Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (169)

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Viděno dnes na předpremiéře v Hradci. Dlouho jsem přemýšlel, kdy mne takhle zaujala česká pohádka. Došel jsem k tomu, že se mi takhle líbil naposledy Anděl páně. Princezna je skvělá. Film mě bavil od začátku do konce. Plno překvapivě skvělých efektů. Sympatičtí herci, nikdo nepřehrává a každý se svého charakteru zhostil velmi dobře. Obával jsem se, že bude přeLamborovaná, ale Marek je tam tak akorát, až jsem si říkal, že je tam zase nějak málo. Mladá a vcelku neokoukaná krev filmu získává šmrnc. Ale největší paráda filmu je děj. Nebyla to vůbec nuda. Naopak. Plno zajímavých nápadů, skvěle servírováno, lehce, neotravně a svižně. Velice odvážný a chytrý scénář, který rozhodně na české poměry překvapuje a nutí diváka přemýšlet. Obzvlášť se mi líbila hlavní záporačka, která měla vždy perfektní intro, kolem sebe skvělé efekty a do puntíku splňovala šablonu pohádkové záporné postavy. A v neposlední řadě musím zmínit samotné finále pohádky, které si atmosférou nezadá s opravdu velkými západními produkcemi, k tomu vypracovaná perfektní hudbou. Prostě paráda. Ja jsem z kina odcházel maximálně spokojený s celou rodinou. A pokud zdejší komentáře čte někdo z filmařů Princezny, tak diky za super odvážný film. Nebyl to vůbec ztracený čas. Nakonec se však obávám, že pohádka bude v širokém českém diváctvu nedoceněná. A to hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé, Princezna dle mého neni úplně pro menší děti. Ty budou mít problém pochytat děj. A zadruhé, divák bude muset u pohadky trochu přemýšlet a to neni každému pochuti. Ja ale Princeznu řadím k velkému překvapení v luzích české kinematografie a přeji pohádce úspěch, protože je fakt výborná.

plakát

ZAZ na cestě (2015) 

O víkendu jsem tenhle dokument viděl na Artu, a ač to bylo hluboko v letní noci, tak jsem dokoukal do konce. Zpěvačku znám jen okrajem. Ale tohle byl krásný dokument, který měl sílu a ZAZ vykreslil ve velmi pěkném světle. Ohromný náboj dokumentu dodaly titulky k písním. Francouzsky neumím a vůbec poprvé jsem tak proniknul do textu. Neskuteně krásné věci má ZAZ na svém štítě. Moc hezký, milý a jemný dokument o křehké zpěvačce, která má ale svou hlavu v dobrém slova smyslu.

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

A co by někteří SW fans ještě chtěli? První film, který se odklání od původních trilogií. Ale on se neodklání, on je doplňuje a rozšiřuje, a to naprosto skvělým způsobem. Tolik odkazů, tolik vypiplanosti. Gareth Edwards odvedl skvělou práci. Měl de facto volnou ruku ve svých postavách. Měl sice konečné mantinely, ale nebyl svázán uniformostí postav z trilogií. Byla to skvělá sonda k Povstalcům. Za co ale film zaslouží asi největší pochvalu, tak to jsou akční scény a bitvy. A tady se rozhodně nebojím říct, že co se týká akčnosti, tak Rogue One strčilo do kapsy celou Abramsovu VII. Akční scény a bitvy byly perfektní a patří k tomu nejlepšímu, co jsme celkově ve SW světě zatím mohli na plátně vidět. Rogue je skvělý SW film, který krásně rozšiřuje a doplňuje náš tak oblíbený svět a osobně jsem vděčný, že se roztáčí kolotoč právě kolem filmů odkloněných od hlavních trilogií. Rogue One rozhodně neudělalo ostudu a Star Wars Story nastavilo na začátek laťku vysoko. Myslím si, že kdo má rád Star Wars, tak film se mu bude určitě líbit.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Viděno v předpremiéře v Hradci Králové. Obávám se, že se tady zase vyrojí mraky škarohlídů, kteří budou do Anděla páně 2 nekřesťansky šít. Sice téměř vždy pokračování stojí za starou bačkoru, ale u Anděla se povedlo všechno do puntíků. Film má krásnou pohádkovou atmosféru, je zasazený do krásného krumlovského prostředí, herci nepřehrávají, příběh má hlavu a patu, celý film má skvělý švih a je prošpikovaný vtipem a narážkami na mnoho odkazů. Já jsem z filmu hodně nadšený. Strachovi se povedlo natočit zase skvělou českou pohádku, která má na to, aby se i s druhým dílem stala kultovním filmem. Prostě vládne naprostá spokojenost a můžu pohádku doporučit naprosto všem. V mých očích překonala první díl. Myslím si, že ve filmu vše dokonale sedlo. Od vynikající ústřední dvojice, přes řadu hvězd, až k pozemšťanům s jejich strastmi. Kéž by se točilo více podobných pohádek.

plakát

Čarodějnice (2015) 

Dlouho jsem s hodnocením váhal. Bezprostředně po skončení filmu v kině jsem byl naštvaný. Při vstupu do kina jsem očekával, že dostanu klasický horor, lekačky, krev, strach a dejme tomu nějaký šokantní zážitek a minimálně další důvod, proč se bát do lesa. Ovšem nic z toho, z těch klasických hororových berliček, nečekejte. Ten pravý zážitek z filmu, pokud jste schopni filmově přemýšlet, se dostaví až po vychladnutí. Film ukrývá několik výrazově a atmosféricky zajímavých scén, kde se čeká děsivá gradace šponovaná tísnivou a pod kůži ryjící smyčcovou hudbou, ale režisér to dávkuje vyloženě po troškách a když už si myslíte, že šlápne do pedálu, tak to utne. Celkově si myslím, že z potenciálu lesa a čarodějnictví mohli tvůrci vytěžit mnohem více a mohlo to stále zůstat i v tomto balení. Herecky je film na velmi dobré úrovni. Otec, s hlubokým hlasem jako sám les, je ve staroangličtině výtečný. Děti jsou herecky snad nejsnesitelnější za hodně filmů zpět. Nepamatuju, kdy by mi děti ve filmu takhle nelezly na nervy. Matka a dcera, geniální generační a náboženský střet. Náboženství je vůbec další složka filmu, která někomu jen tak nesedne. Plno náboženských promluv je občas dlouhých, ale v konečném kontextu dává všechno smysl. Ale v čem je dle mého film tak silný? Zaprvé ve vizuálu. Atmosféra Nové Anglie v 17.století je výtečně vyobrazená. Zadruhé, film geniálně ukazuje, v jakém dogmatu žili tito lidé, jak strašný život v zásadě byl a hlavně jak byl obklopený neustálým strachem, až děsivou spiritualitou, která ovlivňovala jejich každodenní život. Zatřetí, film je strhující ve své kontinuitě. Na první pohled se to bude zdát jako nudná fraška, ale po zamyšlení a zhodnocení s odstupem času musíte uznat, že to všechno mělo logiku a řád a ke konci to do sebe všechno krásně zapadalo. Výborný film, který je ale zapotřebí si nechat uležet. Já ho docenil až po nějaké době.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Za posledních několik let mě nezasáhlo takové očekávání z filmu. Podobně jsem se snad těšil na Pána prstenů, ale to až po Společenstvu. Síla se probouzí startuje novou trilogii a já se na nejnovější epizodu těšil jak malý kluk a to je mi 26 let. Pobláznil jsem celou rodinu, od 8 leté neteře až po 62letého otce. Denně jsem koukal na ofiko trailer, lístky měl doma téměř dva měsíce předem a nedočkavost rostla den za dnem. Do multikina jsem vyrazil s bandou přátel na stejné vlně. Z kina jsme odcházeli všichni maximálně spokojení. S kultem jako je Star Wars se vždy táhne veliké očekávání a nikdy se nenaplní a uspokojí všichni fanoušci. Ano, samozřejmě, Síla se probouzí je v mnoha věcech průstřelná a v jistých příběhových ohledech mohla být lepší a propracovanější. Ale film jako celek působí hodně pospolitě a tvrdě v základech postavený, má vynikající tempo, efekty, gradaci, jen ta hudba se mu zdála kapku filmově hluchá. JJ se sáze úplně oddal a věnoval jí mnoho času. Vytvořil skvělý film, za mě naplnil veškeré očekávání a já jsem z filmu nadšený a považuji ho za jeden z nejlepších z celé ságy. Velkým plusem filmu také je, že to není komplet před zeleným plátnem. Návrat ke klasice je v dnešním světě efektů naprostá senzace a vizuálně je to dokonalé. Nenechte se ovlivnit žádnými komentáři a recenzenty... Běžte na to do kina a udělejte si svůj názor. Já jsem byl v kině, byl to nezapomenutelný zážitek, hltal jsem každou vteřinu a celkově jsem byl zcela unešený. Myslím, co by snad jediné filmu prospělo, kdyby byl delší. JJ si mohl dovolit dle mého 150 až 160 minut.

plakát

The Return of 'Allo 'Allo! (2007) (TV film) 

Byl to velice příjemný návrat do tak oblíbených kulis a postav politicky nekorektního britského sitcomu. Hezká nostalgie, která udělala dokonalou tečku za jednou érou.

plakát

The X Factor (2004) (pořad) 

Úroveň anglických talentových show je božská. Co se týká X Factoru, tak do světa pop music vytáhl mnoho hvězd, o kterých je slyšet a hlavně jejich muzika je slyšet. Samozřejmě jich mnoho upadlo do zapomnění, ale mnoho jich slavilo úspěchy doma, ale i někteří dokázali překročit hranice Ostrovů a zasáhnout celý svět.

plakát

Británie má talent (2007) (pořad) 

Nejlepší talentová show na světě s nejlepší porotou, která našla mnoho zajímavých lidí, kteří by bez show zůstali skryti světu. A navíc ji provází duo ultra-sympatických moderátorů.