Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

castor 

všechny recenze uživatele

V mých očích spíš zklamání. Pokus osamoceně vzdorujícího Michaela J. Foxe přehrát charakterní rolí své předešlé komediální výstupy převálcoval suverénní pomatený četař Seana Penna. Výsledek syrový a komorní zároveň. Za (většinou kritickými) velikány vietnamské problematiky ovšem tenhle kus prostě a jednoduše zaostává. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Americkou spoločnosťou určite nepripustiteľný film o tom, aké zverstvá sa páchajú v ich posvätných a nedotknuteľných vojnách, na ktoré je väčšina Amíkov tak hrdá. A bolo to tak vždy, je tomu i teraz v Iraku. Len teraz sa o tom konečne začína hovoriť. A aj napriek tomu sa s tým poväčšine nič nerobí. J. Fox je prekvapivo fakt dobrý, spolu s Pennom si ich De Palma určite nemohol vynachváliť a len ľutujem, že Fox neostal pri rolách s podobnou kvalitnostnou hadnotou. Určite by sa na to hodil viac ako na komédie. 80%. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších vojnových filmov, ak nie ten najlepší. Napriek tomu veľmi málo známy v porovnaní s inými klasikami. Jeho veľkým plusom je šialený scenár. Tá zápletka musí chytiť aj najväčšieho cynika. A samozrejme bezchybná je aj exekúcia toho príbehu. Niečo také drásavé vo filme nezažijete tak často. Absurdita vojny a jej tragickosť obnažená na kosť. Po pozretí tohto filmu vás neuchlácholí ani Forrest Gump. Brian De Palma je režisérsky boh a tento fillm sa dá pozerať stále dookola. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Herecky i řemeslně (holt klasický DePalma se všemi svými trademarky) obdivuhodně zvládnutý a emociálně vypjatý film o srážce humanistických ideálů a spravedlnosti (rozumu) s dobyvatelskou svévolí a paranoiou (šílenstvím). Příběh je (vyjma prologu a epilogu) vyprávěn coby "špatný sen", vzpomínka divácky vděčného a charakterově pevného ústředního protagonisty (skvělý M. J. Fox), který se ani uprostřed nejhoršího vietnamského běsnění nevzdá svých přesvědčení a stále je schopen si od bezohledné válečné mašinerie udžovat zdravý odstup. Jeho odhodlání osamoceně čelit "obecnému" mínění a "věcem, které se stávají" vede takřka až k obětování vlastního života pro nevinnou vietnamskou dívku a "zradě" svých spolubojovníků... Je poměrně nezasloužené, že Oběti války utonuli ve stínu svých slavnějších soukmenovců (Četa, Apokalypsa, Olověná vesta, ale i Narozen 4. července). I ony, stejně jako zmíněné filmy, koneckonců nabízí zcela unikátní nahlížení nechvalně proslulého vietnamského střetu, které jeho celkový obraz z filmových pláten šikovně doplňuje do uzavřené formy. Vypráví zejména o jeho jednotlivých obětech (ve více významech), nikoli výhradně o abstraktní množině (o té pouze implicitně, v druhém plánu, prostřednictvím oněch jednotlivců) a vyzvedává důležitost jediného lidského života na roveň tisícům. Snad to alespoň někdo ocěňuje. P.S. Kromě výborných hereckých výkonů je ve vykreslení napětí i zoufalství zdánlivě beznadějné mikro-války (vně makro-války) zásadní oporou nevtíravá a atmosférická partitura Ennia Morriconeho. Tohle mu jde od ruky. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vietnamská drámička "full flavour", ktorá strieľa do vlastných radov a ukazuje, že svinstvá sa vo vojne dejú aj na civiloch, morálka a ľudskosť sa v bojovom nasadení nenosí a je len na kompetentných, či si pred tým budú zakrývať oči, alebo konať. Film bol štartovacím mostíkom pre niekoľkých mladých amerických hercov, napríklad John Leguizamo, a John C. Reilly si tu strihol vôbec prvú svoju filmovú rolu. M.J Fox si toho dobráckeho bojovníka za spravodlivosť dal tiež celkom presvedčivo a všetkých ich ukážkovo terorizoval vtedy len 30 ročný Penn. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Jde o nejoblíbenější válečný film Quentina Tarantina. [Zdroj: kniha Pulp fiction: kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina – Jason Bailey] (major.warren)
  • Železničný most využitý v prestrelke ku koncu filmu je súčasťou japonského dopravného systému, stvárnenom už aj vo filme Most cez rieku Kwai (1957). (Smok)

Reklama

Reklama