Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (42)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Promítání jedničky bylo lepší v tom, že zpráva o Duně přišla docela rychle a člověk si nestihl udělat ani obrovská očekávání. Na dvojku jsme si ale počkali a očekávání v tomhle případě byly trough the roof. Pro mě ale nenaplněné. Má to jednoznačný důvod. Pacing. Tempo vyprávění je v první části pomalé až nezajímavé. Denis si jen málo kdy dovolil odskočit k pompéznímu audiovizuálu jako u jedničky a nepovedlo se mu najít cestu jak se vymanit z kolejí předlohy, které mu neúprosně diktovaly co kdy má odvyprávět. V samotném závěru nestíhal vyprávět, a mnoho věcí vůbec nevyznělo a nemělo čas zanechat stopu v mé duši. Každopádně budget na trojku bude. A lze předpokládat i "čtverku" (čti spinoff)

plakát

Tyranosaurus junior (1994) 

Těžko věřit, že tohle byl první film kde jsem Paula Walkera spatřil. Ve video půjčovnách (já vím, že už ani netušíte co to je) zřejme byl vylnosný business půjčovat tyto levné hity. Je to takový klenot, že se ukázka z filmu dostala do relativně nové hry (high on life) dabované Justinem Roilandem. Kdo ho znal, ví, že se to bez sarkastického komentáře neobešlo. A to asi vystihuje tohle dílo. No jdu si vyš**t mozek dalším hraním.

plakát

Fontána (2006) 

Po 15ti letech od shlédnutí Fontány, co seděla u vrcholu mého cinematografického žebřícku, jsem usoudil, že už jsem posbíral dost moudrosti, abych se k ní mohl veřejně vyjádřit. Začnu u nejslabšího článku. A to je komplexnost příběhu. Čtyři věty popisu tady na ČSFD ho shrnuji naprosto přesně. Nicméně ti co kvůli tomuhle dávají nižší hodnocení zřejmě nepochopili celou podstatu vyprávění (obecně jakéhokoli příběhu). Jakýkoli příběh můžete shrnout pár větami a pak se babrat v detailech. Vyprávění Vás má ale v ideálním případě vtáhnout do děje a prožívat příběh zároveň s hlavní postavou. A zde fontána odvádí setsakramentsky vynikající práci. I pro velice emocionálně zabedněné jedince dokáže přiblížit strasti vyrovnání se ze ztrátou svého blízkého partnera, s beznaději, se zachycením toho čemu lidi říkají bezmezná láska. K tomu Darren využívá známých prostředků, které ale ovládá na mistrovské úrovni. Opakující se záběry s drobnými změnami, které chloupek po chloupku posouvají děj kupředu, podtrhnuté stejně se opakujícími tóny mistra Clinta Mansella doprovázející celé dílo. Prací se světly, saturací barev, kontrastem, rámci a hloubkou ostrosti upoutává pozornost přesně na to, co by měl divák sledovat a to napříč všemi třemi dimenzemi, záběr po záběru, tón po tónu. K tomu vizuální kabátek, o kterém se nikdy nemluvilo tak jako např. o černé díře v Interstallaru, a i s dnešním vybavením by spousta VFX umělců měla problém dát tohle dokupy s takovou plynulostí přechodu mezi živou akcí a efekty. Posledním článkem řetězce jsou precizní herecké výkony Hugh Jackmana a Rachel Weisz. Jsou to právě oni, kteří celému ději dají tu emocionální uvěřitelnost. Není jediné herecké interakce, která by byla přehraná, nebo naopak odfláknutá. Je přesně taková, s jakou byste se setkali, kdybyste se nedejbože někdy byli v obdobné situaci. Hugh by si minimálně za tenhle snímek oscara zasloužil, ale romanťárny v oné dekádě nebyly úplně terno. No, snad se ho ještě u něčeho dočká, když jej doma nemá ani za Prestige (by mu ho Christian vyfoukl). Netvrdím, že je to bezchybné dílo, ale kromě toho, že filmu chybí Epičnost jiných bilionových děl s obrovskými výpravami a navazující pop-kulturou, mu nemůžete z filmařské brandže a zpracování nic vytknout. Minimálně 9/10. A must watch pro každého kdo žije a má srdce.

plakát

Batman (2022) 

Pattisona jsem se bál. Ale hned v prvních minutách jsem pochopil, že jsem se v něm šeredně spletl. Líbí se mi tohle pojetí klasických superhrdinovských filmu, kdy téměř celý screen time patří hlavnímu hrdinovi a veškerý děj se odehrává pouze v jeho přitomnosti. Stejně jako tomu bylo ve filmu Joker. Dává to charakterům hlubší dimenzi a diváka to mnohem více vtáhne do děje. Nicméně tomu odpovídá i stopáž, která se mi sice nezdála být nesnesitelná, protože se neustále něco dělo, ale přiznám se, že bych dokázal klidně půl hodinku ustříhat pryč, aniž by to celkový vjem ovlivnilo. Velké plátno je asi nutnost. 9/10

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Vždycky jsem měl raději filmy, které měly nějaké hlubší poslání, klidně i to staré oprášené, neinovativní. Má pro mě větší hodnotu tohle lidem ukazovat a připomínat, než do nich tlačit nový vizuální efekty, stylový kostýmy, a bláznivý kaskadérský kousky. Tenhle díl spider-mana takové poslání má. A ukazuje tak, že to není jen další origin story, ale je to statement, že si v MCU nemůžete udělat co chcete ale za každých okolností se musí jednou uvedené postavy držet svého charakteru a dodržovat kontinuálnost. I přes to, že je Hollanduv Spidey vyroben, aby se líbil převážně mladší generaci (oproti mě), tak jsem přesvědčen, že roli povznesl na úplně jinou úroveň, než jeho předchůdci a aktuální hype okolo něj si zaslouží. Pro fandy MCU nutnost. Pro běžného diváka 9/10 za dobře odvedenou práci (jak jsme u Marvelu už zvyklí). A 7/10 (tj. neurazí) pro lidi z jinýho universa, který neviděli nic z MCU a hodnotí tenhle film jako samotný díl než jako součást celku.

plakát

South Park: Post COVID: The Return of COVID (2021) (TV film) 

Takhle báječně jsem se u South Parku nepobavil od doby Washington Redskins (Go Fund Yourself). Předchozí Pandemic speciály byly mírně trapný a hořký vzhledem k tomu, že jsme všichni byli zavření doma a tím pádem byli nepřímo součásti toho vtipu. Ale tady se opět představivosti nekladly meze a vše bylo tak nádherně absurdní, až je docela možné, že se to reálně stane. Dávám plný počet

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Bez připomínek. Stálo to za čekání. Drobnůstky promijím. Rád se podívám znovu.

plakát

Black Widow (2021) 

Nebyla z toho cítit typická Marvelovka, ale dostali jsme naservírovaný další girl power slaďák. Naštěstí si z toho i sami tvůrci dokázali udělat legraci. Nebýt v kinech pusto, asi by z toho byl i kasovní propadák oproti jiným sequelům. Neberte mě zle. Nebo to až tak špatný pro nedělní promítání, ale laťka u téhle série je nastavená vysoko a tentokrát jsme se k ní ani nepřiblížili. 5/10 - nutno vidět z povinnosti pokud chcete držet krok s MCU.

plakát

Sexuální výchova - Série 2 (2020) (série) 

Já chci víc. Né, že by seriál na kvalitě klesl, naopak. Ale cítím, že se dostal do stavu, kdy ví, že ještě pár sérii natočí a tak zvolnili tempo. 8. dílů druhé série uběhlo tak strašně rychle a vlastně jsme se nikam neposunuli. Proto ta jedna hvězda dole, takhle si se mnou zahrávat nebudou! :D

plakát

Umění lhát (2009) 

Začínám si všímat, že Ricky Gervais si píše své vlastní komediální univerzum. Jeho tvorba je provázána skrz na skrz a točí se okolo podobných témat - tím budiž život - tak jak je vnímá. Náboženští fanatici by zřejmě měli přeskočit, nemusí se jím líbit jisté paralely.