Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (492)

plakát

Adelheid (1969) 

Hluboký filmový zážitek si přináším z tohoto spíše epičtějšího díla, založeného převážně na pocitech z daných okamžiků a na máloslovném dialogu mezi dvěma osobami. Konec II. světové války zase trošku z jiného pohledu a tenhle pohled velice potěšil jak nádhernými obrázky, tak chladností doby, tak sílou vztahu mezi hlavními hrdiny.

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

Tak jsem se poprvé vidal do kina na film režiséra, který ač bezesporu jedinečným jest, pro mne nikdy neměl nějaký kladně vyjednocený význam. Nedokázal jsem se nikdy naladit na jeho vlnu. Což se mi poprvé podařilo zde. Nádherný pohádkový svět plný parádních příšerek, sympatického zla, naivního dobra a velkého množství nových slovních patvarů, které se pěkně vžijí. Burton nechtěl vymýšlet žádné rádoby přesofistikovanosti. Měl chuť udělat pohádkový svět pro celou rodinu, ve kterém nebude moc nad čím přemýšlet a chtěl, aby se všichni hlavně kochali a ten všem známý příběh nechal spíše v pozadí. Bylo pro mne překvapením, že se do hlavní role dostala Mia Wasikowska, protože za prvé není téměř vůbec známá a za druhé se mi z plakátů vůbec nelíbila. Film však vše změnil a musím říci, že je opravdu krásná. Ale zpět k mému hodnocení. Jediné co bych vytkl byl ten konec. Alenka se vyloupla z říše divů, hned stihla všechny morálně poučit a tím, že se jí ještě během posledních vteřin povedlo vymyslet geniální, obchodně strategický plán, zakončila americky tento poměrně do té doby amerikou neponičený film. Tato skutečnost však oproti Avataru byla naštěstí daleko více potlačena. Jo a.... na první návštěvu IMAXu jsem si asi nemohl vybrat lepší film.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Milý a nenucený snímek, který pohladí. V něčem trošku podobný Magnolii, v něčem Benjaminu Buttonovi. Líbí se mi ta propagovaná krása méně známých pařížských míst. Je tam zachycen typický život na periferii. Všeho všudy jsou to jen pěkné výjevy roztomilých lidí, jdoucí v zajímavé chronologii za sebou. Ale když se mě někdo zeptá, co se mi na tom filmu skutečně líbilo, tak toho je velmi málo na to, abych dal alespoň 4. Čímž nechci říct, že to byl špatný film. Jen mi asi neměl co dát.

plakát

Americká noc (1973) 

Vpravdě tuze zajímavá záležitost z prostředí natáčení filmu. Ukazuje běžné všední problémy filmového štábu, rozmary hvězd a touhu po ukončení filmu včas. Ne vždy se ale vše vyvíjí tak, jak by si všichni přáli. Scénář nepíše jen fantazie, ale i sám život. Postava Alfonse byla naprosto skvěle napsaná.:"Myslíte si, že ženy mají kouzlo?"

plakát

Americký zločin (2007) 

Tenhle film asi nějakým zvláštním způsobem zapadl, protože si myslím, že je to typ filmu, o kterém se musí hodně mluvit a kdyby mě na něj neupozornil kamarád, tak kdo ví jak dlouho by pro mne zůstal nepovšimnut. Silný příběh podle skutečné události, s velmi kvalitními herci. Především Ellen Page mě nehorázně dostala. Nevím kdo tu v tom hledal něco víc. Amerika je země extrémů a pravdivosti tohoto příběhu se vůbec nedivím. Na druhou stranu to bylo i na mě docela hodně silné kafe.

plakát

Andaluský pes (1929) 

Domnívám se, že na vzniku tohoto filmu se mohli podílet snad pouze magoři. Ale bezpochyby byli velice inteligentní a i mne toto krátké dílo velmi potěšilo svojí nepochopitelností. Rovněž na rok 1929 výborné efekty.

plakát

Apokalypsa (1979) 

Nejsilnější válečný film z Vietnamu, co jsem zatím viděl. Trýznivé duševní peklo, které se v člověku při sledování tohoto skvostu rozloží na malé líné čerty, kteří občas zevnitř propíchnou nějaký ten sval pocitu bezmoci a sem tam jen tiše a primárně nepozorovaně rozjedou svojí dráždivou hrůzostrašnost, kterou si v sobě uvědomíte až když už je pozdě a vy již nemůžete couvnout.

plakát

Astro Boy (2009) 

Když jsem viděl trailer, tak mi podle tech animací přišlo, že je to film pro děti do 10ti let. Hluboce jsem se však mýlil, když jsem viděl po pár minutách filmu hlavního hrdinu nenávratně zemřít. Celkově vzato je to velice inteligentní animovaný film, který sice není nějak výrazně zábavný z pohledu malých dětí, na druhou stranu je v něm více parafrází na vážné věci, než by se mohlo zdát. Komunismem zavánějící odklízení chytrých lidí pryč ze světa, zamořování cizích zemí odpadem (viz. rakouské kamiony, vozící odpad do České republiky ), předsudky z lidí žijících "tam dole" jakoby neoprávněný distanc od lidí, kteří potřebují naši pomoc. Tento snímek není dokonalý, je v něm dokonce i několik hluchých míst, na druhou stranu vysvětluje dětem na té nejzákladnější úrovni nebezpečí nedemokratických režimů a stejně tak je schopen tak nějak "dětsky" usměrňovat myšlenky, i když nic násilím nevnucuje. Možná s odstupem času své hodnocení snížím, ale momentální dojem je jasný.

plakát

Ať žije republika (1965) 

Další nevídaný československý filmový skvost, o kterém jsem neměl ani ponětí. Jedná se o částečně umělecký, ale hlavně syrově hřejivý umělecký zážitek nevídaných rozměrů. Co záběr to perla. Myslel jsem si, že Kachyňův nejlepší film je Kočár do Vídně, ale tohle je ještě něco daleko lepšího. Až do nedávna jsem žil v tom, že český film v dobách minulých neměl tu správnou krásu a hloubku jak bych si přál, ale postupem času zjišťuji, že i přes nepřízeň režimu jsme dokázali natočit neméně kvalitní snímky, než ty zahraniční. A mám z toho velkou radost.

plakát

Ať žijí duchové! (1977) 

Leontýnka byla moje první velká láska a tak to zůstane na věky :). Dobré triky s trpaslíky a Sovák s francovkou se pro mne stali kultovními. Hudba rovněž skvělá, taková, že si jí člověk pamatuje i když ji deset let neslyšel. Jedna z našich nejlepších pohádek.