Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Leon

Leon (1994)

Myslel jsem, že není "in" pít mléko, nosit lenonky, promenádovat se v úchylně střiženém kabátě a izolovat si hlavu houmlesáckou čepajznou... Zmýlil jsem se. 5/5 a osobní TOP10.

Matrix

Matrix (1999)

Film, po jehož zhlédnutí mi ihned došlo, že jsem zúčastnil NĚČEHO MIMOŘÁDNÉHO. Bez ohledu na inspirační zdroje tvůrců, Matrix představuje nejoriginálnější a nejsoudržnější akční sci-fi posledních deseti-dvaceti let. Snímek je dostatečně samonosný i v přítomnosti otevřeného konce. Revoluční je nejen resuscitace bojového umění, ale i způsob prezentování a milionkrát zmiňovaný bullet time. Wachovští dosáhli svého vrcholu paradoxně hned na startu. Nemyslím si, že by tuhle laťku někdy v budoucnu alespoň doskočili. Matrix je filmem, který pojí diváctva různých žánrových vkusů a různé orientace. Vyvedlo se tady vše: příběh, herci, akce, sympatický závěr... Přestože mě u pokračování nepostihuje dávicí reflex a necítím se uražen tak jako jiní, přece jen bych byl raději kdyby zůstalo pouze u jednoho Matrixu.

Sedm

Sedm (1995)

Když jsem viděl Se7en poprvé, bylo mi pouhých deset let. Byla to sice nějaká jetá kopie, ale dopad byl stejný - už ani nevím, jak mě dlouho trápilo připosrané spodní prádlo a propocené pyžamo... Film, který považuju ve svém žánru za vrchol ledovce.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Klasika klasik. Akčňák všech akčňáků. Sci-fi jako řemen! Mohl bych donekonečna vymýšlet trefná přirovnání a pořád by to bylo málo. James Cameron natočil sice Avatara a taky Titanic... a taky Vetřelce... ale pro mě bude Terminátor 2 tou největší srdcovkou. Je to film, který mě v dětství zásadně ovlivnil. Při jeho sledování jsem drtil palce, záviděl mladému Connorovi, že má po svém boku tak našlapaného robota, a na konci toho všeho jsem hrozně slzel. Ale hrozně. Terminátor je ukázkou dokonalého filmového řemesla, které nestárne ani po skoro třiceti letech. Je to snímek, který předběhl svou dobu. Děkuji Ti, Jime. Líbám tvou režisérskou stoličku a prohlašuji Tě za svého Boha. Alespoň na plátně. (A teď jsi to jdu pustit znovu... zas a znovu).

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Pět hvězd filmu náleží, byť jej to bude vůči ostatním žánrům nadhodnocovat. Ale jinak to snad ani nejde. Čtyři hvězdy by Rytíře degradovaly na úroveň prvního Spider-Mana a jiných pohádek (byť dobře zvládnutých). A to by nebylo adekvátní. Nolan natočil Batmana po svém. Komiksový film, který vlastně není komiksový a ve kterém je Batman pasován do role přihlížejícího. Tohle pojetí mi sedlo. Překvapivý konec.