Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (1 042)

plakát

Ripley (2024) (seriál) 

Nemýlím li se v pořadí čtvrtá verze dobrodružství Toma Ripleyho v prohnilém světě zhýralých milionářských dítek. A snad i ta nejlepší. Dílem precizní Zaillianovi vize (od vedení herců, přes výpravu až po nápaditou adaptaci dnes již klasické látky) dílem dechberoucí Elswitovi formy. Té vizuelní doslova opulentnosti, chce se říct. Reklamy na Itálii, kde z ní na tuti skáčou metr dvacet! Ano, s logikou si příběh rozumí málokdy (všichni fotí, ale na fotky tam nikdo nekouká), Tom u každého podvůdku nebo vraždy udělá spoustu chyb a pokaždé se z nich elegantně vylže. Ale pokud se přes tyto drobné vady na kráse divák přenese -a mě se to povedlo- odměnou mu je sedm hodin zábavy s fascinujícím noirovým charakterem. Amorálním hajzlíkem co poťouchle nastavuje zrcadlo prázdnotě boháčů. Zkouknuto za dva dny a druhou řadou bych nepohrdnul. Ale jak znám Netflix kvalitní věci zařízne (Mindhunter) a prachy dá zas Zacku Snyderovi. Chjo.

plakát

Batman: Zkáza Gothamu (2023) 

New York (teda Gotham) za časů prohibice šmrnclý přímočarým lovecraftovským horůrkem. S podivem, že se Elseworlds adaptace netočí častěji. Když už po xtý variujeme origin ať je to aspoň takhle. Gotham by Gaslight byl o něco lepší, přehlednější. Ale více méně to vyjde nastejno. Takže se nic nemění, u DC nad mrtvolně neduživými live action taškařicema pořád vedou animáky. A o parník :)

plakát

Chudáčci (2023) 

Furious jumping to the end of world (and back) in 2hours. Gilliam meets Zeman (and Gondry?). Zábavná hříčka. Neustále překvapující. Lidsky hřejivá, rodinná plna roztomilených nápadů. Jak formálních tak obsahových. Lanthimosovým fanouškem asi nikdy nebudu, ale je příjemné když artový režisér natočí něco takhle ´normálního´ :)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Nejzajímavější na novém -a snad posledním- Indym není JAK někoho napadlo točit akčňák s vosumdesátiletým dědkem. Ale JAK někoho napadlo DÁT točit akčňák s vosumdesátiletým dědkem Jamesu Mangoldovi. Protože nejen, že Mangold není Spielberg, takže něco jako nápad, hravost a invence mu je zcela cizí. Mangold není ani top rutinér. Top rutinér je například Martin Campbell (Golden Eye, Casino Royalle) nic moc vize, ale kvalitní řemeslo. A toho tu moc není. Přemýšlím co zůstalo, snad ty flasbacky (i když CGI omlazování nefandím). Jinak zběsilý střih, nepřehledné akční scény -často krát hodně tmavé- absence humoru a nezajímavý Indyho sidekickové stejně tak jako záporáci. Velmi smutné loučení.

plakát

Ještěr (2023) 

Skrz naskrz průměrná televizní práce co mocí mermo chce být kino zážitkem. Je s podivem, že ji Netflix anoncuje jako ne div událost sezóny. A padají srovnání s Fincherem a Villeneuvem (wow!). Městečko, ve kterém všichni žijí své nudné vyprázdněné životy, redukované tu na místní tancovačku, nákup kuchyňské baterie, partičku karet, koupi a prodej domu. Není divu, že si tu šeď zpestří vraždou (kterou pak předvídatelně a zdlouhavě řeší). Dal jsem si pár dní na utřídění myšlenek a nic. Ty se už dávno rozutekly všude možně :)

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

´..it's a meg, and you're a snack´ Toliko k jediné hlášce z celého filmu. Monstr film kde se na úkor kecacích nuďáren šetří příšerama. Statham co nehláškuje (teda, snaží se ale bída s nouzí). Chtělo by se říct, to samé co jednička, pokud bych si ji pamatoval. Kdepak, tady to jde od desíti k pěti. Zlatý Harlin :)

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

M:I pořád zběsile uhání a nehodlá zpomalovat. To je neměná konstanta a je to tak dobře. Ke své škodě nastavená tak vysoko, že je takřka nemožné ji překonat. Pořád tu máme úchvatné akční scény (malé žluté autíčko, Benátky, vlak i ta profláklá skalní stěna) všechno švýcarsky sladěné k dokonalosti, hezky vypointované a vtipné. Ultradementní scénář s bráchou Skynetu co myslí deset kroků dopředu má k ´ruce´ záporáka z Ethanovi minulosti -nějaké ty staré křivdy- sexy holku s katanou + dva blbečky ze CIA co se do všeho pletou a Kittridge . Může to být ještě pitomější ? Možná jo a za rok se to dozvíme. Každopádně teď je tu pouze rozjezd -za který by konkurence dala kdoví co- u všech zdejších všehovšudy standard. Původně jsem chtěl napsat, že se na finále moc těším. Ale poslední zprávy říkají, že Tomík sérii potáhne až do své osumdesátky.Takže o zábavu je postaráno (a o finále nemůže být ani řeči :D

plakát

Napoleon (2023) 

Letem Napoleonovým světem. Odškrtneme všechna důležitá data a za dvě a půl hoďky máme hotovo. Pravda trochu chladně a odtažitě, za to s překvapivou dávkou humoru. A za pár týdnů na streamu -v režisérské verzi- dostaneme zbytek. Což je dost zásadní problém. Nějak té rovnici nerozumím. Ridley dostane od Applu budget na čtyř a půl hodinový film, do kterého mu nikdo nezasahuje. Žádné ´zlé´ studio na něj nevezme nůžky. Udělá to on sám. Pokud jde o ceny, mohl uvést DC na festivalech. To snad stačí. Pro koho tady ta verze je ? I člověku neznalému Napoleonova života (mě) dojde, ža tam toho spousta chybí. Budu pečlivě přemýšlet, jestli obětuju čtyři hodiny života na něco, z čeho už jsem polovinu viděl. I když ta polovina byla hodně fajn.

plakát

Nech svět světem (2023) 

Jméno režiséra (Sam Mr. Robot Esmail) i producentů (manželé Obamovi) naláká, jméno streamu nabádá k opatrnosti. Postupné odhalování cože se to děje poměrně fajn, pár scén má slušnou atmošku. Netflix laťku snížil na takovou míru, že je Leave the World Behind vlastně docela vítězství. Až na ty CGI sudokopytníky a creepy děvčátko milující Přátele (to jsem trpěl:).

plakát

Nikdo tě nezachrání (2023) 

Holka s traumátkem proti šmejdu z vesmíru. Traumátko bez chuti i zápachu (jak 3x vyvařený bujón). Emzáčci taky žádná sláva. Klasičtí šedivý mužíčci, pak něco velkého se spoustou nožiček a malý rozzlobený hajzlík (ten docela ušel).  Tu má navrch holka tam vetřelci. Občas mráčky rozčísne poletující ufíčko, klasické talířové (ok to beru). A stopáž natahujeme ať je to aspoň 90 minut. Což je přespříliš. Konce se nějak dobelháme ale za moc nestojí. Vlastně je blbý až na půdu. Ale v klidu, zítra už si nevzpomenu.