Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbení skladatelé (10)

Ennio Morricone

Nestor filmové hudby. Jeho hudba je vždy plná emocí, a také invence. Tolik různorodých nástrojů i ruchů, které byly použity v jeho kompozicích, se jinde nenajde. Tedy aspoň ve své době to byl revoluční postoj k tvorbě. Od té doby se už řada umělců naučila ozvláštňovat svou tvorbu i nezvyklými prvky.

Hans Zimmer

Dnes asi nejpopulárnější skladatel, ale musím dodat, že zaslouženě. Co soundtrack, to hit. Akční, sebejistý, nelítostný.

Nino Rota

Další Italský hudebník, kterého si velmi vážím. Objevil jsem ho samozřejmě díky Kmotrovi, ale všechny jeho skladby se vyznačují neuvěřitelnou lehkostí a lyričností. Krásné, a přitom hodně odlišné od díla Maestra Morricona.

Clint Mansell

Hitem Requiem for a Dream strhl masy... ale podle mě nejlepší práci provedl na Fontáně... nádherné souznění hudby, obrazu, citu, smrti a hledání štěstí (nebo alespoň smíření). Co se týče Černé labutě, tak tam provedl spíše aranže, ale i tak je tam cítit jeho rukopis. 

Michael Nyman

Minimalista se srdcem barokního umělce - viz (spíše slyš) Kuchař, zloděj,.... Jeho úsporný styl chytne za srdce.

Yann Tiersen

Další Evropský hudební talent. Jeho skladby jsou lehce rozpoznatelné, vášnivé, veselé, občas zadumané a melancholické. Vystačí si často s jednoduchým rytmem, akordeonem či piánem, ale přesto (nebo právě proto) se jeho melodie vtisknou do srdce. Ale ne všech, například mí rodiče ty jeho "oddrhovačky z Amélie" nemůžou už ani slyšet :-)

John Williams

Dvorní Spielbergův skladatel, bez kterého by Stevenovy filmy byly mnohem méně působivé a efektní. Jeho písně se dají poznat jen z úvodních pár tónů... to si zaslouží obdiv.

Nick Cave

Nicka Cavea mám rád i z jeho nesoundtrackové kariéry. Jeho hrubý trochu disharmonický hlas dodává tu správnou temnou linku.

Henry Mancini

Když si vybavím jeho skladby, ihned se mi vybaví atmosféra těch krásných starých filmů, ke kterým je napsal. Bez jeho hudby by tyto klasické filmy nebyly tak nezapomenutelné. Na druhou stranu jeho hudba většinu těch filmů zastínila.

Francis Lai

Kdo by nezjihl u teskné, ale zároveň silné skladby z Love Story?