Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 3
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (976)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Allan je rozhodně nejvtipnější člověk v kategorii 60+ a do kapsy by strčil i polovičku konkurentů ze skupiny 60-. Už jsem během filmu chtěl být John McClane, Fanfán Tulipán, Batman, jeden z Ninja želv anebo stolička pod Sharon Stone, ale že budu mít někdy chuť hrát si na stoletého dědka, toho bych se nikdy nenadál. Tak pohodový film, že i moje vesnice jménem Pohodlí by mohla závidět. (Challenge Tour 2015, film č.12) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Na severských filmech se mi moc líbí, že jsou reálné tak, jako samotný život. Žádná přehlídka metrosexuálů a modelek, ale hrají zde obyčejní, normálně vypadající lidé. Zcela odlišný styl a to je pro mě vždy příjemná změna a oddych. Stejně tak to bylo i u Stoletého staříka. Čekala jsem rozvláčný a milý příběh se speciální dávkou humoru a to jsem taky dostala. Je to neuvěřitelné a svým způsobem napínavé dobrodružství jednoho starého pána, který za svůj život zvládl těžko uvěřitelné věci a setkání, ale útěk z domova důchodců se mu vydařil. Já jsem spokojena. Dvě hodinky utekly jako voda. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Severská variace na Forresta Gumpa, Zeliga, Byl jsem při tom apod. (nejlépe všech dohromady) a současně vykrádačka vtipů ze spousty jiných filmů. Dokonce mi mladý Allan Karlsson v některých momentech svým vzhledem připomínal Toma Hankse... Co je ještě horší, že film je skutečně zábavný jen první půlhodinu a poté (když se frekvence a amplituda humoru ustálí a naše bránice - nebo jen koutky rtů? - si na ně zvykne) už je to jen rutinní střelba tu povedených, tu trapných anekdotických projektilů. A je to především střelba naslepo, neexistuje terč... Film nic nereflektuje, myslet se u něj moc nemusí, černý humor je až příliš prvoplánový a jednoduchá zápletka je bez silnější pointy. Historické postavy či jejich karikatury jsou tu (často trapně až dětinsky) využity jen pro svůj potenciál pobavit. No a to je tak všechno. Kdo hledá jen jednoduchou oddechovku, je to fajn. Touží-li však někdo po jakémsi kultu nebo dokonce hodnotě, zahrává si s pořádným přešlapem... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vidím, že se tu všichni předháníte v komentářích kdo to nazve pomalu komedií století či co. Tož nebylo to zlé. Já se nenudil to zase ne a klidně bych za 70 let rád zažil podobný dobrodružství jako ten dědek to už ovšem budu přinejlepším, tak 50 let pod drnem. Každopádně co tu máme? Pár opravdu neskutečných příhod a dobrých hlášek. Svižnou první půlku no a pak už takovou trochu upadající druhou půlku. Možná zkrácení by prospělo. Možná kdyby to bylo ještě šílenější by prospělo. No tak či tak za mě 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že jsem knihu nečetl, mi vůbec nevadí, protože i přesto ji Švédi zfilmovali jako učiněný klenot. Stoletý stařík je příběh tak neuvěřitelně zábavný, že se u něj nedá nebavit. Je rozdělen na dvě příběhové linie. Minulost, jak si stoletý stařík prožil život a současnost, která začíná v momentě, kdy stoletý stařík vyskočí z okna a zmizí. V obou případech neznám ulítlejší příběh a věřím, že každý by utáhnul samostatný film. Šílenost rozjíždí další šílenost a nekončící zábava ne a ne polevit. Dokonce jsem i často slyšel srovnání s Forestem Gumpem. Určitě ale ne tím, že by byl stoletej stařík pitomej. Spíš proto, že tím životem procházel s takovou lehkostí, že mu to nemůžu nezávidět. Opravdu krásný film. Udělal mi radost, pobavil a zvedl náladu o sto procent. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (11)

  • V čase premiéry išlo o najdrahší film švédskej kinematografie. (kacer4)
  • Snímek byl uveden ve speciální sekci na 64. Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (Kmotr76)
  • V úvodní čtvrtině filmu zmiňovaný prof. Herman Lundborg (Donald Högberg) byl antisemita. Byl také zakladatelem SIFR (Statens institut för rasbiologi, čes. Státní institut pro rasovou biologii), vládního výzkumného ústavu ke studii eugeniky a lidské genetiky. Eugenika ve zkratce znamená šlechtění lidské rasy, což obnáší i odstraňování lidského „odpadu“ atd. Víme, jak jeho kolegové na protějším břehu Baltu dokázali tuto „vědu“ přenést do praxe, konec konců i Lundborg to předvedl na Allanovi (Robert Gustafsson). Vědecký rasismus přežil ve Švédsku nacistické Německo o mnoho let. Přejmenování na Ústav lékařské genetiky v r. 1958 jen změnilo křiklavý oficiální titul ústavu, ale SIFR ještě dlouho sloužil původnímu účelu. Dokonce na akademické půdě, když později spadl pod křídla univerzity v Uppsale. Jen málo chybělo a Institut financovala místo švédského státu Nobelova nadace, jejíž výbor pro medicínu byl v době jeho založení jednohlasně pro. (chamonix)

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama