foto

Predrag Manojlović

  • nar. 5.4.1950 (67 let)
    Bělehrad, Srbsko, Jugoslávie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Predrag (Miki) Manojlović se narodil 5. 4. 1950 v Bělehradě. Už v dětství byl v úzkém kontaktu s divadlem, jelikož pocházel z herecké rodiny. Jeho rodiče můžeme vidět i na plátně a v televizi – otce Ivana třeba v několika televizních seriálech, matku Zorku např. v Paskaljevićově filmu AMERIKA PATŘÍ JINÝM (1995). U Paskaljeviće už si zahrála i Manojlovićova dcera Čarna – v roce 1992 ve snímku TANGO ARGENTINO. S životní partnerkou herečkou Tamarou Vučković vychovává svého mladšího potomka, syna Ivana. Žije nyní převážně ve Francii.

Maturoval na 11. gymnáziu v Bělehradě. V letech 1968-1972 studoval na bělehradské Akademii divadla, rozhlasu, filmu a televize. Velmi brzy se stal respektovaným hercem Národního divadla v Bělehradě. Hostoval také na jiných jugoslávských i zahraničních scénách, např. v Amsterdamu, Bukurešti, Bratislavě, Budapešti, Berlíně, Terstu a Varšavě. Hrál jak ve hrách klasických (např. už roku 1972 hlavní roli v Shakespearově Hamletovi), tak i moderních. Významná byla jeho spolupráce s britským divadelním režisérem Peterem Brookem na inscenaci indického eposu Mahabharata (1985) – byla uvedena v Glasgow a v Paříži.

Od 70. let pracuje také v televizi. Především je ve své vlasti spojován s kultovním seriálem GRLOM U JAGODE (1975). Následují filmové role, kterých se mu častěji začalo dostávat v průběhu 80. let. Hrál třeba ve filmech Rajko Grliće. V roce 1985 poprvé spolupracoval s Emirem Kusturicou, v jehož OTCI NA SLUŽEBNÍ CESTĚ tehdy vytvořil jednu ze svých zásadních postav. V roce 1995 přibyl do Manojlovićovi filmografie také extrémní oportunista z Kusturicova UNDERGROUNDU a po své tříleté odmlce ho týž režisér obsadil i do cikánské komedie ČERNÁ KOČKA, BÍLÝ KOCOUR. V roce 2007 se opět sešli u snímku ZAVET. Mikiho Manojloviće několikrát obsadili také další režiséři z pražské školy. Hrál v Paskaljevićových filmech TANGO ARGENTINO (1992), AMERIKA PATŘÍ JINÝM (1995), SUD PRACHU (1998), také v Markovićově TITO I JA (1992). Na toto natáčení vzpomíná obzvlášť rád, zde se setkal s Tamarou Vučković.

Od 90. let se objevuje také ve filmech mladší a nejmladší generace srbských režisérů. Potom, co v roce 1998 dokončil se Srđanem Dragojevićem film RANE, hrál 5 let pouze v zahraničí (třeba ve snímku francouzského režiséra Françoise Ozona LES AMANTS CRIMINELS, 1999), což mu umožňují jeho slušné jazykové dovednosti. Jeho návratem do srbské kinematografie se stala úloha lékaře závislého na kokainu v černé komedii Miloše Radoviće MALI SVET (2003). Nadále je obsazován do několika rolí ročně v srbských, francouzských i jiných filmech. Bohatého zloducha ztvárnil v dramatu Srdana Goluboviće KLOPKA (2007), majitele nočního podniku pak ve snímku z londýnského Soho IRINA PALM (2007) režiséra Sama Garbarskiho.

Manojlovićova filmografie je nejen mezinárodní, ale obsahuje také rozmanité žánry a typy rolí. Vedle několika otců rodin a různých podnikavců a podvodníků hrál třeba i malíře Agostina Tassi v historickém dramatu ze 17. století ARTEMISIA (1997). Režisérkou je Francouzska Agnès Merlet.

Za své herectví (divadelní, televizní i filmové) obdržel Miki Manojlović už v bývalé Jugoslávii několik cen (např. Oktobarska nagrada Beograda v roce 1979). V srpnu 2004 mu byla udělena Cena Pavle Vujisiće za celoživotní přínos jugoslávské kinematografii. V roce 2006 vyšla Manojlovićovi věnovaná knižní monografie s názvem Igrač na letećem ćilimu. Jejím autorem je filmový a televizní kritik Ranko Munitić. Režisérka Čarna Manojlović natočila ve stejnou dobu o svém otci dokumentární film.

Džimi "Ony" Barka

Herecká filmografie

Filmy

2017 Apsurdni eksperiment
Cherchez la femme !
2016 Na mléčné dráze
2014 Až na dřeň!
Soud
2012 Como estrellas fugaces
2011 Largo Winch 2
2010 Cirkus Columbia
Zůstane to mezi námi
2009 Besa
2008 Démoni Petrohradu
Largo Winch
Na lepom plavom Dunavu
Svět je velký a záchrana kyne odevšad
2007 Hadersfild
Irina Palm
La fine del mare
Past
Závěť
2005 Mi nismo andjeli 2
Peklo
Ze Film
2004 Hurensohn
Mathilde
Nedělej to!
Tak dlouhé čekání
100 minuta slave
2003 Brána k nebesům
Mali svet
Pravda, smrt i nada
Umorstvo na cirilici
Ztraceni v přístavu
2002 Kako los son
2001 Jeu de cons
Mortel transfert
2000 Sans plomb
Vem si mě
Voci
1999 Emporte-moi
Rien à dire
Zamilovaní vrazi
1998 Černá kočka, bílý kocour
Macellaio, Il
Rane
Sud prachu
1997 Artemisia
Romská kouzla
1996 Inconnu, L' (TV film)
Stínohra
1995 Amerika patří jiným
Underground
1994 Piste du télégraphe, La
1992 Nejsme andělé aneb Potíže s miminkem
Tango argentino
Tito i ja
1990 Baal (TV film)
Un week-end sur deux
1989 Čas zázraků
Seobe
1985 Jahody v krku
Otec na služební cestě
Štěstí pro tři
Tajvanska kanasta
1984 U raljama zivota
1983 Marija, gde si...?
Nešto izmedju
1982 Lola (TV film)
13. červenec
1981 Jen jednou se miluje
Piknik u topoli
Sezona mira u Parizu
Sok od sljiva
1980 Kadinjaca (TV film)
1979 Moc govora (TV film)
Vecera za Milicu (TV film)
1978 Posljednji podvig diverzanta Oblaka
1977 Štvanice
1976 Idi tamo gde te ne poznaju (TV film)
Pohvala svetu (TV film)
Prica o vojniku
1975 Nagrada godine (TV film)
1974 Cestou proti větru
Jednog lepog, lepog dana (TV film)
Otpisani
Zasto je pucao Alija Alijagic (TV film)
1972 Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera (TV film)
Sarajevski atentat (TV film)

TV seriály

2009 Na terapiji (TV seriál)
1995 Bila jednom jedna zemlja (TV seriál)
1989 Mahabharata (TV seriál)
Vreme cuda (TV seriál)
1987 Vuk Karadzic (TV seriál)
1986 Race for the Bomb (TV seriál)
1985 To nije moj zivot, to je samo privremeno (TV seriál)
1984 Stefica Cvek u raljama zivota (TV seriál)
1978 Sedam sekretara SKOJ-a (TV seriál)
1976 Morava 76 (TV seriál)
1975 Grlom u jagode (TV seriál)
Zivot je lep (TV seriál)
1974 Otpisani (TV seriál)
1973 Slike bez rama - iz decijih knjiga (TV seriál)
1972 Gradjani sela Luga (TV seriál)
Majstori (TV seriál)
1970 Cedomir Ilic (TV seriál)

Dokumentární

1996 Shooting Days: Emir Kusturica Directs Underground
1993 Der gudene er døde
1972 Smeh sa scene: Atelje 212 (TV film)

TV pořady

2000 Die Story (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace