Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama
  • Pohádka

Recenze (375)

plakát

Aeon Flux (2005) 

Tak původně jsem myslel, že jde o klon k Ultraviolet, ale koukám, že tohle vzniklo o rok dříve! Film se veze na vlně módních postapokalyptických filmů, ale je vidět třeba i inspirace v Matrixu (Trinity). Děj zrovna není výtryskem originality, přesto se na to hezky kouká - IMHO kvalitní počítačová grafika, triky a kostýmy. Hodnocení je tady trošku nespravedlivé, je to dobrých 70 %, proto komu se filmy na téma one-hot-woman-kills-all líbí, ať si hodnocení ještě navýší :)

plakát

Ahoj, robote (2019) 

Viděno v rámci festivalu Jeden svět 2020. Je to dokument (ne hrané), na realizaci strávili 3 roky, protože nemohli sehnat lidi, kteří by chtěli tak citlivou věc, jako je soužití s robotem, veřejně sdílet. Film zachycuje útržky ze života s humanoidními samostatnými roboty. Je vidět, že AI má ještě rezervy, ale ukazuje, jakým směrem se může vydat. Pokud čekáte fakta o vývoji AI, nějaká čísla, teorie, analýzu výhod a nevýhod, ukázky stavu AI v různých oborech, příspěvky vědců, tak na to zapomeňte. Jedná se o natahovaný spíše pocitový film, intimní pohled do dvou "rodin" a řadu útržkovitých ukázek jiných humanoidních robotů v různé fázi vývoje AI. Tak snad příště.

plakát

Applikace (2014) (pořad) 

Iva v průběhu roku 2015 zmizela, ale Tukan utáhne pořad v pohodě sám. Je to nyní mix aplikací, technologií, gadgetů, rozhovorů, mobilů, tabletů, her, scének a product placementu. Celkově se z toho ale stal krátký zábavný pořad o moderních hračkách, který nemusí být ztrátou času a měli byste mu dát další šanci.

plakát

Argo (2012) 

Příběh je pěkně uveden stručnou historií Íránu a pokračuje střihem do 70. let na americkou ambasádu v Teheránu. I když jsem předem neznal děj, byl bohužel velmi čitelný a předvídatelný. Jinak se jedná o profesionální filmařinu bez viditelných nedostatků a věrohodnými kulisemi sedmdesátek (telefony, auta, oblečení), i když bylo natočeno 2012. Naopak, film je opepřen černým i sarkastickým humorem, samozřejmě hlavně v dějové linii v USA, v Teheránu to taková sranda není, revoluční gardy řádí a mstí se. Film přirozeně na konci graduje, přiková diváka k sedadlu, který nervózně žmoulá kapesník, a připomíná scény z Posledního skotského krále nebo Čtvrté mocnosti. Dobře se na to kouká, ale přece jen si myslím, že by se dalo deset minut vystříhat, dodat tím na tempu a hlavně to závěrečné plácání se po ramenou trochu ubrat. 70 %

plakát

Armáda pěti mužů (1969) 

Viděl jsem mnoho westernů, ale na tento jsem si musel počkat 53 let od vzniku. Shodou náhod jsem zahlédl na ČT2 a podíval se na něj ze záznamu. Přestože kostra příběhu je taková neoriginální, provedení je skvělé, je jen částečně předvídatelný, jsou tam i dobré nápady. Nalákal mě Bud Spencer, ale Peter Graves je výborný. Až na konci jsem si všiml, že výborná hudba není náhoda, takže jsem si i doplnil sbírku Morriconeho klasických melodií. Poctivé **** Škoda jen dabingu z roku 2021, Buda mluvil někdo jiný. Žeby starší dabing za těch 53 let nevznikl?

plakát

Arrow (2012) (seriál) 

Hodnotit seriál je vždy ošemetné, jelikož epizody i série mají různou kvalitu. Vycházím ze shlédnutí prvních 14 dílů. Upoutávka vypadá zajímavě a ihned evokuje seriál LOST, což se potvrdí průběžnými flashbacky. Ale to nevadí. Dále je seriál podobný BATMANovi, který chrání svoje město a má jen svou fyzičku a pár hraček (samozřejmě zejména v počtu a kvalitě hraček je Arrow proti Batmanovi břídil). Trošičku tam je PRISON BREAK (útěky, spiknutí). A v neposlední řadě tam vidím milionářské seriály typu DALLAS (jiné neznám, nezvládám je), možná vás napadne lepší příklad. Zejména pitvání se v rodinných vztazích miliardářských rodin mi leze krkem, jejich přiblblé večírky a - vám přijde normální - že plnoletý Oliver žije pořád s matkou a je popotahován za to, že není na večeři? A jeho monology a dialogy o tom, jak byl ošklivý a teď je goog guy, má patent na pravdu a dobro, to je někdy k zblití a za to strhávám jinak našláplou 4. hvězdu. Jinak v seriálu hrají typicky "hezcí" lidé a na ženské se dá koukat, též dokáže docela budovat atmosféru a napínák na konci dílu (škoda toho neustálého moralizování). Dílům by neškodilo trochu víc stříhat.

plakát

Assassin’s Creed (2016) 

O existenci her vím, ale neprocházel jsem je. Přišlo mi to zbytečně chaotické, i když nápad není zlý, je to kombinace SF a fantasy s vymyšleným konfliktem mezi asasíny a templáři. Bohužel závěr filmu přinesl nesmysly i v kontextu toho, jaké prostředí a technologie byly představeny. Je tam vidět námět na druhý díl, ale pochybuji, že bude. Milovníci ptačích záběrů a fanoušci hry si mohou jednu hvězdu přidat.