Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (83)

plakát

1899 (2022) (seriál) 

Reálně za 3,5*  (+ 1* za ty co hodnotí po 2-3 dílech, + 1* za ty, co je sere LGBT) .... storka trochu jak na jeden díl z Krajních mezí  (Lost jsem neviděl) obalená v podi(vném)vuhodném obalu a roztahaná do 8 epizod. Scifi řízlé steampunkem. Otázkou po závěrečném "vysvětlení" zůstává proč zrovna sledujeme 7 hodin variaci na prózy Ladislava Klímy.

plakát

Prázdnota (2020) 

"Mám pocit, že to vím, ale někdy se mi ruce ohýbají dozadu." (Laura Palmer) Dva filmy dohromady. Laciný rádoby slasher pro mladé a pomalý artový psychothriller o věcech za hranicí reality. Zajímavý námět s manipulací s myšlenkovými formami (tulpa) se rozpadá v nesmyslech. Všechno to pohromadě drží vymazlená forma (zvuk, hudba, kamera), zajímavé myšlenky a témata. Film se bohužel místy rozpadá, jakoby se režisér chtěl věnovat okultní lince, ale producenti raději strašily platící puberťáky. Jelikož mám rád "podivné" a "podivuhodné" z dílny dua Moorhead & Benson, jejichž díla to místy tématicky připomíná, přidávám * navíc. A za Lustmorda je také jedna *.

plakát

Archive 81 (2022) (seriál) 

Povětšinu času povedená taškařice s motivy foundfootage, okultismu, Lovecrafta a multivesmíru v minimalistické provedení, které sází především na atmosféru (hudba!). Ač od počátku budovaná mytologie a pravidla "tajemna" dostanou v závěru na frak, jedná se příjemnou a v mixu žánrů a odkazů povedenou podívanou. Svůj velký díl má duo Benson & Moorhead, kteří stojí za kultovkami Spring, Resolution, Endless, Synchronic. Zde sice natočili pouhé dvě epizody, ale podobných prvků s jejich filmy má série poměrně hodně. Velký (ale zmatečný) je i vliv producenta Jamese Wana, který pravděpodobně může za průnik podobnosti z jeho Insidious vesmíru. PS: hudba - Geoff Barrow (Portishead) a Ben Salinsbury! např: Anihilation, Ex machina, Devs,...

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Neskutečná pecka a vrchol TV zábavy. Je mi u prdele, že: není to přesně podle skutečnosti, není to vůbec podle paranoidních konspiračních teorií, je to v angličtině, nehrají tam černoši. Těch pět hodin neuvěřitelně nádherně děsivé atmosféry, Stellana, Emily, Jareda a Hildur! Je to jen TV zábava, fikce na motivy skutečné tragédie, jejíž dopady cítíme dodnes.

plakát

Baskin (2015) 

Taková lehká variace na Cliva Barkera líznutá Lynchem a italskými klasiky.