foto

Fanny Ardant

  • nar. 22.3.1949 (69 let)
    Saumur, Maine-et-Loire, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vystudovala politické vědy na univerzitě v Aix-en-Provence, poté praktikovala na francouzském velvyslanectví v Londýně. Navštěvovala při tom herecké kurzy a profesionální dráhu zahájila v roce 1974 na divadelním Festival du Marais ve hře Pyerra Corneillea Polyeuktes.

Divadlu se věnovala i později, např. v roce 1980 se objevila v inscenaci Reného de Obaldii Dobří měšťané, v roce 1983 ve Strindbergově Slečně Julii či v roce 1987 v Moliérově Donu Juanovi. Ve filmu debutovala v epizodní roli v dramatu Psi (1979).

Hvězdu z ní udělal režisér Francois Truffaut, když jí obsadil do role vášnivé milenky, která dovede sebe i svého milence (Depardieu) k sebevraždě v dramatu Žena od vedle. S Truffautem, který se stal i jejím životním partnerem a otcem dcery Josephine, natočila ještě jeho poslední film, kriminální příběh Konečně neděle!, kde ztělesnila oddanou sekretářku majitele realitní kanceláře Jean-Louise Trintignanta, podezřelého z několika vražd.

Její filmové hrdinky jsou převážně osudové ženy, např. belgická pianistka zamilovaná do mnohem staršího úředníka (V.Gassman) v melodramatu Benvenuta. Vévodkyně de Guermantes ve filmové adaptaci Swannova láska.

Jedna ze sester v psychologickém dramatu Strach a láska. Další zajímavé, i když vedlejší role měla také ve snímcích Alaina Resnaise Život je román, Láska až za hrob a Melodram. Za hlavní roli majitelky restaurace pro homosexuály v komedii Někdo to rád holky získala francouzskou filmovou cenu Cézara. Poslední dobou patří mezi zajímavé filmy, v kterých se objevila Královna Alžběta, 8 žen, Žena mého muže.

Ondřej "Dude" "lebowski" Lebowski

Herecká filmografie

Filmy

2018 Journal de ma tête
2017 Lola Pater
Rock’n Roll
Waiting for You
2016 For This Is My Body
2015 Chic !
2014 Variações de Casanova
2013 Le clan des Lanzac (TV film)
Les Beaux jours
Rasputin
Velká nádhera
2012 Miroir mon amour (TV film)
Nos retrouvailles (TV film)
Snajpr
2011 Interno giorno
Raspoutine (TV film)
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Shéhérazade et le délice casher
2009 Dowaha
Tvář
Zlato
2008 Božský
Hello Goodbye
2007 Kde se cesty kříží
Sodot, Ha-
Těžká doba
2006 Paříži, miluji Tě
2004 Odore del sangue, L'
Rok, kdy nastala potopa
2003 Sarah (TV film)
Žena mého muže
2002 8 žen
Nesmrtelná Callasová
2001 Change moi ma vie
Žádné boží zprávy
2000 Libertin
1999 Augustin, roi du Kung-fu
Balzac (TV film)
Francouzův syn
Rozvrat
1998 Cena, La
Královna Alžběta
1996 Désiré
Nevinné krutosti
Někdo to rád holky
Siódmy pokój
1995 Les cent et une nuits de Simon Cinéma
Sabrina
Za mraky
1994 Plukovník Chabert
1993 Amok
1991 Femme du déserteur, La
Rien que des mensonges
Strach ze tmy
1990 Aventure de Catherine C.
1989 Austrálie
Pleure pas my love
1988 Altro enigma, L'
Strach a láska
1987 Rodina
1986 Mélo
Paltoquet, Le
Rodinná rada
1985 Enragés, Les
Příští léto
1984 Láska až za hrob
Mademoiselle Julie (TV film)
Swannova láska
1983 Benvenuta
Desiderio
Konečně neděle!
Život je román
1981 Bons bourgeois, Les (TV film)
Histoires extraordinaires: La chute de la maison Usher (TV film)
Jedni a druzí
Žena od vedle
1979 Ego (TV film)
Muse et la Madone, La (TV film)
Psi
1976 Marie-poupée

TV seriály

2014 Résistance (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)
1989 Grande cabriole, La (TV seriál)
1988 Lékaři lidí (TV seriál)
1982 Chef de famille, Le (TV seriál)
1981 Les uns et les autres (TV seriál)
1979 Dames de la côte, Les (TV seriál)
1978 Mutant, Le (TV seriál)

Dokumentární

2015 Depardieu - portrét v životní velikosti
2009 La traversée du désir
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
Mag Bodard, un destin (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Mémoires de la terre
1997 Zénith des enfoirés, Le
1995 Fare un film per me è vivere (TV film)
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1988 Telenoticias (TV seriál)
1985 Vivement Truffaut (TV film)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2000 XIV premios Goya (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1995 Si on chantait (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(71)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace