foto

Mao Ce-tung

  • nar. 26.12.1893
    Shao-shan, Hunan, Čína
  • zem. 9.9.1976 (82 let)
    Peking, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bývalý čínský tajemník a předseda vlády Mao Ce-tung se narodil 26. prosince 1893 v Shao-shan.

Narodil se ve vesnici Šao-šan v poměrně bohaté rolnické rodině v provincii Chu-nan, vzdělání se mu dostalo v Čchang-ša. Mao se následně věnoval vyučování a novinařině. V roce 1918 začal pracovat v knihovně Pekingské univerzity a na rozdíl od svých současníků nevyužil možnosti studovat v cizině. V Pekingu se seznámil s myšlenkami marxismu a v roce 1921 pomáhal budovat Komunistickou stranu Číny. Jako revolucionář se věnoval organizování rolníků v politickou sílu a roku 1928 se zúčastnil povstání. Mao spolu s dalšími soudruhy zahájili takzvaný Dlouhý pochod - právě během něj se Mao prosadil jako vůdce. V této době si vytvořil kult osobnosti a vyvinul i vlastní politickou filosofii, která vešla ve známost jako Mao Ce-tungovo myšlení - maoismus. Schopnost udržet stranu při životě i v těch nejtěžších podmínkách a rozhodná vítězství během občanské války mu po vytvoření Čínské lidové republiky.

V roce 1959 Mao narušil vztahy se Sovětským svazem a Čínu odřízl od většiny zemí komunistického bloku. Byl přesvědčen, že se neodvratně blíží atomová válka se Sovětským svazem. Proto zemi uvrhl do stavu horečného zbrojení, které do jeho smrti téměř úplně zruinovalo hospodářství. V roce 1969 vyhlásil devátý sjezd strany Mao Ce-tunga neomezeným vůdcem Číny a jeho manželka Ťiang Čching byla zvolena členkou politbyra Číny. O politiku se příliš nestaral a většinu času trávil se svými mladými milenkami.

Mao Ce-tung zemřel 9. září 1976 ve věku 82 let. Jeho ostatky jsou uloženy v mauzoleu na centrálním náměstí v Pekingu. Na tomto náměstí na bráně Nebeského klidu zůstává i obří Maova fotografie. Mao měl oficiální přezdívku Velký kormidelník. Spolu s Josifem Stalinem a Adolfem Hitlerem patří k nejkrutějším diktátorům 20. století, připisuje se mu několik desítek milionů obětí, přesto se však dosud v Číně těší úctě, je například dosud vyobrazen na čínských bankovkách.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2009 Mao's Last Dancer
The Flying Scissors
2000 Hendrix (TV film)
1995 Nixon
1971 WR - mystéria organismu - a.z.

TV seriály

1957 Portraits of Power (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2015 Evoluce zla (TV seriál) - a.z.
Mao v barvách (TV film) - a.z.
2012 Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
2010 Marihuana: Fakta a mýty (TV film)
Vlastní životopis Nicolae Ceauşesca
2009 Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
O kapitalismu s láskou
2008 Henry Kissinger - tajemství supermoci (TV film) - a.z.
Lenin kam nur bis Lüdenscheid - Meine kleine deutsche Revolution
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement
2004 Odtajněno (TV seriál)
2003 Glauber o Filme, Labirinto do Brasil
Imelda
2002 Naqoyqatsi
Trials of Henry Kissinger, The
Weather Underground, The
2000 In the Shadow of Hollywood
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Century: America's Time, The (TV seriál)
Hitler a Stalin: Tyranská dvojčata (TV film)
Korejská válka: Oheň a led (TV seriál)
1998 Dynasty: The Nehru-Gandhi Story (TV film)
Lidské pozůstatky
Studená válka (TV seriál)
1995 Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
1994 Století válek (TV seriál)
1992 China Rising: The Epic History of 20th Century China (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)
Slaying the Dragon (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Vietnam: A Television History (TV seriál)
1982 Terra X (TV seriál) - a.z.
1977 Vzduch je cítit rudě
1976 Denki mo-taku-to (TV film)
1973 Société du spectacle, La
Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1969 Mo-taku-to to bunka daikakumei (TV film)
1968 Hora de los hornos: Notas y testimonios sobre el neocolonialismo, la violencia y la liberación, La
1954 Píseň proudů
1948 The People Between

TV pořady

1997 Dny válečného pekla (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Linkin Park: What I've Done (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace