Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (653)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

První a zároveň nejlepší bondovka s Brosnanem. Agent 007 je v jeho podání asi nejelegantnějším, co známe. Anglický gentleman. Osobitý humor a šarm, kterým dává této roli nový rozměr. Krásné exteriéry, krásná auta, krásné ženy. Honičky, efektní souboje a přestřelky. Pestrá škála padouchů se kterými je nutno se vypořádat. Každý z nich utkvěl v paměti. Ať už chlípná Xenie, zabíjející stiskem svých stehen, generál Urumov upíjející z placatice vodky při pronásledování tankem a samozřejmě výborný Sean Bean. A o Izabelle Scorupco v roli bond girl už každý ví, že chutná jako jahody. První role M pro Judi Dench. Role, ve které přežila i Brosnana o mnoho let. Jedna z nejlepších bondovek vůbec. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

A já si říkal, proč je Sean Bean uveden v titulcích hned jako první, když umírá asi po pěti minutách... Z Thunderballu jsem přeskočil rovnou na Zlaté oko. Ty staré bondovky mne prostě nebraly, tak jsem neviděl žádný důvod se prokousávat dalšími 13 díly, které by mne tolik nebavily. A skočil jsem rovnou do moderní éry série s 007. Trošku mne vadilo, že spolu Rusáci mluví anglicky (notabene když mají angličtinu s hrozným ruským přízvukem), britské a americké obecenstvo by jistě snad sneslo pár titulků pro větší autenticitu a požitek z filmu. Jinak jsem byl spokojen, i když nejsem žádný velký fanda této série... A nelze samozřejmě zapomenout na krásnou titulní píseň od Tiny Turner. Poznámka - BMW neudělalo moc dobrý kauf, když se nechalo udělat oficiálním Jamesovým vozítkem zrovna pro tento díl. James totiž cestuje všemi možnými prostředky, a tak máme bávo na očích akorát při krátké cestě k letadlu... 80% ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

K téhle bondovce mám poměrně vřelý vztah, protože mě v roce 1995 přivedla zpátky k pozapomenuté lásce z dětství. Když se na ní však dívám z odstupu, vyvstává hned několik problémů. Předně: Timothy Dalton vykročil k úplně novému pojetí Bonda, které by osvobodilo sérii z jha okovů Studené válka ještě před pádem železné opony. Zlaté oko se však tváří, jako by celá tahle etapa (dle mého výtečná a produktivní) neexistovala. V polovině 90. let se vrací k dávno přítomné otázce: má Bond na konci milénia ještě smysl, nebo je to skutečně jen relikt skončené války ideologií a přežitého modelu zábavy? Tohle téma rezonuje v opakujícím se motivu "komunistického lapidária", ale především v trojím tázání postav. Natalia se Bonda ptá na jeho chlad a zastydlost u "chlapeckých" smrtících her se zbraněmi. Padouch Alec zpochybňuje Bondovu ikonickou roli "služebníka jejího veličenstva" jako přežitek ve světě, který ztrácí své jasné kontury. A konečně nová M, oproti konzervativním a tradicionalistickým předchůdcům více méně drsná a nevybíravá technokratka, Bonda označuje za misogynního dinosaura. Má pravdu, Brosnan (při vší snaze) v téhle roli skutečně působí dojmem tvrdohlavého reliktu moorovské éry. I když je mnohem přesvědčivější v akci a snaží se Bonda zároveň i lidsky vyprofilovat, jeho postava je pořád spíše "nádoba na třaskavou akci" než nějak působivý charakter s "craigovským" vnitřním napětím. Nelavíruje však jen on, s konceptem bondovky zápolí i Martin Campbell: prostřední část filmu je úmorná a zdlouhavá, chybí tu výrazné humorné momenty a nápaditější akce (všechno se vybíjí spíše v měřítku než v provedení). Závěr konečně chytře zakomponuje rychlý a funkční střih, dokonce sáhne i k fyzicky drsnějšímu střetu Bonda s padouchem. Problém je, že Brosnanovi se tyhle proměny věří jen těžko, i když má patřičně ironický pohled, jeho tvář i hlas jsou neustále až příliš blazeované a sedí skutečně nejvíc k "moorovskému" akčnímu kombajnu - on se při tom (přesně jak píše Woody) snaží o neptavděpodobnou fúzi všech dosavadních elementů této postavy. Nejasnost vyznění (je to bondovské drama, komedie, melodrama) zvýrazňuje otřesná hudba Erica Serry, která se míjí atmosférou jednotlivých scén a hodila by se spíše k lehce erotickému filmu či telenovele. Pozitiva? Výtečný padouch, který narušuje tradici megalomanských ničitelů světa osobní mstou za historické hříchy Impéria. Finále, které ukazuje, že Campbell umí do Bonda vnést značnou porci adrenalinu a dynamiky, když se oprostí od "bombastického kosení desítek nepřátel". Na zodpovězení otázky po "legitimitě" starého Bonda si série počká ještě dalších 7 let a odpověď není nakonec příliš příznivá. Z brosnanovské éry se časem stává tak trochu lapidárium, které nostalgikům skýtá spoustu příjemných vzpomínek, ale prach tu usedá až příliš nemilosrdně. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Šarmantní Brosnan, slušný Beanův záporák, modré BMW a ruská programátorka, kterou byste si klidně přibalili na dovolenou. Zlaté oko je dokonalou akční jízdou a ztělesněním všeho, co si pod pojmem "bondovka" představuji. A hlavně má jeden velký trumf - nepřekonatelnou honičku s tankem. Pokaždé, když Brosnan projede barákem a trademarkově si upraví kravatu, můžu umřít blahem. Best Bond movie ever. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemám rád bondovky, v čemž mě Zlaté oko jen utvrdilo. Jednoduchý příběh, projížďka tankem po Petrohradu, galantní Brosnan, odporný Gottfried John a rozparáděná Famke Janssen mající orgasmus při střelbě ze samopalu- všechno to zní a občas skutečně i vypadá strašně cool, ale přesto jsem nemohl přestat kroutit hlavou nad tím, jak může snímek s áčkovou produkcí i obsazením vyznít tak béčkově a neoriginálně. Bavil jsem se, o tom žádná, ale ta hromada klišé a neskutečného megahrdinství mi narážela do hlavy mnohem častěji a hlavně nepříjemněji, než by bylo zdrávo. Prostě musím zůstat u 3*, protože třeba nedávno viděný Skyfall, kterému jsem dával za 4*, je filmařsky daleko kvalitnější a propracovanější dílo.) Jinak Brosnan je asi nejlepší Bond, obdivovatelé pana Conneryho ať se na mě nezlobí.. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (88)

  • Názov filmu sa objaví až v 11. minúte. (ČSFD)
  • Hráz, ze které Bond (v této scéně zkušený kaskadér Wayne Michaels) provede svůj megaskok, je přehrada švýcarské hydroelektrárny Varzasca. (DominikV)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama