Reklama

Reklama

Newsroom

(seriál)
  • USA The Newsroom (více)
Trailer 5
USA, (2012–2014), 23 h 47 min (Minutáž: 47–72 min)

Tvůrci:

Aaron Sorkin

Hrají:

Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr., Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel, Thomas Matthews, Olivia Munn, Sam Waterston, Chris Chalk (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

HBO uvádí nový dramatický seriál, jehož autorem je Aaron Sorkin (Sociální síť). Inteligentní, aktuální, vtipný a zábavný Newsroom nahlíží do zákulisí fiktivní zpravodajské televizní stanice ACN Network. Soustřeďuje pozornost na život před i za kamerou jejího sarkastického moderátora (Jeff Daniels), nové vedoucí produkce (Emily Mortimerová), ostatních zaměstnanců (John Gallagher Jr., Alison Pillová, Thomas Sadoski, Olivia Munnová, Dev Patel,...) a jejich šéfa (Sam Waterston). Zvládnutím hektického prvního společného dne, který vyvrcholí horkou zprávou o výbuchu vrtné plošiny BP v Mexickém zálivu, se tento tým vydává na upřímně míněnou donkichotskou misi - chtějí dělat dobré zpravodajství navzdory všem firemním, obchodním i svým vlastním potížím.

HBO uvádí devět zbrusu nových dílů nadšeně přijatého seriálu Aarona Sorkina. Inteligentní, aktuální, chytře provokativní a zábavné drama Newsroom nahlíží do zákulisí úspěšného zpravodajského pořadu fiktivní kabelové televize Atlantis Cable News (ACN). Zaměřuje se na život před i za kamerou, hlavními postavami jsou jízlivý moderátor (Jeff Daniels), výkonná produkční (Emily Mortimerová), zaměstnanci redakce (John Gallagher, Jr., Alison Pillová, Thomas Sadoski, Olivia Munnová, Dev Patel a další), šéf zpravodajství (Sam Waterston) a generální ředitelka mateřské společnosti (Jane Fondová). Druhá řada seriálu se odehrává pět dní před volbami 2012 a připomene četné události z let 2011 a 2012. Jedna z hlavních dějových linií se zaobírá žalobou na protiprávní propuštění podanou zaměstnancem, který údajně zfalšoval zprávu o podezřelém útoku amerického bezpilotního letadla. Zatímco vycházejí najevo důvody a důsledky procesu, tým Newsroomu pokračuje ve své donkichotské misi - ve snaze dělat poctivé zprávy navzdory korporátním a ekonomickým problémům i jejich propleteným osobním vztahům. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (73)

Trailer 5

Recenze (290)

H34D 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozvrstvené postavy a brilantní dialogy jsou základem k úspěchu v seriálu založeném na síle slova. Postavy sypou z rukávu moudra i sarkastické vtípky jak na běžícím páse - není díl, který by nedokázal vybídnout k zamyšlení i pobavit zároveň. Charaktery stále zůstávají lidské a stejně jako se věnují velkým věcem ve zpravodajských službách, jsou zde v rozumné míře rozebírány i jejich osobní vztahy. Co katapultuje Newsroom až na samou špičku televizní tvorby je jakýsi morální imperativ a vyobrazení boje za správnou věc. Postavy řeší různá etická dilemata, v prostředí vysoké politiky se bez politického zaujetí vyjadřují k tomu, co je morální, hovoří o ideálech a bojují za jejich dosažení. Překračování klacků jim hozených pod nohy z nich pak přirozeným způsobem dělá hrdiny a to aniž by to působilo jakkoli podbízivě, či lacině. Výsledkem je nefalšované umělecké dílo. Nebojím se prohlásit, že to, co znamená The Wire pro policejní složky, znamená Newsroom pro zpravodajské služby. 10/10 ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pilot délky (a řemeslných kvalit) kratšího celovečeráku byl dobře napsaný, perfektně roztempovaný a skvěle představil podstatnou část osazenstva nového týmu démonicky cílevědomého novináře Willa McAvoye. Hluboké a inspirativní myšelnky a dialogové výměny jsou však často povážlivě silně nasáklé melodramatem, místy až patosem, který se bije s greengrasovskou ruční kamerou, o to, jestli má jít o skvěle napsanou soap operu z prostředí televizního zpravodajství, nebo realistické nastavení zrcadla dnešnímu americkému žurnalismu. Tak či tak, velice povedené a těším se, kam se to dál rozkročí. Po dvou sériích: kvalitativní laťka udržena na místě, seriál velice originálně těží z toho, že mají diváci většinu rozebíraných událostí v živé paměti a ocitají se tak ve velice netypické a opojné situaci, kdy vědí předem více, než všichni ti mediální profíci dohromady (viz zlehčování ropné krize BP, prezidentské volby, hnutí Occupy Wall Street, apod.). Platí však i původní výtka - na můj vkus do téhle mistrovské fresky o tom, jak by měl vypadat moderní žurnalismus v praxi, prosáklo příliš mnoho cukrkandlu. 80% ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sorkin může být geniální, ale může z něj být nakonec slovní průjem. Tohle je tak půl napůl a tendence házet chytré věty nad uvěřitelnou slovní a vědomostní zásobu (postavy mají zřejmě v hlavě wikipedii) místy kazí dojem. Newsroom je navíc velmi soft a oproti třeba House of Cards ukazuje špínu sociálně-politického prostoru jen mělce, s celkem naivní víru v dobro v lidech a navíc je zatížený celkem banálními postavami, které se příliš nevzdalují žánrovým karikaturám. Spíš zklamání. ()

Traffic

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál musí (speciálně) ženy milovat, protože každý díl je hotová emocionální horská dráha. Můžou za to Sorkinovy kulometné dialogy, rychlostně odpovídající střih, nezvykle expresivní herectví a precizně vystavěné mikronarativy plné zvratů. Jaká změna oproti fincherovsky chladné Social Network (na West Wing jsem nikdy nekoukal). S hodnocením počkám, až uvidím víc než dvě epizody. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Pro cloveka, ktery studoval zurnalistiku a pracoval v televiznim zpravodajstvi, je tenhel serial povinnost, takhle by to zpravodajstvi totiz melo vypadat a nikdy to tak vypadat nebude. zajimava reflexe USA a jednoho roku jeji historie. Will ma pravdu USA neni nejlepsi zemi na svete, stejne jako CR, ale nikdy neni pozde to zacit menit... Aaron Sorkin je opravdu velmi zajimavy tvurce s obrovskym potencialem. ()

Galerie (255)

Zajímavosti (8)

  • Po natočení druhé epizody druhé série si Aaron Sorkin uvědomil, že způsob, jakým se děj v těchto epizodách vyvíjel, by později působil problémy, a tak se tyto epizody se natáčely znovu. To je důvod, proč má druhá série o epizodu méně než série první. (Coleator)
  • Seriál se měl původně jmenovat More as This Story Develops. (Coleator)
  • Zkratka fiktivní televizní stanice ACN znamená "Atlantic Cable News". (Hroozley)

Související novinky

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Reklama

Reklama