Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Věřím, že ze světa, ve kterém všichni říkají své myšlenky nahlas a nemohou lhát, přičemž jeden osvícený tuto schopnost nabyde a díky ní zbohatne, se dalo vytěžit v komediálním žánru více. Pár světlých chvil a vtipů se našlo, ale jinak je to klasická přihlouplá komedie, která v ničem moc nevyčnívá a na můj vkus zde nebylo ani toho humoru kvantitativně tolik, jak bych doufal. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais může mít nálepku nejúpřímnějšího, nejkontroverznějšího, nejdrzejšího komika, který to kdy dotáhl do hlavního vysílacího času na nejsledovanějších televizních kanálech, když ale sleduji něco jiného než jen jeho stand-upy a moderování Golden Globes, nemůžu se ubránit myšlence, že to musí být docela sympatický, milý chlap. Umění lhát, ve kterém vidím velkou porci oné méně známé části Rickyho osobnosti, je z mého pohledu kouzelné kvůli tomu, že to není čistokrevná komedie o hrdinovi, který pouze sobecky těží ze své "superschopnosti". Že má v sobě velkou dávku vřelosti, laskavosti, lidskosti a (navzdory názvu) i upřímnosti. Škoda jen té děsivé režie, která mě v tomto případě dost vytrhávala ze sledování děje. ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Dalo sa z toho vytrieskať oveľa viac, lebo samotný nápad je tak jednoduchý ako aj geniálny. Bohužiaľ je to celé zaobalené v hollywoodskom baliacom papieri a tak je len človeku ľúto, že to Gervais nedotiahol na maximum. Rozhodne ale na oddych poteší, či už scénkami plnými britského humoru (otec hlavnej postavy ide vykradnúť dom), alebo odkazmi na Bibliu. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Who’s the best: Lie man or Yes man? Dobře uleželý a „pravdivý“ vtípek o loserech a o mocné síle lží. Obsahově vynikající komedie, která je místy pravdivá, jindy brutálně lživá a podlejzavá, ale formální epizodovitost výsledný film spíše stahuje zpět do seriálových vod a staví jej do pozice pilotního dílu několika sezónního sitcomu. Přičemž tahle podoba by mu slušela možná nejvíce. Zlomyslná taškařice, postavená na krutém sdělování si pravdy by byla povedená, kdyby neopustila ze začátku nastavený standard a nepouštěla se tak rychle do romantičtějších vod. Takhle šlape na půl plynu. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Průměrná oddechovka. Totálně nevyužitej komediální potenciál, což mě teda zrovna u Gervaise překvapuje, ale asi měl zrovna melancholický období, což by potvrzovaly i některý scény ve filmu. Vždyť co by se dalo udělat za bžundu, když píšu o světě, kde nikdo, až na jednoho místního loosera, neumí lhát? Během celýho filmu jsem se bohužel ani jednou od srdce nezasmál. A romantiku si taky představuju malinko jinak, než v podobě neustálýho škemrání o přízeň svojí vysněný krasavice, která na mě jinak hází bobek. Trochu zklamání. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Film se v průběhu natáčení jmenoval "This Side of the Truth",ale během produkce se rozhodl režisér pro název "The Invention Of Lying", který je dle jeho slov výstižnější. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama