foto

Jiří Melíšek

  • nar. 16.6.1932
    Praha, Československo
  • zem. 7.12.2015 (83 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Melíšek se narodil v Praze na Žižkově. Jeho otec byl známý hudebník, textař a scenárista Karel Melíšek. Má na svědomí například písně Zpíval kos s kosicí a Praha je krásná. Maminka Jiřího Melíška byla velmi krásná žena. Zřejmě i to ovlivnilo výběr jeho manželky, kterou se stala přední česká manekýnka.

Jiří Melíšek vystudoval dramaturgii na FAMU. Poté nastoupil jako scenárista a redaktor Československého rozhlasu. Po roce 1968 pracoval jako scenárista pro Československou televizi. Pro rozhlas se zabýval především silvestrovskými pořady. Televize ho využila k psaní scének pro Vladimíra Menšíka s Jiřinou Bohdalovou. Jiří Melíšek psal také pro svého přítele Miloše Kopeckého.

„Lepší je dobrý šot než blbý film.“

Jiří Melíšek napsal několik mikrokomedií, z nichž nejznámější je SVATBA V TERÉNU (1972) o novomanželích, kteří svou svatební noc chtějí prožít v pronajaté chatě. Pracoval také na několika hudebně zábavných pořadech a napsal scénář pro tři díly seriálu BAKALÁŘI (1971).

Podílel se na třech celovečerních filmech, z nichž nejznámější je AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (1977). Jiří Melíšek také napsal několik televizních seriálů. Prvním byl ROBOT EMIL (1960) pro děti. S největším ohlasem u diváků se setkal seriál SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ (1985). Následovala komunální satira PŘEJDĚTE NA DRUHOU STRANU (1988). Především dětem byl určen seriál o bílých jelenech ÚZEMÍ BÍLÝCH KRÁLŮ (1991). V česko-německé koprodukci vznikl seriál z prostředí veterinární kliniky O ZVÍŘATECH A LIDECH (1994).

Jiří Melíšek také převedl některé své scénáře do knižní podoby, spolu s Pavlem Sýkorou napsal knihu „Ať žijí duchové“ a s Otto Zelenkou „O zvířatech a lidech“, s ilustracemi Jiřího Wintra-Neprakty „Robot Emil znovu nastupuje“. S přítelem Eduardem Hrubešem napsal Jiří Melíšek „Neváhej a žij“. Zřejmě nejpopulárnější Melíškovou knihou jsou vzpomínky na jeho zesnulou ženu Olgu „Jak se chodí s manekýnou“.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Strašidla (TV film)
1985 Kamarád z vojny (TV film)
Když vy jste taková jiná (TV film)
1984 Recept na milování (TV film)
Věštkyně (TV film)
1983 Princezny na trvalou (TV film)
Výtah (TV film)
Zázračný lékař (TV film)
1982 Carmen (TV film)
1980 Snídaně v pánském pyžamu (TV film)
1979 Tři od moře
1977 Ať žijí duchové!
Melouchář (TV film)
Návštěva (TV film)
Sběratel (TV film)
Svatba (TV film)
1976 Karate (TV film)
Klec (TV film)
Záměna (TV film)
1974 Láska malovaná (TV film)
1972 Holka na vdávání (TV film)
Svatba v terénu (TV film)

TV seriály

1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Závod (E13)
Výpověď (E12)
Špatné zprávy (E11)
další epizody (13)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
Dopadení (E07)
Nový les (E06)
Výlet (E05)
další epizody (7)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Silvestr (E05)
Bazén (E04)
Školka (E03)
další epizody (5)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Trestanec Salvador (E06)
Róža Šándor (E05)
Schinderhannes (E04)
další epizody (6)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Návrat (E13)
Motocross (E12)
Matka (E11)
další epizody (13)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1970 Já a můj pes (TV seriál)
1960 Robot Emil (TV seriál)

TV pořady

2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
1977 Jsi jako zahrada (TV pořad)

Herecká filmografie

TV seriály

1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)

Dokumentární

2012 Tajemství Miloše Kopeckého (TV film)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jany Kopecké (S02E12)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Neznámý známý Miloš Kopecký (S01E12)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace