foto

Michael Nyman

  • nar. 23.3.1944 (76 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Michael Laurence Nyman se narodil 23. března roku 1944 v Londýnském Stratfordu (Anglie). Studoval piano, cembalo a hudební historii na Londýnské King's College, kde ho učil komunistický skladatel Alan Bush. Roku 1961 byl přijat na Královskou akademii hudby. Zaměřoval se zejména na piano a barokní hudbu sedmnáctého století.

Roku 1969 napsal libreto k opeře Harrisona Birtwistla Down by the Greenwood Side a režíroval krátkometrážní film Love Love Love, který vznikl na motivy písně skupiny Beatles All You Need Is Love. Byl uznán jako první skladatel, používající termín "hudební minimalismus" a zůstával věrný barokním představitelům. Ti ovlivňovali i jeho filmovou kariéru, jež byla hodně spjatá s evropskými uměleckými filmy a režisérem Peterem Greenawayem (mj. ZET A DVĚ NULY nebo KUCHAŘ, ZLODĚJ, JEHO ŽENA A JEJÍ MILENEC). Nakoukl i do Hollywoodu, ohudebnil například GATTACU (1997) a DRAVCE (1999). Úspěšný byl soundtrack k filmu PIANO (1993), který se výborně prodával a Michael Nyman za něj obdržel nominaci na Zlatý glób a britskou cenu BAFTA. Nominaci na Zlatý glób si vysloužil i GATTACOU a HRANICÍ LÁSKY (1999). Vytvořil také jeden ze soundtracků k sovětskému němému filmu CHELOVEK S KINO-APPARATOM (1929), jehož režisérovi Dzigovi Vertovovi se věnoval ještě později, když vydal CD s hudbou k dalším jeho filmům z dvacátých let, nazvané Vertov Sounds (2010). Vedle prací pro film je Michael Nyman autorem řádky koncertů a oper, mezi něž patří například The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1986) nebo Facing Goya (2000).

Nemálo materiálu vytvořil pro svou vlastní skupinu Michael Nyman Band (dříve Campiello Band), která vznikla roku 1976 a v níž hraje na piano. Produkovala hudbu bez jakýchkoliv zesilovačů a její členové používali vedle modernějších i staré nástroje, jako jsou například šalmaj či fidula. Později se přetransformovala do klasičtějšího uskupení, jež obsahovalo smyčcové kvarteto, roh, basový trombón, piano a basovou kytaru. Roku 1970 býval Michael Nyman členem orchestru Portsmouth Sinfonia a později také Foster's Social Orchestra, který se specializoval na hudbu amerického skladatele Stephena Fostera a který Nyman sám založil. Mimoto napsal knihu Experimental Music: Cage and Beyond (1974). Knihu fotografií Sublime publikoval roku 2008.

Michael Nyman je ženatý s Aet Nyman, s níž má dvě dcery, Marthu a Molly. Zatímco Martha pracuje pro BBC, Molly kráčí v otcových šlépějích a je rovněž hudební skladatelkou. Komponovala hudbu například k filmům V pasti (2005) a Cesta do Guantanáma (2006).

-bad-mad-wolf-

Skladatelská filmografie

Filmy

2012 Elefante blanco
Everyday
2010 Krokodyle
2009 An Organization of Dreams
2007 Du beonjjae sarang
Teresa, el cuerpo de Cristo
2005 Jsem
2004 Libertin
Luminal
2003 Žena mého muže
2002 24 hodin ze života jedné ženy
Herci
2001 Haute fidélité
Subterrain
2000 Act Without Words I (TV film)
Vykoupení
1999 Dravci
Hranice lásky
Nabbie no koi
V zemi divů
1997 Gattaca
1996 Netvor
1995 Anne no nikki
V žáru lásky
1994 Doktor Mesmer
À la folie
1993 Piano
1992 The Final Score (TV film)
1991 Death in the Seine (TV film)
Not Mozart: Letters, Riddles and Writs (TV film)
Prosperovy knihy
1990 Les enfants volants
Manžel kadeřnice
1989 Hubert Bals Handshake
Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
Pan Hire
1988 Fear of Drowning
Topení po číslech
1987 Zázrakem uzdravený
1986 Disputation, The (TV film)
1985 Zet a dvě nuly
1984 Making a Splash
The Cold Room (TV film)
1983 Nelly's Version (TV film)
1982 Umělcova smlouva
1980 Fallové
1978 A Walk Through H: The Reincarnation of an Ornithologist
1976 Goole by Numbers
Keep It Up Downstairs
Přepracování vertikálních charakteristik
1967 5 Postcards From Capital Cities
1924 Mechanický balet

TV seriály

1998 Titch (TV seriál)
1984 Fairly Secret Army (TV seriál)

Dokumentární

2019 Nyman's Earthquakes
2018 McQueen
2015 Ingrid Bergmanová - zpověď
War Work, 8 Songs with Film
2012 Fanny, Alexander & jag
Miradas múltiples: La máquina loca
2011 Mexický kufr
2010 Michael Nyman in Progress
NYman with a Movie Camera
Velký bratr se dívá (TV film)
2008 Muž na laně
1992 Michael Nyman Songbook, The
1989 Out of the Ruins
1985 Inside Rooms: 26 Bathrooms, London & Oxfordshire, 1985
1983 Coastline, The
1981 Terence Conran
Zandra Rhodes
1980 Act of God (TV film)

TV pořady

1987 Arsenal Atlas (TV pořad)
1985 Arsenal (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2004 Devět písní

Dokumentární

2010 Michael Nyman in Progress
2007 Live Earth (koncert)
2004 Miradas 2 (TV seriál)
1995 Klang der Bilder, Der (TV film)
1992 Colonna sonora
Michael Nyman Songbook, The

Režijní filmografie

Kameramanská filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

2010 NYman with a Movie Camera

Host

TV pořady

1994 Vincent à l'heure (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(843)