Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (611)

plakát

Adamova jablka (2005) 

Šestihvězdičková záležitost - už pro ten neskutečně absurdní humor! "Já snad půjdu léčit tam, kde pacienti umírají, a ne tady, kde se po průstřelu hlavy člověk uzdraví!?!" -- jedna z neskutečných filmových hlášek... Na film jsem si počkala šest let a to čekání stálo tedy fakt za to!:-)

plakát

Adão e Eva (1995) 

Na tento portugalský filmeček si vzpomínám už trochu matně jako na příjemnou festivalovou záležitost, a jelikož Maria de Medeiros byla letos hostem 45. ročníku MFF KV, tak mi vytanulo nejen její jméno, ale i tento snímek, který mi dosud chyběl ve filmotéce. Mariu Medeiros jsem např. vůbec nezaregistrovala v Pulp Fiction, ale na její tvář v Adamovi a Evě jsem dosud nezapomněla. Navíc jsem překvapená, že jsem tady na ČSFD snad jediná, která toto filmové dílko viděla? :-)

plakát

Adelheid (1969) 

František Vláčil mě dnes opět nenechal na pochybách, jak skvělý režisér to byl. Co film to perla jiného druhu a všechny přesto spojené jedním krásným autorským rukopisem...

plakát

Ajami (2009) 

Film trochu svým stylem připomíná mozaikovité příběhy Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Je stejně emotivní, přičemž dává nahlédnout do každodenního soužití Židů a Arabů v tak trochu jiném světle, než jsme zvyklí. Není to o žádném politickém boji, nýbrž o běžném klanovém soužití, kdy za chybu jednotlivce platí celá rodina... kde nestačí peníze ani vliv starších, nastupují nekonvenční řešení vedoucí třeba i k prodeji drog, to vše na hraně zákona a rodinné cti, aby byl zachráněn aspoň jeden lidský život... Snímek nedává jasné odpovědi, neukazuje prstem na viníky, ani je neklasuje podle arabské či židovské příslušnosti... přesto lze cítit vzájemné sympatie i antipatie na obou stranách. I proto bych si přála, aby anglické titulky seděly časově. Bohužel jsem film viděla ve zvláštním načasování, takže orientace byla náročnější. Myslím, že po druhém zhlédnutí a nastudování titulků ještě pár detailů vypluje na povrch. I tak hodnotím tento film vysoko... Vím o něm už pár let a nezklamal má očekávání.

plakát

Albánec (2010) 

Film tvrdý stejně jako realita, kterou většinová společnost hostitelské země nikdy nenahlédne do hloubky problému.

plakát

Altiplano (2009) 

Altiplano je pro mě filmovým opusem, kterých jsem dosud viděla jen pár - Markéta Lazarová, Andrej Rubljov, Himalaya, Bílé louky... Vše v tomto filmu - text, hudba i obraz - jsou zde v naprosté harmonii, jež ve mně bude rezonovat ještě hodně dlouho. Řadím ke svým nejlepším "šestihvězdičkovým" filmům a jsem velmi vděčná za to, že se dostal bezplatně ke zhlédnutí na filmový portál MUBI v rámci ozvěn filmového festivalu v Cannes 2011. Dobrý tah!

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Jean-Pierre Jeunet je filmový mág a svým způsobem hračička, což se projevuje ve všech jeho filmech. Amélie z Montmartru je takový trochu vývozní artikl, který možná následně přitáhl věci neznalé k dalším Jeunetovým dílkům, jako jsou např. skvělé Delikatesy. Yann Tiersen složil k filmu hudbu, která zabrala takovým způsobem, že ji pak člověk mohl svého času zaslechnout v kdejaké kavárně, což bylo spíše na škodu věci. To však nic nemění na tom, že Amélie z Montmartru je film pohádkově podmanivý a rozhodně nezapomenutelný.

plakát

Americký zločin (2007) 

Film, který si musím nechat rozležet v hlavě... Postupně pro sebe objevuji herectví Catherine Keener, jež svým výkonem filmu kraluje... Je vlastně na pováženou, že nejsilnější scénáře píše sám život...

plakát

Američan (2010) 

Tak tento typ filmu mě u Antona Corbijna značně překvapil. Ani špatný, ani vyčnívající z řady... George Clooney ze sebe umí vydat více (např. v takové Syrianě). Zde nebyl jeho herecký potenciál skoro vůbec využit...