pouvoir de Louis XIV, 1966), který ve Francii natočil slavný italský režisér Roberto Rosselini. Příležitostně se pak objevoval v dalších televizních filmech a seriálech, jevištní praxi na přelomu 60. a 70. let absolvoval v pařížském divadle Théâtre de l'Est parisien. Později na dalších pařížských scénách spolupracoval s nejvýznamnějšími režiséry (Raymond Rouleau, Pierre Mondy) a účinkoval také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu (Rukojmí, 1977).

K filmu se Barrier dostal až na prahu čtyřicítky již jako vyzrálý divadelní herec a poprvé jsme jej mohli vidět v historické komedii MANŽELÉ Z ROKU II (Les mariés de l'an deux, 1971) v menší roli předsedy soudu. V 70. letech se pak objevil v několika dalších u nás známých filmech, sám Barrier později řekl, že čtyřikrát si jej přímo u produkce vyžádal k natáčení Alain Delon. Hrál tak například vyšetřujícího soude (DVA MUŽI VE MĚSTĚ – Deux hommes dans la ville, 1973) nebo gangstera Jacquese Helmana (CIKÁN – Le gitan, 1975), větší příležitost dostal jako kriminálník René Bollec ve filmu POVÍDKA O POLICAJTOVI (Flic Story, 1975).

V negativně pojatých rolích uplatnil svou vizáž také v několika komediích s Pierrem Richardem. Poprvé se sešli u filmu VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU (Le grand blond avec une chaussure noire, 1972), kde Barrier hrál tajného agenta Chaperona. Později spolu točili ještě filmy OTEC A OTEC (Les compères, 1983) nebo UPRCHLÍCI (Les fugitifs, 1986). Mezitím se Barrier znovu dostal ke spolupráci s Jacquesem Derayem a J. P. Belmondem (DOBRODRUH – Le marginal, 1983). I když v osmdesátých letech filmové natáčení omezoval, sluší se připomenout ještě melodramatický příběh z doby po první světové válce ŽIVOT A NIC JINÉHO (La vie et rien d'autre, 1989) režiséra Bertranda Taverniera, kde se v roli sochaře Mercadota setkal s Philippe Noiretem.

Vedle početné spolupráce s televizí nadále hrál divadlo, v 90. letech často vystupoval na jevišti Théâtre National de la Colline, naposledy jej diváci mohli vidět v Théâtre Marigny ve slavné hře Dvanáct rozhněvaných mužů (1997). Tato inscenace mu také v závěru kariéry přinesla prestižní Molièrovu cenu za výkon ve vedlejší roli. S filmem tehdy spolupracoval již jen výjimečně, například v historickém snímku LUDVÍK, KRÁL DÍTĚ (Louis enfant roi, 1992) ztvárnil skutečnou postavu gardového velitele hraběte de Guitaut. Před kamerou stál naposledy v letech 2004-2005 v rámci několika televizních filmů.

V současné době žije Maurice Barrier v soukromí v Burgundsku ve vesnici Montreal, která je rodištěm jeho manželky, divadelní a filmové herečky Hélène Manesse (*1941).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Marié(s) ou presque
2005 Lucas Ferré: Le plaisir du mal (TV film)
2004 Fond de l'air est frais, Le (TV film)
2000 Enfant de la honte, L' (TV film)
1999 Le Plus beau pays du monde
1996 Tatort - Frankfurt-Miami (TV film)
1994 Goupi mains rouges (TV film)
1993 Catherine Courage (TV film)
Louis, enfant roi
Nalezenec Justininen, boží levoboček
1989 Bar Tango (TV film)
Život a nic jiného
1987 Charlie Dingo
1986 Rue du départ
Uprchlíci
1985 Jedna nebo dvě ženy
Scout toujours...
Specialisté
Umírá se jen dvakrát
Štědrovečerní večeře (TV film)
1983 A loď pluje
Dobrodruh
Otec & otec
1982 Návrat Martina Guerra
1981 Quatre femmes, quatre vies: Être heureux sans le bonheur (TV film)
1979 Hlavička
Les fleurs fanées
Staline-Trotsky: Le pouvoir et la révolution (TV film)
1977 Gang
1976 Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite (TV film)
Černobílý prapor
1975 Cikán
Povídka o policajtovi
1974 La nuit de Winterspelt (TV film)
1973 Buď zdráv, umělče!
Dva muži ve městě
George qui?
Le gang des otages
Sukničkář Colinot
1972 Velký blondýn s černou botou
1971 Manželé z roku II
Raphaël ou le débauché
1966 La Prise du pouvoir par Louis XIV (TV film)

TV seriály

2000 Grand patron, Le (TV seriál)
1999 La crim' (TV seriál)
1998 Louis la Brocante (TV seriál)
1996 Allumettes suédoises, Les (TV seriál)
1995 Quatre pour un loyer (TV seriál)
1994 La mondaine (TV seriál)
1993 Náš učitel (TV seriál)
1992 Shehaweh (TV seriál)
1991 La grande collection (TV seriál)
1990 Or et le papier, L' (TV seriál)
1989 David Lansky (TV seriál)
1988 M'as-tu-vu? (TV seriál)
1986 Mala de Cartão, A (TV seriál)
1983 Fabien de la Drôme (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
1980 Les chevaux du soleil (TV seriál)
1977 Brigade des mineurs (TV seriál)
1975 L'inspecteur mène l'enquête (TV seriál)
Paul Gauguin (TV seriál)
1974 Les brigades du Tigre (TV seriál)
1973 La ligne de démarcation (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace