foto

Pietro Tordi

  • nar. 12.7.1906
    Florencie, Itálie
  • zem. 1990
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italský herec Pietro Tordi odehrál bezmála 140 rolí ve filmu a televizi, a i když se jednalo jen o vedlejší postavy, díky účasti na řadě slavných titulů zůstává jeho jméno i tvář dodnes v povědomí diváků. Pocházel z Florencie a původně byl učitelem na základní škole, díky této profesi se ve třicátých letech dostal k práci v rozhlase, a protože od mládí toužil po herectví, od rozhlasového mikrofonu vedly jeho další kroky na divadelní jeviště a do filmových studií.

Před kamerou se poprvé mihnul v historickém filmu DOKTOR ANTONIO (Il dottore Antonio, 1937), častěji ale začal točit až v padesátých letech. Z formátu epizodek postupně přešel k výraznějším vedlejším rolím a menší příležitosti dostal i v mezinárodní produkci. Ve slavném americkém filmu QUO VADIS (1951) se objevil jako římský císař Galba. Středně velké role potom hrál v řadě historických filmů z různých období (BENÁTSKÝ KAPITÁN – Il capitano di Venezia, 1951; ANITA GARIBALDI – Camicie rosse, 1952). Vedle komerční produkce je na místě zmínit i Tordiho účast na tvorbě významných tvůrců italského neorealismu, například režisér Giuseppe de Santis jej pověřil úlohami advokáta (NENÍ MÍRU POD OLIVAMI – Non c'è pace tra gli ulivi, 1949) nebo architekta (ŘÍM V 11 HODIN – Roma, ore undici, 1951).

V dalších letech točil Pietro Tordi několik filmů ročně, a i když je nejlépe známý v úlohách vážených mužů, stejně dobře se uplatňoval i v komediích, znovu hrál advokáta (ROZVOD PO ITALSKU – Divorzio all'italiana, 1961), z početných rolí v žánru sandálu a meče připomeňme alespoň postavu sluhy Piláta Pontského v oscarovém filmu BEN HUR (1959). Šedesátá léta před kamerou strávil hlavně v italském žánru spaghetti westernů, v nichž byl uváděn pod pseudonymy Peter Tordy nebo Peter Barclay. Znovu jej ale ke spolupráci zvali například francouzští filmaři a Tordiho jsme u nás mohli vidět v rolích předsedy vědeckého kongresu (FANTOMAS SE ZLOBÍ – Fantomas se dechaîne, 1965) nebo vládce pařížského podsvětí Velkého korzára (BÁJEČNÁ ANGELIKA – Merveilleuse Angélique, 1965).

Kromě filmu nadále působil v rozhlase, od konce padesátých let často natáčel také v televizi, kde hrál v řadě seriálů. Jestliže během 50. a 60. let odehrál desítky rolí v béčkové komerční produkci, další dekáda mu poskytla příležitosti v úlohách mužů v prestižním společenském postavení v tehdy oblíbeném žánru ambiciózních politických dramat (JMÉNEM ITALSKÉHO LIDU -  In nome del popolo italiano, 1971; ZLOČIN NA MATTEOTTIM – Il delitto Matteotti, 1973).

Z jeho pozdější filmografie se sluší připomenout roli biskupa Terenzia a strýce titulního hrdiny (Alberto Sordi) v komedii MARKÝZ DEL GRILLO (Il marchese del Grillo, 1981). Filmová kamera jej zachytila naposledy v Monicelliho filmu TEMNÉ ZLO (Il male oscuro, 1990). Zemřel téhož roku ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Male oscuro, Il
1988 Giorni randagi, I
1986 Fotoromanzo
Momo
1983 Petomane, Il
1981 Lion of the Desert
Markýz del Grillo
1980 Ritorno di Casanova, Il
1979 Drahý otče
Mani di velluto
1978 Come perdere una moglie e trovare un'amante
1977 Chléb, máslo a marmeláda
Měšťáček
1976 La pretora
Passi furtivi in una notte boia
Professoressa di lingue, La
Puttana galera - colpo grosso al penitenziario
1975 Conviene far bene l'amore
1974 Permettete, signora, che ami vostra figlia
1973 Chceme plukovníky
Tutti per uno... botte per tutti
Zločin na Matteottim
1972 Co?
Decameroticus
Pravda a lež
1971 Belve, Le
In nome del popolo italiano
Merlo maschio, Il
Uccidi Django... uccidi per primo!!!
1969 Franco, Ciccio e il pirata Barbanera
Italiani! È severamente proibito servirsi della toilette durante le fermate
Le lys de mer
1968 Corri, uomo, corri
Figlio di Aquila Nera, Il
Luana la figlia delle foresta vergine
Tre croci per non morire
Ty, já a tvůj manžel
Uno di più all'inferno
1967 Rojo, El
Wanted
Žhavé písky
1966 Arizona Colt
Mondo pazzo... gente matta!
Per qualche dollaro in meno
1965 Báječná Angelika
Doba naší lásky
Fantomas se zlobí
La Colt è la mia legge
Latinský milovník
Letti sbagliati
Minnesota Clay
Regresa un pistolero
1964 Anthar l'invincibile
Ladro di Damasco, Il
Marziani hanno dodici mani, I
Strada per Fort Alamo, La
1963 Brenno il nemico di Roma
Héraklés a Samson
Mare matto
1962 Appuntamento in Riviera
Gladiatore di Roma, Il
Rocambole
1961 Regina dei tartari, La
Rozvod po italsku
1960 Ambiziose, Le
Giuseppe venduto dai fratelli
I baccanali di Tiberio
I giganti della Tessaglia
Était trois flibustiers, Il
1959 Ben Hur
Mondo dei miracoli, Il
Zatracený malér
1957 Sigfrido
Te sto' aspettanno
1956 Kean
Miliardari, I
Porta un bacione a Firenze
1955 Adriana Lecouvreur
La Bella mugnaia
Totò v pekle
1954 Giorni d'amore
Maestro di Don Giovanni, Il
1953 Di qua, di là dal Piave
Ho scelto l'amore
Ivan (il figlio del diavolo bianco)
Prezzo dell'onore, Il
Rivalità
1952 Abracadabra
Altri tempi - Zibaldone n. 1
Inganno
Les Chemises rouges
Znepokojující maso
Řím v 11 hodin
1951 I sette nani alla riscossa
Il capitano di Venezia
Leggenda di Genoveffa, La
Licenza premio
Messalina
Napoleone
O.K. Nerone
Pozor, banditi!
Quo Vadis
1950 Capitan Demonio
Figaro sem, Figaro tam
Monello della strada, Il
Není míru pod olivami
Strano appuntamento
1949 Au-delà des grilles
Falco rosso, Il
Figlio di d'Artagnan, Il
Vogliamoci bene
1943 Dagli Appennini alle Ande
I nostri sogni
1942 Don Cesare di Bazan
Pazzo d'amore
1938 Il dottor Antonio

TV seriály

1985 Sogni e bisogni (TV seriál)
1978 Loupež Mony Lisy (TV seriál)
Sam et Sally (TV seriál)
1971 ...e le stelle stanno a guardare (TV seriál)
1968 Il circolo Pickwick (TV seriál)
1959 Tenente Sheridan (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace