foto

Sacha Briquet

  • nar. 16.4.1930
    Neuilly-sur-Seine, Francie
  • zem. 20.7.2010 (80 let)
    Deauville, Francie

Biografie

Francouzský herec Sacha Briquet strávil na jevišti a před kamerou půl století, patřil k výrazným osobnostem francouzské nové vlny a mimo jiné byl blízkým přítelem slavné Marlene Dietrich. Narodil se v Neuilly-sur-Seine poblíž Paříže jako Alexandre Edouard Albert Briquet. Hereckou práci na jevišti okusil poprvé v roce 1952 v zájezdovém představení Paní Bolbecová a její manžel, s nímž absolvoval turné po Francii, poté několik působil v dnes již neexistujícím pařížském divadle Comédie Wagram.

Ještě předtím ale začal hrát ve filmu, poprvé se mihnul v komedii LADY PANAME (1950), podružné role pak hrál ve filmech významných režisérů typu Juliena Duviviera (POD PAŘÍŽSKÝM NEBEM – Sous le ciel de Paris, 1951), objevil se také v několika historických titulech. Poprvé jím hraná postava dostala jméno až v dramatu ŽÁDNÉ SLITOVÁNÍ S PODSVĚTÍM (Pas de pitié pour les caves, 1956). Zahrál si i v úspěšných titulech po boku největších hvězd jako byli Fernandel (SENECHAL JE NEJVĚTŠÍ – Sénéchal le magnifique, 1957) nebo Jean Gabin (TULÁK ARCHIMÉDES – Archimede le clochard, 1959). V menší roli hosta v baru se objevil v mezinárodně obsazených filmech SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959) a GIGOLO (Le gigolo, 1960).

Na přelomu 50. a 60. let byl Sacha Briquet vytíženým filmovým hercem, i když hrál jen menší role, hrál navíc nezřídka v průměrných snímcích. Zmínku si ale zaslouží z této doby početnější spolupráce s Claude Chabrolem; poprvé spolu pracovali na filmu HEZKÉ HOLKY (Les bonnes femmes, 1960), kde Briquet vytvořil partnerskou dvojici s Lucile Saint-Simon, představitelkou jedné z hlavních rolí. Podobnou roli snoubence (navíc se stejným jménem Henri) hrál pak v dalším Chabrolově filmu HEJSKOVÉ (Les godelureaux, 1961). V menší roli uprchlíka jsme jej mohli vidět také v Renoirově filmu DESÁTNÍK SMOLAŘ (Le caporal épinglé, 1962).

Vedle dalších dvou filmů s Chabrolem připomeňme také spolupráci s osvědčeným komediálním tvůrcem Jeanem Giraultem; v jeho režii jsme Briqueta mohli vidět jako obchodníka s konfekcí ve filmu ČETNÍK ZE ST. TROPEZ (Le gendarme de St. Tropez, 1964). Mimo film se nadále věnoval i divadlu a vystřídal několik pařížských scén, kromě toho navázal spolupráci i s televizí a od počátku 60. let se objevoval v seriálech různých žánrů. I když ve filmu hrál stále jen vedlejší role, v jeho filmografii můžeme zaznamenat významná díla slavných režisérů (DOZNÁNÍ – L'aveu, 1971).

V televizi své působení rozšířil o adaptace slavných divadelních her, hrál například manžela titulní hrdinky v přepisu hry NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (La visite de la vieille dame, 1971), u nás jsme jej mohli vidět v životopisném seriálu DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977). I později hrál středně velké role v televizních dílech vycházejících z osvědčených divadelních nebo literárních předloh (PÁNI OUŘADOVÉ – Messieurs les ronds de cuir, 1978; NANA, 1981; EUGENIE GRANDETOVÁ – Eugénie Grandet, 1994).

Později se před filmovou kamerou objevoval již jen zřídka, za připomenutí stojí ojedinělá spolupráce s Gillesem Grangierem, v jehož dobrodružné komedii POMSTA OPEŘENÉHO HADA (La vengeance du serpent à plumes, 1984) hrál recepčního v hotelu, ze dvou filmů natočených s Gabrielem Aghionem uveďme úspěšnou komedii NĚKDO TO RÁD HOLKY (Pédale douce, 1996). Z jeho posledních vystoupení na divadelním jevišti připomeňme účast na osvědčených populárních fraškách Brouk v hlavě nebo Slaměný klobouk. Před filmovou kamerou stál naposledy v roli dědečka v romantickém příběhu MY TŘI (Nous trois, 2010). Zmínku si zaslouží i jeho dlouholetá práce pro dabing, proslavil se především díky animovanému seriálu L'ILE AUX ENFANTS (1974).

Sacha Briquet zemřel v červenci 2010 ve svém venkovském domě v Deauville na severu Francie. Datum jeho úmrtí není úplně jisté, protože hospodyně objevila mrtvé tělo až po několika dnech. Na svém kontě má Briquet více než stovku filmových a televizních rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Nous trois
2006 La reine Sylvie (TV film)
Vytrvalí
2004 La nourrice (TV film)
2002 Maurice to zařídí
1999 Monsieur Naphtali
Tchyně
1996 Někdo to rád holky
1995 Roi de Paris, Le
1994 Eugénie Grandet (TV film)
1992 Klavíristka
1991 Eye of the Widow
Strangers dans la nuit (TV film)
1990 Když jedna bota sedí ... (TV film)
Un week-end sur deux
1989 À corps et à cris (TV film)
1988 Peníze (TV film)
1987 Funny Boy
1986 Hôtel du paradis
Suivez mon regard
1985 Jouez hautbois, résonnez musettes (TV film)
1984 Ave Maria
Pomsta opeřeného hada
1983 Křestní jméno Carmen
Père Noël et fils (TV film)
1981 Surdoués de la première compagnie, Les
1980 Ça va plaire (TV film)
1978 Paradis des riches, Le
Páni ouřadové (TV film)
1977 Chantecler (TV film)
Portrait de Dorian Gray, Le
1975 La nuit des cent millions (TV film)
1974 Gross Paris
Le polygame
1973 Confidences érotiques d'un lit trop accueillant, Les
Domovník
Musidora (TV film)
1971 Un enfant dans la ville (TV film)
Visite de la vieille dame, La (TV film)
1968 Benjamin aneb Deník panice
L'Écume des jours
Mouche (TV film)
1967 J'ai tué Raspoutine
Ne jouez pas avec Les Martiens
1964 Nejkrásnější podvody světa
Pán ze společnosti
Četník ze Saint Tropez
1963 Clémentine chérie
Landru
Merci Natercia!
Ophélia
1962 Desátník smolař
Les sept péchés capitaux
1961 Amélie ou le temps d'aimer
Les godelureaux
1960 Gigolo, Le
Hezké holky
1959 Arrêtez le massacre
Increvable, L'
Marraine de Charley, La
Match contre la mort
Tulák Archimedes
Un témoin dans la ville
Énigme aux Folies Bergère
1958 Miss Pigalle
V jediném dnu
1957 Mademoiselle et son gang
Sénéchal le magnifique
1956 Marie-Antoinette reine de France
1955 La Tour de Nesle
Pas de pitié pour les caves
1951 Demain nous divorçons
Le clochard milliardaire
Sous le ciel de Paris

TV seriály

1998 La Justice de Marion (TV seriál)
1994 Avocat d'office (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1991 Gang des tractions, Le (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
1989 Retour d'Arsène Lupin, Le (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1983 L'homme de la nuit (TV seriál)
1981 Arcole ou la terre promise (TV seriál)
Nana (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
1979 Une fille seule (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Ne le dites pas avec des roses (TV seriál)
1974 L'Île aux enfants (TV seriál)
1973 Témoignages (TV seriál)
1967 Salle n° 8 (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky