Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (1 044)

plakát

The Last Voyage of the Demeter (2023) 

Pokud si dobře vzpomínám námět k Demeteru se bez většího zájmu potuloval Hollywoodem už nějaký ten pátek. Právem. Protože nikoho soudného nejen že nenapadlo takovou blbost zfilmovat, hlavně nikoho při smyslech nenapadlo takou blbost financovat ! Pár stránková zmínka o Drákulových námořních piškuntáliích sotva vystačí na dvou hodinovou akční jízdu. Ale vida, dekáda se s dekádou sešla a v tom zmaru přišla řada i na Demetera. A jedno, že scénář je z kategorie těch krutě podprůměrných. Pár příkladů: 1) třetina posádky pod drnem a zbytek až pak napadne prohledat loď 2) přeživší lodníci objeví černého pasažera, který jim poměrně barvitě vysvetlí co je čeká a kdo za to může (a hlavně kam se na noc ukládá) opět prohledají loď a stejně nikoho nenajdou. Ta loď obrovská není a holka, která je oním černým pasažérem poměrně explicitně řekne KAM se náš noční jedlík před úsvitem ukládá. Bída s nouzí, atmosféru aby jeden pohledal. To ujišťování režiséra jak se nechal inspirovat vetřelcem takhle vyznívá jako prázdné tlachání. Škoda, jak s trolama tak s Jane Doe byla větší zábava :)

plakát

Legenda Willie Mays (2022) 

Na ty nejlepší nejen sportovní dokumenty to nemá ani náhodou. Dílem proto, že tvůrci jsou všehovšudy rutinéři (zapneme kameru a lidé budou do ní mluvit). Dílem proto, že chybí jakákoliv kontroverze. Willie byl slušný kluk, co všem rád pomohl. Tu penízkem tu dobrou radou, to je všechno. Žádné alkoholem kořeněné večírky, bouřlivá manželství, žádný boj za lidská práva (v tom jde mimochodem nedávný dokument o Armstrongovi přeci jen dál). Přesto příjemná věc, pro baseball fans povinnost.

plakát

Louis Armstrong's Black & Blues (2022) 

Líbí se mi, že dokumenty o jazzu mají často sociopolitický přesah. Nejinak v případě Black & Blues. I když hudba samotná by vydala za hodiny a hodiny materiálu, takhle je to k Satchmovi řekl bych mnohem upřimnější. Přes výpovědi jeho současníků muzikantů i herců nejednou hodně kritických (nebyl vždy a všemi veleben). Forma hravá -i když takový Ken Burns je v těch fotomontážích přeci jen někde jinde- stopáž střídmá. Čím rozporuplnější perzóna, tím zajímavější dokument.

plakát

Úplné bezvětří (1989) 

Napínavý survival, skvěle napsaný. V atraktivním prostředí se stopáží natolik střízlivou, že není čas opít se nudou. Takový ten spektákl, kde divák přibližně tuší co a jak (nakonec, parodovali ho i Simpsonovi). Ale moc to nevadí, protože postavy ani na vteřinu nevypadnou z rolí. Občas Kidmanka, ale bylo jí tenkrát 22 (!) proč se na ni zlobit, začínala a všechno měla před sebou. Poctivý ´80s thriller (kino Mat)

plakát

Still: Příběh Michaela J. Foxe (2023) 

Michael J. Fox byl vždy ten prima klučina z Back to the Future. Že neplatil pouze za komediální jistotu dokázal třeba v De Palmových Obětech války. A stejně jako De Palma si i Michael namluvil dokument sám. Zdá se to jako ta nejlepší cesta (vyhneme se mluvícím hlavám pro které je až příliš zboštělý). Rozhodně se nešetří, je upřímný a občas jde docela na dřeň. Hlavně bez přehnaného sentimentu, s nadhledem a humorem. Fajn dokument, co sází na optimismus před vyplakáváním. Respekt !

plakát

11. září: Prezidentův válečný kabinet (2021) 

Znamenité povídání o jednom z nejdůležitějších dní moderních dějin. Tenzně, jakoby vteřinu po vteřině. A minimálně z té politické perspektivy profesionálně a věcně (né že by snad profesionálové nedělali chyby). S komentářem Jeffa Danielse, který má nejen přes Newsroom k pravici docela blízko (i když není republikán ale libertarián). Snad drobná výtka k teatrálnosti některých zpovídaných novinářů (bez toho emočního přehrávání bych se klidně obešel). Naštěstí jim střídmá stopáž nezavdává prostor k větším exhibicím.

plakát

Suddenly, Last Summer (1959) 

Sebastian byl bohatým synkem bohaté vdovy. Playboy a manipulátor. Jednou ročně napsal jednu báseň (a políbil víc kluků než Lisa Simpsonová a Gore Vidal dohromady). Onoho léta se mu stalo něco -něco příšerně mysteriózního- co mu způsobilo mrtvičku a jeho sestřenka se zbláznila (když to viděla). A vdovu nenapadlo nic jiného, než na neteři provést lobotomii. Jen pro sichr aby si nepouštěla pusu na špacír ! Toliko k ději patrně nejvtipnějšího Tennessee Williamse. Teda ono je to pořád melodrama rozmazlených milionářů řešících své fiktivní problémy. Ale v tak absurdním levelu, že jsem už k nevěřícímu údivu přidal i sporadické uchechtnutí. Jak naivní jsem byl myslet si , že mě už ničím nemůže překvapit :D Jinak formální a herecká stránka perfektní, ale to je u jeho adaptací standart.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Co říct k Oppenheimerovi ? K opulentnímu turbo bijáku mého jinak nijak oblíbeného režiséra. Nejsem zklamán. Jak bych taky mohl, když jsem nic nečekal ? Co trailer naznačil to film dal. Naprosto standartní, nevzrušivou chladnou biografii. Dokument Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie zůstává nepřekonán. Ve všech směrech poráží Nolanovo dítko na hlavu. Má tempo, nepostrádá drama a krátkou stopáž. A jako bonus absentují otravní herci. Tady snad s výjimkou Downeyho -a Murphyho pochopitelně- nemá nikdo moc manévrovacího prostoru. Těm co by ho mohli mít (Hartnett) je odepřen, ti co ho aspoň trochu mají (Blunt) jsou strašlivě napsaní. To je pak těžké něco dělat, jejich hereckým kvalitám navzdory. Jsem zvědavý za rok na Akademii. Jestli Chris konečně toho plešouna dostane. Každopádně já si s ním nadále nerozumím.

plakát

Mlčení jehňátek (1991) 

REWATCH: Tak konečně vím, proč ta jehňátka mlčí :) K této pasáži jsem se nikdy nedostal, nebo jsem u ní usnul, nevím. Opět jedna ´90s klasika docenená po letech. Měl jsem malý absťáček po druhé řadě Mindhuntera, prostě se mi stýskalo po behaviorální sekci FBI. I když právě ve srovnání s Fincherem vycházejí Jehňata notně podvyživeně. Atmosféru si pořád obhájí, ale ten scénář nijak zázračně nepůsobí, Hopkins mírně přehrává a zlo všech zel démonický Buffalo Bill působí jako šašek, kterému se nikdo nesměje. I ta záplava cen je přestřelená. Demme pak ještě mírně zabodoval Philadelphií , ale stejného úspěchu už nikdy nedosáhnul. Fajn rutinér co měl jednou štěstí.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

M:I pořád zběsile uhání a nehodlá zpomalovat. To je neměná konstanta a je to tak dobře. Ke své škodě nastavená tak vysoko, že je takřka nemožné ji překonat. Pořád tu máme úchvatné akční scény (malé žluté autíčko, Benátky, vlak i ta profláklá skalní stěna) všechno švýcarsky sladěné k dokonalosti, hezky vypointované a vtipné. Ultradementní scénář s bráchou Skynetu co myslí deset kroků dopředu má k ´ruce´ záporáka z Ethanovi minulosti -nějaké ty staré křivdy- sexy holku s katanou + dva blbečky ze CIA co se do všeho pletou a Kittridge . Může to být ještě pitomější ? Možná jo a za rok se to dozvíme. Každopádně teď je tu pouze rozjezd -za který by konkurence dala kdoví co- u všech zdejších všehovšudy standard. Původně jsem chtěl napsat, že se na finále moc těším. Ale poslední zprávy říkají, že Tomík sérii potáhne až do své osumdesátky.Takže o zábavu je postaráno (a o finále nemůže být ani řeči :D