foto

Jay Ryan

  • nar. 19.8.1981 (36 let)
    Auckland, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jay Ryan se narodil jako Jay Bunyan na Novém Zélandu. V devatenácti letech se přestěhoval do Austrálie, kde započal hereckou kariéru. Začínal tam v úspěšném seriálu Neighbours. Následovaly malé role v seriálech, až přišla ta zlomová: Go Girls. O tom seriálu jsem nikdy dřív neslyšela, ale na Novém Zélandu to byl hit a Jay hrál jednu z hlavních rolí, Kevina. Seriál se dočkal 4 sérií. Svůj americký přízvuk (netuším, kde ho sehnal) využil v následujících rolích v seriálech Offspring a Terra Nova (americká produkce Stevena Spielberga). Má i zkušenosti s působení v divadle.

Jay se o roli v Los Angeles poprvé ucházel v roce 2007. Na konkurzu mu bylo doporučeno, aby si změnil příjmení. "Bunyan" je totiž hodně podobné slůvku "bunion", což anglicky znamená puchýř, mozol... a to se producentům nelíbilo... A tak se stalo, že od roku 2007 vystupuje Jay oficiálně jako Jay Ryan. V roce 2012 spolupracoval s oscarovou režisérkou Jane Campion na mini sérii pro BBC: Top Of The Lake. Na Novém Zélandu za to získal ocenění "Best Actor", což je v této zemi nejvyšší ocenění pro herce.

Od podzimu 2012 se objevuje na obrazovkách americké stanice CW v seriálu Beauty and the Beast. Zajímavostí je, že si v mládí přivydělával jako víkendový klaun v supermarketech a jeho sestra je poloviční Tonganka (jeden z rodičů pochází z ostrova Tonga mezi Hawaií a Novým Zélandem).

MissTizz

Herecká filmografie

Filmy

2019 It: Chapter 2
2010 Lou
2009 Fransua Šárl
2008 Bleeders
Mockingbird
2002 Oheň (TV film)

TV seriály

2017 Mary Kills People (TV seriál)
Morning Glory (S01E06)
The Judas Cradle (S01E05)
Raised by Wolves (S01E04)
další epizody (6)
2013 Na jezeře (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
No Goodbyes Thanks (S01E06)
The Dark Creator (S01E05)
další epizody (6)
2012 Kráska a zvíře (TV seriál)
2011 Terra Nova (TV seriál)
Odhalený zvěd (E11)
Důkaz (E08)
Vyhoštění (E06)
2010 Offspring (TV seriál)
2009 Go Girls (TV seriál)
2008 Tajemství Pravdy (TV seriál)
2007 Námořní hlídka (TV seriál)
2005 Interrogation (TV seriál)
2001 Being Eve (TV seriál)
1999 The Tribe (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Padlý anděl (S05E01)
1998 Mladý Hercules (TV seriál)
1997 You Wish (TV seriál)
1985 Neighbours (TV seriál)

TV pořady

2003 Australian Idol (TV pořad)
1993 Good Morning Australia (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace