foto

Danièle Lebrun

  • nar. 24.7.1937 (82 let)
    Cheylard, Francie

Biografie

Francouzská herečka Danièle Lebrun hrála ve třiceti filmech, známější je ale z televize, v jejích uměleckých aktivitách však od mládí převažuje divadlo. Narodila se v malém městečku Cheylard v alpském podhůří na jihu Francie a herectví studovala na pařížské konzervatoři. Z jejího ročníku připomeňme později významné herečky jako Geneviève Fontanel nebo Danièle Ajoret. Daniele Lebrun dokončila konzervatoř s první cenou v Molierově komedii Jíra Danda aneb Chudák manžel, což ji automaticky přivedlo k angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française, kde strávila dva roky (1958-1960).

Do světa filmu vstoupila slibně v partnerské dvojici s populárním komikem Rogerem Pierrem v úspěšné komedii MRZÁCI (Les tortillards, 1960) v hlavní roli s Louisem de Funèsem. Ještě větší komerční úspěch zaznamenala kriminální komedie ŠPICL (Le mouton, 1960), kde v hlavní ženské roli Gisèle vytvořila pár s jiným oblíbeným komikem Fernandem Raynaudem. Jednalo se ale jen o krátkodobý zájem režisérů o půvabnou úspěšnou absolventku konzervatoře, k filmu se Danièle Lebrun vrátila až po deseti letech. Mezitím preferovala divadlo, po odchodu z Comédie Française vystupovala na pařížských scénách Théâtre Gramont nebo Théâtre de la Ville, v roce 1966 si na turné po Francii zopakovala svůj výstup ve hře Jíra Danda aneb Chudák manžel.

V polovině šedesátých let začala spolupracovat také s televizí, kde poté odehrála desítky velkých rolí v televizních filmech a seriálech. V jejích aktivitách v divadle i televizi začala převažovat spolupráce s významným režisérem Marcelem Bluwalem (*1925), za nějž se provdala a mají spolu dcery Emmanuelle a Catherine (ta dnes pracuje jako divadelní scénografka). Není nijak překvapivé, že když v 60. a 70. letech hrála Danièle Lebrun řadu velkých rolí v televizi, často to bylo v režii jejího manžela Marcela Bluwala. Baronku de Saint-Gely hrála například ve třinácti dílech seriálu VIDOCQ (Les nouvelles aventures de Vidocq, 1971-1973), zmínku si zaslouží i její účast v Bluwalových adaptacích divadelních her (BRATŘI KARAMAZOVI – Les frères Karamazoff, 1969; ZDRAVÝ NEMOCNÝ – Le malade imaginaire, 1971).

Mezitím pokračovala v úspěšné dráze divadelní herečky, se souborem J. L. Barraulta absolvovala turné po Americe, hrála také na řadě pařížských scén (Théâtre Antoine, Théâtre Montparnasse). Po delší přestávce se objevila před filmovou kamerou, kdy odehrála výraznou vedlejší roli Sophie v dramatu TOHLE SE STÁVÁ JEN DRUHÝM (Ça n’arrive qu’aux autres, 1971), pak ale znovu účinkovala ve velkých rolích jen v televizi, převážně v režii Marcela Bluwala. Titulní roli Napoleonovy manželky Josefíny ztvárnila v televizní sérii JOSÉPHINE OU LA COMÉDIE DES AMBITIONS (1979), další velkou příležitost dostala jako Irène, dcera Marie Sklodowske-Curie a Pierra Curie v televizním filmu IRENE ET FRED (1984).

Z její další filmografie se sluší připomenout Berriho drama z konce války URANUS (1990), v němž vytvořila manželský pár s J. P. Mariellem a za roli paní Archimbaudové byla nominována na Cézara. V letech 1994, 1997 a 2003 obdržela také nominace na prestižní divadelní trofej Molièrovu cenu, mezitím se stále častěji objevovala ve filmu v rolích matek hlavních hrdinů (POVOLÁNÍ VRAH – Assassin(s), 1997; TCHÝNĚ – Belle maman, 1999), opět v režii Claude Berriho hrála matku Audrey Tautou ve filmu PROSTĚ SPOLU (Ensemble, c’est tout, 2007), znovu hrála i v televizi. Prestižní Molierovu cenu získala v roce 1992 za svůj výstup v Molièrově hře Misantrop a poté v roce 2006 za vedlejší roli v Shawově hře Pygmalion v pařížském divadle Théâtre Comedia (2006).

Úspěchy na divadelních jevištích ji ve věku 74 let znovu přivedly k angažmá na přední francouzské scéně Comédie Française, kam po padesáti letech znovu nastoupila v roce 2011. Tady hraje v osvědčené klasice (Zamilovaní od C. Goldoniho, Se srdcem divno hrát od A. Musseta). Před filmovou kamerou se představila naposledy v romantickém dramatu LA VIE D’UNE AUTRE (2012).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Marie-Francine
2015 Les trois soeurs (TV film)
2014 Zákeřná pomluva (TV film)
2013 Les vieux calibres (TV film)
2012 Život té druhé
2010 Imogène McCarthery
Ladič pian
2009 Každý druhý týden (a půlka prázdnin)
2008 Disco
2007 72/50
Le voyageur de la Toussaint (TV film)
Prostě spolu
2006 Grand Charles, Le (TV film)
Je hais les parents (TV film)
Soeurs Robin, Les (TV film)
2005 Désiré Landru (TV film)
2004 Vous êtes de la région? (TV film)
Voyageur sans bagage, Le (TV film)
2003 Changer tout (TV film)
Nés de la mère du monde (TV film)
Premier fils, Le (TV film)
2002 Madame Sans Gene (TV film)
2001 Des nouvelles des enfants (TV film)
2000 L'extraterrestre
Le Coup du lapin (TV film)
Posedlost
1999 Le Plus beau pays du monde
Ritaliens, Les (TV film)
Rozvrat
Tchyně
1998 Moissons de l'océan, Les (TV film)
1997 Povolání vrah
1996 Alla turca (TV film)
Enfants du mensonge, Les (TV film)
Falešný hrdina
1994 Je t'aime quand même
Les absences du président (TV film)
1993 Boeuf clandestin, Le (TV film)
Drôles d'oiseaux
L'Argent fait le bonheur
Lucas (TV film)
1992 588 rue paradis
Céline
Zimní příběh
1991 Mayrig
1990 Clérambard (TV film)
Stirn et Stern (TV film)
Uranus
1988 Camille Claudelová
1986 Music Hall (TV film)
1984 Irène et Fred (TV film)
1981 Asphalte
1978 Lulu (TV film)
Mitzi (TV film)
1976 Les Infidèles (TV film)
1975 Bérénice (TV film)
Sara (TV film)
1974 Dernière carte, La (TV film)
1972 Femme qu'a le coeur trop petit, Une (TV film)
1971 Malade imaginaire, Le (TV film)
Tohle se stává jen druhým
1970 L'Illusion comique (TV film)
1969 Les frères Karamazov (TV film)
1968 Double inconstance, La (TV film)
Sarn (TV film)
1966 La fausse suivante ou Le fourbe puni (TV film)
1964 Cousine Bette (TV film)
1962 Les sept péchés capitaux
1960 Les tortillards
Mouton, Le
1954 Jeu de l'amour et du hasard, Le (TV film)

TV seriály

2016 Lebowitz contre Lebowitz (TV seriál)
Esprit de famille (S01E08)
2007 Legenda o třech klíčích (TV seriál)
2006 Fête de famille (TV seriál)
2002 Liberté de Marie, La (TV seriál)
1999 La crim' (TV seriál)
1995 Chercheur d'héritiers (TV seriál)
1994 Maigret (TV seriál)
Maigret se mýlí (E15)
1993 Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1990 S.O.S. disparus (TV seriál)
1989 Mon dernier rêve sera pour vous (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
1996 (E22)
1979 Joséphine ou la comédie des ambitions (TV seriál)
1974 Chéri-Bibi (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Âge heureux, L' (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky