Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 1
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (978)

RedAK 

všechny recenze uživatele

Gerontní ansámbl předvádí vskutku mistrovsky podané výkony. Komu je méně jak šedesát, ten dostane kulku do čela, nebo sloní prdel na ksicht. Asiaté, nebo kde to Švédsko vlastně leží, mi vkusem naprosto přesně píchli do žíly. Jak již podotkli mí předřečníci, v celkovém konceptu se nabízí srovnání s Trotlestem Žumpem, ale to je stejné, jako kdybyste srovnávali Počátek a politiku jen proto, že se tam krade. Nechte ty šikmooký Švédy žít vlastním životem a oni se vám odmění naprosto geniální a brilantně zpracovanou komedií. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Starčekovi Karlssonovi v historických exkurzoch trochu pripomínajúceho Forresta Gumpa robia na ceste spoločnosť takisto podarené postavičky. The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared prináša do domácností dobrú náladu v absurdných a príjemne vypichnutých situáciách. Samotná snímka určite prináša príjemnú priamočiaru zábavu v typicky severskom absurdnom duchu. Odkazuje na schopnosť z banálnych životných okamihov vykresať neobyčajný záver, aby bol divák neustále bombardovaný náložou originálneho humoru pohľadom človeka, ktorého vo svojich sto rokoch prekvapí už len máločo. Režisér Felix Herngren sa rozhodol sfilmovať príbeh deduška, ktorý sa v deň svojich stých narodenín rozhodne opustiť bezpečné brány domova dôchodcov. Vypravuje sa na neuveriteľnú cestu plnú nečakane nadobudnutého bohatstva, nečakaných mŕtvol, nemotorných gangstrov až po novonadobudnutých priateľstiev. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Překvapení jako hrom. Film bych zařadil někam mezi Byl jsem přitom, s tím rozdílem, že tento švédský snímeček je vtipný a Forresta Gumpa, s tím rozdílem, že tady se dojemných scének a smutného piana nedočkáte. Film je napěchován tmavě černým humorem, přesně tak, jak to mám rád. Nechybí rozhodně zastoupení ani ostatních druhů humoru, a to rovněž v hojném počtu. Robert Gustafsson, když zavzpomíná, jak býval mlád tak dost připomíná pána, který obsluhoval anglického krále. Minimálně z velké dálky. Děj je hrozně jednoduchý, ale nesmírně úžasný. Poselství skrývá snad jediné. Co člověk může v každičkém věku prožít, když mu nebude chybět trošička odvahy a hromada štěstí. Všude je cítit obrovská nadsázka a na každém kroku panuje obrovská pohoda. Knihu jsem nečetl, takže nemohu provést nějaké srovnání, ale z mého pohledu film nemá chybu. Přál bych si více podobných komedií. Musím dát plný počet, dlouho jsem se v podobné míře ničemu tak nezasmál, a to jsem si po přečtení o čem má snímek být, dovolil docela dost očekávat. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Stoletý stařík na útěku z domova důchodců. Netypická švédská road komedie, černá jako bota. Allan Karlsson si v životě prožije nespočet dobrodružství a ani v den svých stých narozenin to nechce zabalit. Forrest Gump východního bloku a univerzální milovník výbuchů a výbušnin nám postupně vypoví celý svůj životní příběh. Šílené seskupení filmových postav a jeden veliký průser s kufrem plným peněz. Bláznivá komedie, u které jsem se zároveň smál a kroutil nevěřícně hlavou, co všechno je možné do jednoho filmu narvat za blbosti, které spolu dokonce ladí. Opravdu svéráz! 80% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tento film dokazuje, že kdyby Forrest Gump obsahoval takové scény, jako že Johna Lennona rozsedl slon a Kennedyho omylem zamkli přes noc v mrazáku, možná by mě to i bavilo. Nicméně ke staříkovi bych dodala, že bych se klidně i obešla bez té slovutné minulosti, protože bez ní by se autoři museli dopustit ještě více sofistikovaného komponování obskurních absurdit a to by bylo určitě zábavnější než mírně alibistické schovávání se za to, že někdo stopnul oficiální kolonu před španělským mostem nebo servíroval čaj Oppenheimerovi. Ale to by potom už byl trochu jiný příběh. Nicméně - kdyby všechna dobrodružná komediální dramata vypadala takhle, tak bych asi všechna dobrodružná komediální dramata vzala na milost. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Chorvatsku, Maďarsku, Švédsku a na Bali v Indonésii. (Varan)

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama