Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (823)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,jisté je, že kdyby jsme tady byli sami, tak je ve vesmíru prázdno"! tenhle film mám moc rád, protože mě zajímá důvod PROČ JSME TADY! A CO TADY DĚLÁME? KDO JSME? a zde se dá dojít k jistému vysvětlení. a hlavně - poselství z VEGY by mělo donutit k zamyšlení. děkuji R.Z. a hlavně J. Foster za úžasnou cestu do neznáma. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Až komorní sci-fi o hledání mimozemské inteligence stojí především na výkonu J. Fosterové. Ona snad ani nehraje, ona svojí postavou zkrátka žije. A když se konečně vydá na vytouženou cestu k Nim, připomene to 2001:vesmírnou odyseu jen letmo. Nejdůležitější ale je, že ani tehdy, když má přiznat, že se stala obětí vlastních halucinací, trvá na tom, že se s mimozemskou inteligencí setkala. Po trikové stránce i na svoji dobu nic bombastického, jako by speciální efekty byly zcela podřadné, což mě kdysi zamrzelo v kině a vadí mi to i po znovu zhlédnutí. Na druhou stranu mě po letech snímek bavil mnohem více, a tak hodnocení zvedám o jednu hvězdu. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jodie Foster jako astronomka posedlá hledáním rádiového signálu mimozemských civilizací, k tomu Matthew McConaughey jako její možný partner, vše výborné sci-fi v režii R.Zemeckise. Krásný a dojímavý příběh, zdařilá kamera - speciálně trikové snímky z vesmíru se musí vidět. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10132-kontakt/videa/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kontakt jsem si od první chvíle opravdu zamiloval a nepřestal mě udivovat až do samého závěru. Už jméno Carla Sagana jako autora předlohy je zárukou, že ve filmu spíše než o šokantní ztvárnění prvního kontaktu se zelenými mužíčky (či dalšími podivnostmi), půjde o hluboké mudrování na téma věda, víra, pravda. poznání... A film kupodivu všechna výrazná podobenství i myšlenky vstřebává bez větších obtíží, byť se někdy jejich dalekosáhlost a explicitnost jejich vyjádření pohybuje na tenké hraně kýče. Přesto je pátrání sympatické vědkyně po "prvním kontaktu" (spíše však po samé podstatě vědění) strhující a dobře natočené. Škoda jen, že Zemeckis nedokázal vizuálním zpracováním napodobit Kubrickův epos Vesmírná odyssea... Ale to bych chtěl až příliš... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to před lety koukal vožralej, tak se mi to hrozně líbilo a já tomu dal 4 hvězdy. Dneska odpoledne to dávali v televizi, tak jsem to tak jednim okem sledoval (střízlivej) a nějak jsem se marně snažil vzpomenout, co se mi na tom tolik líbilo. Nemůžu napsat, že by ten film byl špatnej, ale spíš taková hloupoučká pohádka. Dívat se na to dá, ale nedá se to brát vážně. Zejména ten naprosto debilní konec je na ránu. Holt musim v tomto případě jít s hodnocenim trochu níž, takže svůj předchozí verdikt opravuju na 3 hvězdy (a možná i to je až moc). ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Právní zástupci Bílého domu vytkli filmařům, že ve svém příběhu zcela mimo kontext použili digitálně zmanipulované záběry prezidenta Billa Clintona - s čímž měl Robert Zemeckis zkušenosti už z Forresta Gumpa (1994). Režisér na to reagoval slovy, že "prezident Spojených států je veřejným majetkem. Pracuje pro nás." (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 100,9 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 171,1 mil. (NIRO)
  • Jodie Foster (Ellie Aroway) byla později (v létě 2011) jedním ze 2400 dárců, kteří finančně přispěli ke znovuobnovení programu SETI poté, co federální vláda i americký stát Kalifornie zrušili státní granty pro výzkum mimozemských civilizací. (Lasskoun)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama