foto

Orso Maria Guerrini

  • nar. 25.10.1943 (75 let)
    Florencie, Toskánsko, Itálie

Biografie

Orso Maria Guerrini se narodil 25. října 1943 ve Florencii. Orso je tajemně vypadající dramatický i komediální herec, známý zejména díky svému hlubokému, chraplavému hlasu. Tento hlas ho předurčil kromě herectví, také k dabingu, kde je rovněž velmi vyhledávaný.

Na konci šedesátých let začíná menšími rolemi jako například Raul v komediálním westernu CORRI UOMO CORRI (1968) nebo jako Pëtr Il'ic Perchotin v televizní sérii I FRATELLI KARAMAZOV (1969). Jeho debut byl v klasickém spaghetti westernu DUE ONCE DI PIOMBO (JMENUJI SE PECOS) 1968.

Ve 27 letech byl vybrán pro jednu z hlavních rolí v televizním seriálu ....E LE STELLE STANNO GUARDARE (1971) a jako David Fenwick se výrazněji zapsal do podvědomí diváků. Jeho tvář se pak stala ještě více známou a to díky tomu, že pracoval několik let také pro reklamní společnosti. Zejména reklama pivovaru Birra Moretti, kde hraje hlavní roli Orso a jeho knír, ho představila nejen celé Itálii. Orso s knírem a kloboukem je rovněž vytištěn na etiketách lahví uvedené společnosti.

Dnes má na svém kontě Orso již více než sto rolí, kde většina jsou role v tvorbě televizní. Ve filmu však také „nezahálí" a jeho příspěvek je rozmanitý. Orso hrál v klasických filmech poliziesco jako ROMA COME CHICAGO (1968), BARBAGIA (1969) či IL GRANDE RACKET (1976). Výrazně býval k vidění také jako herec spaghetti westernů.  Již zmiňovaný snímek DUE ONCE DI PIOMBO (JMENUJI SE PECOS) 1968, můžeme doplnit třeba filmy CORRI, UOMO, CORRI (1968), A MAN CALLED SLEDGE (1970) či KEOMA (1976).

U Orsa nelze opominout jeho účast ve významných italských dramatech sedmdesátých let. IL CONFORMISTA (1970), WATERLOO (1970),  IL BACIO DI UNA MORTA (1974), televizní seriál JEKYLL (1969), A MATTER OF TIME (1976) nebo DESIDERIA: LA VITA INTERIORE (1980). Významnou postavou kariéry Orsa je Jack London, v seriálu Angela D'Alessandra LA MIA GRANDE AVVENTURA (DOBRODRUŽSTVÍ DALEKÉHO SEVERU) 1973, který vznikl, na motivy knih Jacka Londona.

Orso hrál také v komediích, kde debutoval s Paolem Villaggiem v roce 1968 v komedii MANGIALA. O dva roky později se zase setkal s budoucí „paní Fantozzi", Milenou Vukotič v komediálním dramatu ROSOLINO PATERNO, SOLDATO...(1970). V roce 1972 natočil Damiano Damiani herecky velmi dobře obsazenou komedii GIROLIMONI, IL MOSTRO DI ROMA, kde měl Orso roli Gianniho di Mea.

Další kariéra je pro Orsa hlavně v tvorbě televizní, ale ve filmu se občas stále objevuje. 18 ANNI TRA UNA SETTIMANA (1991), L´ATLANTIDE (1992), IL BURATTINAIO (1994), UNA DONNA IN FUGA (1996), TRAPPOLA D´AUTORE (2009). Mimo tvorbu italskou, hrál také v amerických filmech jako DOUBLE TEAM (1997) s Jean-Claudem Van Dammem v hlavní roli nebo v hollywoodském trháku THE BOURNE IDENTITY (AGENT BEZ MINULOSTI) 2002.

Z novějších rolí je to senátor Verini ve filmu LACRIME DI SAN LORENZO (2012) nebo nová role v italském hororu THE WIZARD HUNTER: THE HUNT FOR EVANGELION CROWLEY (2014). Každoročně se v parku Grancìa a Brindisi Montagna (Potenza) koná inscenace využívající určité formy lidového divadla s názvem Cinespettacolo. LA STORIA BANDITA je název představení, jenž je jedinečně velkolepé velikostí a počtem účastníků, jedná se o dávný příběh anti-napoleonské tématiky v jižní Itálii a Orso Maria Guerrini je hlavním „hlasem" akce.

Orso je ženatý s herečkou Cristinou Sebastianelli. Svatbu měli v srpnu 2011 a společně také zaznamenávají od roku 2011 úspěch v divadelní hře L'UOMO DEL DESTINO, která se zaměřuje na náhodné setkání mezi mužem a ženou. Orso je strýčkem Elisy a Nicholase, což jsou děti Cristiiny sestry Loretty. Svatbu měli Orso a Cristina po dlouhodobém vztahu v kostele Santa Maria v Římě. Svatby se účastnil i římský starosta Alemanno a za svědky byli Marina Fanfarini a hudebník Umberto Scipione. Orso prohlásil, že on a jeho manželka se dohodli na jednoduché a prosté svatbě, v přítomnosti příbuzných a několik blízkých přátel, protože žádný z nich nemiluje pozlátko a exhibicionismus. K tomu dodal, že ačkoli oba tenkrát chtěli jet na líbánky, jejich pracovní závazky je přinutily zůstat. V té době dostal Orso roli v povídkovém filmu Woodyho Allena, TO ROME WITH LOVE (2012), který se natáčel v Římě.

Divadelní úspěch po boku své ženy ve hře L'UOMO DEL DESTINO není náhodný. Kromě televize a filmu je Orso výborný divadelní herec. Na prknech začínal v roce 1969 ve hře CORIOLANO a v kariéře z mnoha her připomenu KRÁLE LEARA  v režii Albertazziho v roce 1993 nebo hru IL GIORNO DELLA CIVETTA (2012).

Jednou se novináři zeptali Orsa, jaká je jeho rada pro mladé lidi, kteří chtějí začít hereckou kariéru. Odpověděl: Nedoporučuji nic. Mnoho mých kolegů doporučí školy, ale já kurzy „zastrašování". Ještě bych napsal brožuru a už mám i titul: 1, 10, 100 ragioni per non fare l'attore" (1, 10, 100 důvodů, proč nebýt hercem). A možná začnu psát již brzy.

Také Orsova sestra Ilaria Guerrini byla herečkou a vytvořila pět filmových a televizních rolí na počátku sedmdesátých let. Její nejznámější rolí byla Fede v klasickém poliziescu SQUADRA VOLANTE (1974).

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Il crimine non va in pensione
2015 Lacrime di San Lorenzo, Le
2014 Il giorno della civetta (TV film)
2013 Rodolfo Valentino - La leggenda (TV film)
2011 La ragazza americana (TV film)
Meravigliosa avventura di Antonio Franconi, La
2009 Soffio dell'anima, Il
Trappola d'autore
2007 Segreto di Arianna, Il (TV film)
Ten den přijde (TV film)
2005 Callasová a Onassis (TV film)
Vera - Sicilská láska (TV film)
2004 Countdown
2003 Maria Goretti (TV film)
2002 Agent bez minulosti
Tajemství života (TV film)
2001 Antonie (TV film)
2000 Alex l'ariete
Der Kapitän - Das Geheimnis der Viking (TV film)
Gioco a incastro (TV film)
Giudice di rispetto, Un
1998 Annarè
1997 Double Team
Ladri si nasce (TV film)
Osmnáctý anděl
1996 Donna in fuga, Una
Ombre du pharaon, L'
1995 Morte di una strega (TV film)
Slave of Dreams (TV film)
Vendetta
1994 Burattinaio, Il
1993 Biblické příběhy: Abrahám (TV film)
Delitti imperfetti (TV film)
1992 Atlantide, L'
Coraggio di Anna, Il (TV film)
1991 18 anni tra una settimana
Nero come il cuore (TV film)
1981 Bosco d'amore
Gatta da pelare, La
1980 Desideria: La vita interiore
1976 A Matter of Time
Keoma
Laure
Velké vydírání
1974 Bacio di una morta, Il
1972 Girolimoni, il mostro di Roma
1971 Marty (TV film)
1970 Cuori solitari
Konformista
Sebevražedné komando
Sledge
Waterloo
1969 Barbagia
1968 Corri, uomo, corri
Eat It
Roma come Chicago
1966 Jmenuji se Pecos

TV seriály

2008 Návrat komisaře Rexe (TV seriál)
2004 Amanti e segreti (TV seriál)
2003 Un caso di coscienza (TV seriál)
2002 Carabinieri (TV seriál)
Stiamo bene insieme (TV seriál)
2000 Sospetti (TV seriál)
1998 Incantesimo (TV seriál)
Lui e lei (TV seriál)
1997 Der Kapitän (TV seriál)
Ohnivá poušť (TV seriál)
1996 A rischio d'amore (TV seriál)
Il maresciallo Rocca (TV seriál)
Vůně z Provence (TV seriál)
1995 Baron (TV seriál)
1994 Rosa Roth (TV seriál)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
Vysoká společnost (TV seriál)
1991 I ragazzi del muretto (TV seriál)
1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
1987 Siciliano in Sicilia, Un (TV seriál)
1986 Boss,Il (TV seriál)
1984 Buio nella valle (TV seriál)
1983 Amante dell'orsa maggiore, L' (TV seriál)
1982 Inverno al mare (TV seriál)
1981 Illa - Punto di osservazione (TV seriál)
1978 Gatta, La (TV seriál)
Racconti di fantascienza (TV seriál)
1977 Fauno di marmo, Il (TV seriál)
1976 Space: 1999 (TV seriál)
The Testament of Arkadia (S01E23)
1974 Assassinio dei fratelli Rosselli, L' (TV seriál)
Giovane Garibaldi, Il (TV seriál)
1973 Dobrodružství dalekého severu (TV seriál)
1971 ...e le stelle stanno a guardare (TV seriál)
1969 Fratelli Karamazov, I (TV seriál)
Jekyll (TV seriál)
1968 Odysseova dobrodružství (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace