foto

Maurice Chevit

  • nar. 31.10.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 2.7.2012 (88 let)
    Saint-Maurice, Francie

Biografie

Francouzský herec Maurice Chevit se před kamerou začal objevovat již po druhé světové válce, jako představitel výrazných vedlejších rolí se ale prosadil až v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. Byl rodákem z Paříže a s divadlem a filmem začínal krátce po roce 1945, na jevišti debutoval pod režijním vedením Georgese Vitalyho na menších pařížských scénách, první vstup před kamerou absolvoval v podružné roli partyzána ve filmu OTEC KLIĎAS (Le père Tranquille, 1946). Ve filmu v následujících letech hrál spíše jen výjimečně, první větší příležitost dostal jako sluha Eduard v dramatu CLARA DE MONTARGIS (1951) režiséra Henriho Decoina.

Diváci v kinech jej později mohli vidět v menší roli Léona ve dvojici úspěšných komedií PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957) a PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en sputnik, 1958), koncem padesátých let začal točit také v televizi a v dobových kostýmech se objevil v sedmi epizodách oblíbeného historického seriálu KAMERA ZKOUMÁ ČAS (La caméra explore le temps, 1961-1964) nebo v kriminálním seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1961-1982). Dvakrát se uvedl v úloze policejního inspektora v mezinárodně úspěšných titulech MEČ A VÁHY (Le glaive et le balance, 1963) a ZLOČIN V EXPRESU (Compartiment tueurs, 1965).

Kromě filmu a televize pokračoval v jevištní praxi, v 60. a 70. letech často vystupoval v pařížském divadle Théâtre de la Ville, hrál v moderním i klasickém repertoáru, několikrát se objevil i na legendárním festivalu v Avignonu (Trojská válka nebude, 1971; Zimní pohádka, 1980), prosadil se i jako autor divadelních her. Uplatnění našel i v dabingu, jeho hlas zazníval převážně ze zahraniční animované produkce. Z jeho dalších vstupů před filmovou kameru stojí za zmínku mimořádně úspěšná komedie režiséra Patrice Leconta DOVOLENÁ PO FRANCOUZSKU 2 (Les bronzés font du ski, 1979), v níž vytvořil partnerskou dvojici s Dominique Lavanant. Ve stejném roce hrál také generála Bauvergna ve filmu ZÁVAN SIROCCA (Le coup de sirocco, 1979) Alexandra Arcadyho.

Během sedmdesátých let začala u Maurice Chevita převažovat práce pro televizi, často ale také točil krátké filmy. Ve formátu celovečerních si další připomenutí zaslouží opětovná spolupráce s režisérem Patricem Leconte, v jehož filmu MANŽEL KADEŘNICE (Le mari de la coiffeuse, 1990), hrál velkou roli starého pana Agopiana. Poté před kamerou dostal ještě několik zajímavých příležitostí (XXL, 1997), opět točil také s Patricem Lecontem, v jehož filmu NEVINNÉ KRUTOSTI (Ridicule, 1996) se mihnul jako notář.

Až v závěru své umělecké kariéry dosáhl Maurice Chevit významných úspěchů v divadle, v roce 2002 získal prestižní Molièrovu cenu za vedlejší roli ve hře Conversation avec mon pere (v divadle Théâtre de la Porte Saint-Martin), o tři roky později obdržel tutéž trofej za svou  kreaci ve hře Brooklyn Boy (v pařížském divadle Comédie des Champs Elysées). Filmová kamera jej zachytila naposledy v bezejmenné epizodce starého muže v dramatu VIZE (Le pressentiment, 2006), spolupráci s televizí ukončil o rok později.

Maurice Chevit zemřel 2. července 2012 ve věku 88 let na pařížském předměstí Saint-Maurice. Jeho syn Frederick Chevit pracoval řadu let jako šéfredaktor redakce sportu ve společnosti France Télévisions.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 En marge des jours (TV film)
2006 Vize
2005 Můj život ve vzduchu
2004 Haute coiffure (TV film)
L'homme qui venait d'ailleurs (TV film)
Mon fils d'ailleurs (TV film)
Žirafí krk
2003 Tvoje ruce na mé půlce
2002 Alicino zrcadlo (TV film)
Muž z vlaku
2000 Anna en Corse (TV film)
Prokletí ostrova Saint Pierre
1999 Babel
Voyages
À vot' service
1998 Meurtres sans risque (TV film)
Nini (TV film)
1997 C'est la tangente que je préfère
Lásky v Lisabonu
Madame Jacques sur la Croisette
XXL
1996 Chromozómy XY
Embellie, L' (TV film)
Nevinné krutosti
1993 Honneur de la tribu, L'
1992 588 rue paradis
1991 Huissier, L' (TV film)
1990 Je t'ai dans la peau
Manžel kadeřnice
Un ascenseur pour l'an neuf
1987 De guerre lasse
La Comédie du travail
Lévy et Goliath
Passager du Tassili, Le (TV film)
1986 Dlouhé odloučení
Douce France
Můj švagr zabil mou sestru
1985 Les copains de la Marne (TV film)
Terre classée (TV film)
1984 Dernier banco (TV film)
Femme ivoire, La
Jacques le fataliste et son maître (TV film)
Le Bonheur à Romorantin (TV film)
1983 Na příkaz krále (TV film)
Thérèse Humbert (TV film)
1982 Truqueur, Le (TV film)
1981 Signé Furax
1979 Coup de sirocco, Le
Dovolená po francouzsku 2
Podivuhodná dobrodružství barona Prášila
1978 Cukr
Molière
1977 Zoo ou L'assassin philanthrope (TV film)
1976 Folle de Chaillot, La (TV film)
Pozdrav tu paní!
1975 Azev: Le tsar de minuit (TV film)
L'Ingénu (TV film)
1974 Président Faust (TV film)
1973 Životní šance
1972 Grillon du foyer, Le (TV film)
1970 Un otage (TV film)
Âne de Zigliara, L'
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
1968 Bas-fonds, Les (TV film)
1967 Malédiction de Belphégor, La
Spéciale dernière (TV film)
Un auteur à succès (TV film)
1966 Chien fou, Le
Sacrés fantômes (TV film)
1965 Zločin v expresu
1964 Baisers, Les
La caméra explore le temps: Mata Hari (TV film)
Les gorilles
Relaxe-toi chérie
1963 Meč a váhy
1962 Caméra explore le temps: L'affaire du collier de la reine, La (TV film)
Jak získat úspěch v lásce
La caméra explore le temps: Crime sous Louis-Philippe (TV film)
Mesdemoiselles Armande (TV film)
1961 Amours célèbres
Caméra explore le temps: L'énigme de Saint-Leu, La (TV film)
Caméra explore le temps: Le drame de Sainte-Hélène, La (TV film)
La caméra explore le temps: L'aventure de la duchesse de Berry (TV film)
La caméra explore le temps: Les templiers (TV film)
1960 L'homme à l'oreille cassée (TV film)
Un beau dimanche de septembre (TV film)
1959 Croquemitoufle
1958 La moucharde
Rapt au deuxième bureau
Zdraví vás Gorila
À pied, à cheval et en sputnik
1957 Deuxième bureau contre inconnu
À pied, à cheval et en voiture
1955 Chantage
Husaři
1954 Votre dévoué Blake
1951 Clara de Montargis
Sous le ciel de Paris
1950 Belle que voilà, La
1949 Entre onze heures et minuit
1947 Contre-enquête
1946 Otec Kliďas

TV seriály

2000 Grand patron, Le (TV seriál)
1997 Joséphine, ange gardien (TV seriál)
1996 Jamais 2 sans toi (TV seriál)
1993 Mayrig (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
1989 Agence, L' (TV seriál)
1988 Vivement lundi (TV seriál)
1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
Félicien Grevèche (TV seriál)
Mala de Cartão, A (TV seriál)
1985 Jeu, set et match (TV seriál)
1984 Bavure, La (TV seriál)
Pendule, La (TV seriál)
Pomněnková Marie (TV seriál)
1983 Fabien de la Drôme (TV seriál)
1980 Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
Kick, Raoul, la moto, les jeunes et les autres (TV seriál)
1978 La filière (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Peter Voss, der Millionendieb (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1966 Korzáři (TV seriál)
1964 Diamants de Palinos, Les (TV seriál)
1963 Thierry la Fronde (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Dokumentární

1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace