Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (410)

plakát

Bible - Starý zákon: Mojžíš (1995) (TV film) 

Myslím, že není třeba komentovat.Film se obírá notoricky známými událostmi.Tedy jen těm, kteří znají Bibli.Fenomén víry je stejně fascinující, jako fenomén racionálního poznání.Třeba se někdy spolu potkají.Kdoví..........?

plakát

Noe (2014) 

No tak tomuhle se říká.....Počkejte, tak třeba v architektuře se říká třeba novogotická stavba.No tomuhle filmu bych dal podobný přídomek,třeba novobiblický příběh.Režisér pojal biblický příběh poněkud akčně a s jistými epickými prvky.Předlohy se drží tak přibližně,úsměvná je kouřová hibernace,či sjetí zvířectva, která tak nemusel krmit....Ha,ha.O vynášení kejdy nemluvě.No a černý pasažér je ztělesněním zla.Pravda,v bibli se píše, že Noe byl první, kdo se na Zemi opil.No a pak se toho už držel,tedy ve filmu.Málem zabije vnučky,pak po přistání Archy, snad to bylo u Araratu,se stal Robinsonem Crusoe,předtím neposlechl Boha,poněvadž převládla láska,no ty bleskové vidiny stvoření světa s nepatřičným darwinovským tryskem evoluce, která sem už vůbec nepatří.Já mám pocit, že režisér si cosi šlehnul.....Co myslíte?Nevím, jak tohle vnímají ti, kteří neznají bibli.Já ji znám, a tak se jen směji,a hodně.Že se pan Crowe nechal naverbovat k tomuhle paskvilu.

plakát

Von Ryanův Expres (1965) 

Myslím,že šlo o benefiční film pro pana Sinatru,ale to nijak nesnižuje hodnotu tohoto snímku.V obecné rovině je to o lidské důstojnosti,odvaze.Kdosi, myslím, že to byl Ernest Hemingway definoval odvahu jako důstojnost po nátlakem.A tady se to objevuje naplno.Silná osobnost v podobě plukovníka letectva USA se dostává ke skupině, řekněme zanedbaných vojáků, takto válečných zajatců.A s razancí se snaží vyzvednout je zase mezi lidi.Pravda,podmínky ve vězení jsou komplikující, ale jak už to bývá, lze se přes to přenést, anebo být popohnán.A motivace k útěku je velice silná. A daří se to téměř všem.Jen ten, který vše odstartoval končí na kolejích za odjíždějícím vlakem s kulkami v těle.Nikdy se nesmí rezignovat.....

plakát

Peklo je pro hrdiny (1962) 

Komorní příběh kratičkého úseku fronty.Chce se říct banální příběh malé skupinky figurek ve vojenském ZOO.Ale jak už to bývá, matička válka přinutí každého, aby vyložil karty na stůl.Pravda s přispěním štěstí anebo smůly.Trocha válečného kumštu, trocha lsti,něco osobních střetů, pár milých scén na odlehčení.A konec je branou do pekla......Slušný film bez patosu.

plakát

Jan Hus (1954) 

Nu co, Ježíš rozprášil penězoměnce od chrámu Božího,Jan Hus bušil do církve za prodej odpustků.Bůh odpusť nač byly peníze pak používány.Jde tu mimo jiné o pojmenování zla a ukázání cesty k jeho nápravě.Potud ještě tolerovatelné. Nicméně Vávra vyzvedl, a velice mistrně, vůli a odvahu mistra Jana k pojmenování zla a všeho, co ničí církev a vede ji prostituování.Ovšem doba ve které film vznikl se děsivým způsobem podepsala snad téměř na všem,co se ve filmu odehrává.Prostý lid,toť množina křišťálově čistých bytostí a proti nim zkažení církevní hodnostáři,konšelé.Mimo to vyčnívá postava českého krále, který je mezi dvěma mlýnskými kameny, ale cítí se nakonec nejvíc Čechem.Z mistra Jana se nakonec stává revolucionář a protestantský pohled autorů, který posílen Jiráskovým dílem dosahuje vrcholu zuřivosti.Pan Vávra byl vynikající režisér, ale schematismus tohoto filmu je hrozný.Vynikající herci jen dopomohli k dobou, tedy 50.letům požadovanému efektu tohoto díla.Nicméně zůstane faktem, že Hus byl silná osobnost, která za své ideje stejně jako např.Jana z Arku nebo Giordano Bruno dokázali položit své životy. Pokračování, tedy Jan Žižka a Proti všem byly jen logické.Upravím hodnocení na tři.

plakát

Zločin (1993) 

Zpočátku se zdá, že jde shakespearovský zločin, nebo zločin jednoho z bratří Karamazových, ale věc se vrstevnatě odvíjí do hloubky a to obrazně i doslova.Dědeček misantrop si zařídil domácí hrobku, nevyužil ji a vnouček byl ve zranitelném věku konfrontován s jejím použitím.Pravda, vražda byla a zůstane vraždou, ale její pochopitelnost je zde více než zřejmá. Syn vykonal trest na lidech, kteří....,ale co se budu rozepisovat.Delonova postava filosofuje o etických aspektech své profese a spravedlnosti vůbec.Nevalně.Byl to slušný pokus, ale jen pokus,nic víc.

plakát

Agora (2009) 

Velice zajímavý protože aktuální i počasný svým tématem.Judaismus má díky kumranským svitkům potvrzenu existenci pár tisíc, tuším čtyři, let dozadu.Křesťanství se posléze vyvinulo z judaismu.Tolik z historické faktografie.Ale teď k samotnému ději.Hypatia reprezentuje umírající antiku v tom nejkrásnějším smyslu slova.Filosofka, racionálně uvažující, chce se říci ateistka se dobírá téměř k čemusi, co posléze pojmenoval Koperník.Vedle toho křesťané,kteří byli zpočátku tvrdě perzekvováni rychle překonávají ve svém vývoji fázi sekty si průběžně rychle zamazávají ruce od krve a jak postupně sílí stávají se pro "ostatní" hrozbou.Jinak smýšlející "ostatní" jsou hrozbou zase pro ně......Otřesná likvidace alexandrijské knihovny.....A křesťané, byvši zpočátku zabíjeni začínají sami zabíjet....Nesouhlasíš????Nepřipomíná to vážení cosi??? A smrt Hypatie z rukou milujícího před deštěm kamenů z rukou těch, co jsou bez chyby......... A co dnešní islám......?Hm,hm.Film nastoluje otázky a také na ně odpovídá.Konflikt racionality a náboženství.Konflikt antického a náboženského myšlení.Není-li tolerance, pak teče krev.Slušný film.

plakát

Skřivánci na niti (1969) 

To je film, Vy vole! Na 4 Židech stojí svět! Ježíš, Marx, Einstein a Freud.Panečku.Jen se tak koukat v podvečer z okna a filosofovat.Občas nějaký ten Kant do toho.A tohle vše v kleci 5O.let.Lítat by se chtělo, ale to nešlo.Nešlo toho u nás strašně moc.Skoro vlasně nic.A přes plot byly ženské, které nesměly také nic.A kdo to všechno spískal?No ti, kteří tomu věřili.A všichni jsou už teď pryč.Jen se snad dívají na to co nadělali shůry.Pár generací to odkašlalo.Teď už snad není tak zle, ale kdoví??

plakát

Interstellar (2014) 

Umím pochopit situaci, která se na zemi vyvinula při našem hospodaření a vedení společnosti.Vše je redukováno na kukuřičná pole, která nám zbyla.Ale jak dál a jak z toho marasmu.Ale tady přestávám stíhat chápat autory scénáře.Ten příjezd k magnetické anomálii kde stojí ohromná podzemní laboratoř se startovací rampou na níž už čeká loď.To je síla! Postavit něco takového aniž by si někdo něčeho všiml !! A hrdina se tam objeví jakoby zčistajasna aniž by cokoliv věděl !! A to je ještě bývalý kosmonaut! No fantazie. Během několika chvil je vpraven do situace.S nutnosti zmizet ze Země od rodiny se vyrovná bleskem a spolu s několika dalšími mizí v nekonečnu.Pravda, jsa vyzbrojen informacemi kterak použít červí díru.Jakmile se vrátí do našeho časoprostoru začíná se odvíjet semiakční příběh hnaný, nebo spíše určovaný množstvím paliva, schopnostmi pilota a....zlou vůlí již předtím přišedších pozemšťanů.Přistávat na vodě jen půl metru hluboké asi nevadí.Koneckonců tsunami si popotáhne hladinu. A co popotáhne tsunami?? Hm? Snad Gargantua?A jestli ten mačká čas tak, že hodina je 7 let na Zemi.Tak to bych chtěl vidět hodnoty gravitace, která vedle rychlosti dokáže takhle vybrzdit čas.A jak by se v tom ti astronauti pohybovali.No nic! Výška vlny snad v km.Budiž jiný svět, ale jak zaslechli vysílač, když byla hladina v normálu.Pak přelet na jinou planetu v blízkosti Gargantuy s tím, že.....ach jo! Ovšem cesta do černé díry pod horizont událností a n á v r a t je otřesným vrcholem. Slapové síly prostě hodili za hlavu.To A.C. Clarke alespoň Davida Bowmana zaobalil do schránky, která jej chránila před žhavou plazmou hvězdy do které se ponořil.Tady to vyřešili snad jediným možným a ještě akceptovatelným způsobem. Hrdina byl přesunut do hyperprostoru-foton letící rychlostí světla nevnímá pohyb, čas pro něj stojí a foton "vidí" vesmír v celé délce jeho trvání.Odtud vznášení se hrdiny za knihovnou v nekonečnu při stojícím čase.Ach jo. Myslím, že autoři si vzali příliš velké sousto.Někdo v kině se nad koncem, který raději nebudu komentovat rozesmál.Mi bylo smutno.Škoda peněz.

plakát

Kontakt (1997) 

Viděl jsem tenhle film asi 3 krát. Jelikož jsem fanda sci-fi už od dětství a mám v různých teoriích slušný přehled, takže si říkám, že se to docela povedlo.I navzdory hollyvoodské provenienci.Je pravda, že limity, které stanovil Einstein svými teoriemi platí.A televizní, či jiné vysílání elekromagnetických vln vytváří kouli o průměru 140 či více nebo méně světelných let.Tam nás mohli zachytit.A poslat nazpět.Tak to ukazuje na poloviční vzdálenost.Ale ponechme autorům jistou licenci. Kolik tahle koule zahrnuje hvězd s obyvatelnými planetami.Ví Bůh! A celkem správně je zde poukázáno, že komunikace a cestování se bude muset dít hyperprostorovými cestami.Jinak to nepůjde.Vzdálenosti jsou strašlivé. Je tu kontakt s civilizací, která je o dost před námi.Nicméně, jsme v okně kontaktu a přesáhli jsme svým počínáním práh jejich vnímání.Vzpomeňte na Clarkovo Setkání s Rámou, Tady jsme se sice taky docela fest snažili, prolezli jejich loď, která bylo volně dostupná, probourali jsme se do jejich holografické matrice, ale ať tak, či onak nedosáhli jsme svým počínáním prahu jejich vnímání.Nechali nás ještě být.Nicméně, jen pouklízeli nepořádek, který naši nadělali. A. C. Clarke ale dveře otevřel.Tvůrci filmu nejsou původní.Ale to vůbec nesnižuje poselství filmu.Docela dobře jsou to rozebrány jednotlivé typy postav a jejich charakteristiky.Příkladné lidské ZOO.